Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UTZ kakaó Szerencsen

Mi az UTZ tanúsítvány, és miért fontos ez a Nestlé és a fogyasztók életében?

Back to Press releases
Az UTZ a világ legnagyobb kakaótermesztés és -felhasználás fenntarthatóságára törekvő programja.,
2018 Mar 06

Az UTZ a világ legnagyobb kakaótermesztés és -felhasználás fenntarthatóságára törekvő programja, mely nemrégiben egyesült a Rainforest Alliance (Szövetség az Esőerdőkért) szervezettel. Célja, hogy olyan gazdálkodási feltételeket alakítson ki, mellyel biztosítja a termőföldek hosszútávú termékenységét, a fejlődő országok kakaót termesztő gazdáinak élet- és munkakörülményeinek javítását, ezzel megszüntetve a gyermekmunkát és elősegítve a nemek egyenlőségét is.

UTZ program és Szerencs 

A Nestlé az UTZ program elkötelezett tagjaként azzal segíti ezeket a törekvéseket, hogy felvásárolja az UTZ tanúsítvánnyal ellátott kakaót. Ezzel keresletet teremt a folyamatos kakaótermesztésre, az UTZ tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságok foglalkoztatására, így támogatva a program terjedését.

Nesquik kakaó italpor UTZ kakaóból

A Nestlé szerencsi gyárában közel 20 országba készülnek kakaó italporok, így érthető módon kiemelkedő jelentőséggel bír az, hogy az alapanyag UTZ tanúsítvánnyal rendelkező farmokról érkezik.

Kálna Vivien Szerencsen„Fenntartható gazdálkodásból érkező kakaót használunk már a teljes Nesquik termékcsoportban, ezek a termékek a „Nestlé Cocoa Plan”, valamint az UTZ saját szimbólumával lesznek jelölve.

Magyarország mellett többek között Ausztria, az Adriai régió, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Hollandia, Olaszország, Görögország, Nagy Britannia, Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Ukrajna boltjainak polcain is Szerencsről érkező UTZ tanúsítvánnyal rendelkező Nesquik kakaó italport vásárolhatnak majd a fogyasztók. 

Szerencsi gyárunk közel egy éve rendelkezik UTZ tanúsítvánnyal, ez azzal is jár, hogy a szervezet évente ellenőrzi, hogy az ellátási lánc folyamatai megfelelnek–e a szabványoknak.” – tudtuk meg Kálna Vivientől, aki Gyártmányfejlesztési specialista a Nestlé Hungária szerencsi gyárában. 

Az UTZ partnerség leginkább a beszerzési és bevételezési folyamatokat érinti, hiszen a kakaópor csak olyan beszállítótól származhat, aki szintén rendelkezik UTZ tanúsítvánnyal. A beérkező kakaónál figyeljük az UTZ tanúsítvány meglétét, az UTZ kifejezetten erre a célra kifejlesztett rendszerét használva pedig azt tudjuk nyomon követni, hogy a megvásárolt kakaó és a késztermékbe felhasznált kakaómennyiség egyensúlyban legyen. Ehhez a beérkezett és a késztermékbe használt UTZ kakaó mennyiségét minden esetben rögzítjük.

Az UTZ egyensúly

Az UTZ tanúsítvánnyal rendelkező farmokon termesztett kakaóbabok nyomon követése világszinten mennyiség (tömeg) alapján történik.  
Mivel a kakaót kisebb farmokon, gazdaságokban termesztik, a kakaóbabot több, különböző farmról vásárolják fel. Ezért nehéz elkerülni, hogy a feldolgozás során az így beszerzett alapanyag ne keveredjen össze nem UTZ tanúsítvánnyal rendelkező kakaóval. Így tehát nem biztos, hogy az UTZ tanúsítvánnyal rendelkező végtermék kizárólag UTZ kakaót tartalmaz. 

Ahhoz, hogy ellenőrizhető legyen a felvásárolt és felhasznált UTZ kakaó mennyisége, az így termelt kakaóbab mennyiség bekerül az UTZ nyomonkövetési rendszerébe és minden szervezet (legyen az kereskedő, feldolgozó, eladó) ezt a kakaóbabbal megegyező mennyiségi mozgást regisztrálja, és követi. Ami igazán fontos, hogy a bekerülő kakaóbab és a kikerülő késztermékben található kakaó mennyisége egyensúlyban legyen.

Tudtad -e?
Az UTZ kakaó mozgását a kakaóbab mennyiségére visszavezetve kell követni akkor is, ha a vállalatok kakaóport vásárolnak. 100 tonna kakaóbabból kb. 82 tonna kakaópor lesz, így ezt az arányt kell használni a mennyiségi nyilvántartásnál is. Fontos, hogy a felvásárolt és felhasznált UTZ kakaó mennyiség egyezzen, ehhez pedig azt nézik, hogy az egész évben előállított késztermékek teljes súlyából, mennyi a felhasznált kakaó, amit a termék a kakaótartalma ismeretében egyszerűen ki lehet számítani.

Article Type