Újabb Nestlé beruházás Magyarországon

Back to Press releases
2016 Mar 24

Az idén 150 éves Nestlé történetének eddigi legnagyobb hazai beruházása valósul meg a büki állateledel gyárban, amelynek köszönhetően a büki üzem a Nestlé legnagyobb és legjelentősebb európai állateledel gyártó központjává válik.

Több mint 20 milliárdos beruházás Bükön
Több mint 20 milliárd forint értékű beruházást valósít meg a Nestlé Hungária Kft. Bükön, mely a vállalat történetének eddigi legnagyobb hazai élelmiszer-feldolgozóipari befektetése. Ezzel a vállalat tovább erősíti meghatározó szerepét a magyar élelmiszeripari befektetők között.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fejlesztést bejelentő budapesti sajtótájékoztatón kifejtette, a magyar és a svájci kormány is kiemelten fontosnak tekinti a gazdasági kapcsolatok erősítését. A Nestlé beruházása fontos üzenet, megerősíti, hogy a 25 éve itt működő vállalat otthonra talált Magyarországon.
A Nestlé beruházása igen jól illeszkedik a magyar gazdaságfejlesztés irányaihoz - mondta Varga Mihály. A vállalat teljes egészében saját erőből felépülő új büki gyártóüzeme komoly előrelépést jelent a magyar élelmiszeripar számára.
A Parlamentben tartott ünnepélyes bejelentésen részt vett Christa Markwalder, a Svájci Nemzetgyűlés elnöke is. Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete hangsúlyozta, az üzleti beruházások elősegítését a svájci kormány is prioritásnak tekinti. Kiemelte, hogy a vállalat eddigi legnagyobb itteni beruházását hajtja végre, amivel erősíti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat. A Nestlé a legnagyobb svájci befektető Magyarországon, három üzeme van, 2200 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja a 120 milliárd forintot.
Jean Grunenwald, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat magyarországi jelenléte óta közel 80 milliárd forintot fektetett be, ennek több mint felét teszik ki a Bükön végrehajtott beruházások. A vállalat 2011-ben és 2013-ban összesen 23 milliárd forint értékben hajtott végre kapacitásbővítést és újította meg Bükön az állateledelgyártó üzemének gyártási technológiáját és termékportfólióját, amely most kiegészül a több mint 20 milliárd forintos beruházással.

Bővítés és új gyártócsarnok
A beruházás átadása 2017 végére várható. A bővítés – amelyet a piaci igények változása indokolt – két új gyártósort jelent, 4 töltővel és automatizált multipack csomagolóval. A jelenleg konzerv termékeket gyártó üzem átalakítása mellett egy 5000 négyzetméteres új gyártócsarnok is épül. A beruházással közvetlenül 70 új munkahely jön létre, így a foglalkoztatottak teljes létszáma megközelíti az 1000 főt: ezzel a büki üzem a Nestlé cégcsoport legnagyobb és legjelentősebb európai állateledel gyártó központjává válik.

Vezető szerep a régióban
A Nestlének Európa kilenc országában működik állateledel gyára: a közép-kelet-európai régióban azonban Magyarországon kívül csak Lengyelországban található gyártóegység. Az Európában előállított, évi 1 millió tonna állateledel 20 százaléka Magyarországon készül.

Fókuszban a hazai alapanyagok
A büki gyár bővítése során fontos szempont volt a kiváló hazai mezőgazdasági alapanyagok elérhetősége.  A büki gyárba beszállított, évi 140 ezer tonna alapanyag hozzávetőlegesen 60 százaléka hazai forrásból származik. 10 év alatt a gyár 600.000 tonna hazai gabonát dolgozott fel a termékei előállítása során.

Meghatározó az export
A Bükön gyártott termékek 90 százaléka exportra készül. A beruházást követően Németország, Ukrajna, Románia, Csehország, Ausztria, Olaszország és Lengyelország továbbra is fontos felvevő piacok maradnak, együttesen a büki termékek 30 százalékát fogadják majd.

Article Type