Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Újabb Nestlé beruházás Magyarországon

Back to Press releases
2016 Mar 25

Az idén 150 éves Nestlé történetének eddigi legnagyobb hazai beruházása valósul meg a büki állateledel gyárban, amelynek köszönhetően a büki üzem a Nestlé legnagyobb és legjelentősebb európai állateledel gyártó központjává válik.


Több mint 20 milliárdos beruházás Bükön
Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. Bükön, mely a vállalat történetének eddigi legnagyobb hazai élelmiszer-feldolgozóipari befektetése. Ezzel a vállalat tovább erősíti meghatározó szerepét a magyar élelmiszeripari befektetők között.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fejlesztést bejelentő budapesti sajtótájékoztatón kifejtette, a magyar és a svájci kormány is kiemelten fontosnak tekinti a gazdasági kapcsolatok erősítését. A Nestlé beruházása fontos üzenet, megerősíti, hogy a 25 éve itt működő vállalat otthonra talált Magyarországon. 
A Nestlé beruházása igen jól illeszkedik a magyar gazdaságfejlesztés irányaihoz - mondta Varga Mihály. A vállalat teljes egészében saját erőből felépülő új büki gyártóüzeme komoly előrelépést jelent a magyar élelmiszeripar számára. 
A Parlamentben tartott ünnepélyes bejelentésen részt vett Christa Markwalder, a Svájci Nemzetgyűlés elnöke is. Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete hangsúlyozta, az üzleti beruházások elősegítését a svájci kormány is prioritásnak tekinti. Kiemelte, hogy a vállalat eddigi legnagyobb itteni beruházását hajtja végre, amivel erősíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. A Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon, három üzeme van, 2200 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja a 120 milliárd forintot.
Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat magyarországi jelenléte óta közel 80 milliárd forintot fektetett be, ennek több mint felét teszik ki a Bükön végrehajtott beruházások. A vállalat 2011-ben és 2013-ban összesen 23 milliárd forint értékben hajtott végre kapacitásbővítést és újította meg Bükön az állateledelgyártó üzemének gyártási technológiáját és termékportfólióját, amely most kiegészül a több mint 20 milliárd forintos beruházással.

Bővítés és új gyártócsarnok
A beruházás átadása 2017 végére várható. A bővítés – amelyet a piaci igények változása indokolt – két új gyártósort jelent, 4 töltővel és automatizált multipack csomagolóval. A jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy 5000 négyzetméteres új gyártócsarnok is épül. A beruházással közvetlenül 70 új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak teljes létszáma megközelíti az 1000 főt: ezzel a büki üzem a Nestlé cégcsoport legnagyobb és legjelentősebb európai állateledel gyártó központjává válik.

Vezető szerep a régióban
A Nestlének Európa kilenc országában működik állateledel gyára: a közép-kelet-európai régióban azonban Magyarországon kívül csak Lengyelországban található gyártóegység. Az Európában előállított, évi 1 millió tonna állateledel 20 százaléka Magyarországon készül.

Fókuszban a hazai alapanyagok
A büki gyár bővítése során fontos szempont volt a kiváló hazai mezőgazdasági alapanyagok elérhetősége.  A büki gyárba beszállított, évi 140 ezer tonna alapanyag hozzávetőlegesen 60 százaléka hazai forrásból származik. 10 év alatt a gyár 600.000 tonna hazai gabonát dolgozott fel a termékei előállítása során.

Meghatározó az export
A Bükön gyártott termékek 90 százaléka exportra készül. A beruházást követően Németország, Ukrajna, Románia, Csehország, Ausztria, Olaszország és Lengyelország továbbra is fontos felvevő piacok maradnak, együttesen a büki termékek 30 százalékát fogadják majd.

Article Type