Teljes értékű gabona, teljes értékű történet

Azt már tudjuk, hogy egy kiegyensúlyozott reggeli tartalmaz

• gyümölcsöt vagy zöldséget,
  • értékes fehérjeforrásokat (pl. tej, tejtermék, sovány húsfélék, tojás, olajos magvak),
  • valamilyen folyadékot (lehetőleg vizet),
  • teljes értékű gabonából készült kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet

De mitől számít teljes értékűnek az a gabona?
Attól, hogy van benne:
  • Korpa= Rostok, antioxidánsok, B vitaminok és ásványi anyagok és
  • Magbelső= Szénhidrátok, fehérjék és B-vitaminok és
  • Csíra=Fehérjék, B- és E-vitaminok, magnézium és alapvető zsírok

Amikor a gabonaszemet finomra őrlik, leválasztják róla a külső korpa réteget és a csírát, így végül a kukában landol a rost és más értékes tápanyagok. Ez a finomított gabona, amiből a sokak által ismert fehér liszt készül.

Mennyit egyél egyszerre?
- teljes értékű gabonapehely: 30 g
VAGY
- teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: 1 közepes szelet
VAGY
- teljes értékű gabonából készült reggeli keksz: 2 darab

Hogyan kapcsolódnak ezekhez a Nestlé Gabonapelyhek?

Nos….1 adag (30g) Nesquik gabonapehely 125 ml zsírszegény tejjel fogyasztva tartalmaz:
  • teljes értékű gabonát
  • vitaminokat és ásványi anyagokat
  • értékes fehérjeforrást
  • folyadékot
Már csak egy kis gyümölcs kell még hozzá, és kész is a reggeli.

De nincsen benne túl sok cukor?
Ez tényleg csak viszonyítás kérdése! Ha egyszerre elfogyasztjuk az egész doboz gabonapelyhet akkor igen. Érdemes tehát megvizsgálni a dobozon feltüntetett ajánlást, hogy egy étkezés alkalmával milyen mennyiséget javaslott a termékből fogyasztani.

Érdekesség: 2011-2013 között a Nestlé átlagosan 22%-kal csökkentette a gyermekeknek szánt reggelizőpelyhek cukortartalmát, miközben növelte a teljes értékű gabona tartalmát, figyelembe véve a fogyasztói ízpreferenciát.

Csak természetesen!
Az aromákról megoszlanak a vélemények, pedig ezek sem az ördögtől való összetevői lehetnek egy élelmiszernek. Az aromákat az illat és-vagy az íz kialakítása miatt adják az élelmiszerhez, forrásuk és előállítási módjuk alapján beszélhetünk természetes vagy mesterséges aromákról. A természetes aromákat növényi, állati vagy egyéb eredetű anyagokból készítik a természetben jelen lévő formájukat megőrizve, míg a mesterséges aromákat vegyi úton állítják elő. A fogyasztói elvárásokhoz igazodva a Nestlé Nesquik, Cini Mini és Cheerios gabonapelyhei már természetes aromával készülnek.

Na és mi a helyzet a színezékkel?
A színezéket élelmiszerekből és más természetes eredetű ehető alapanyagokból fizikai vagy kémiai eljárásokkal vonják ki. Használatukkal felerősíthetjük vagy helyreállíthatjuk az adott élelmiszer színét. Vannak úgynevezett színező hatású élelmiszerek is, amik természetes élelmiszer-kivonatok, és eredeti jellegüket megőrizve színezik meg élelmiszereinket. Ilyen lehet például a spenót nyersen, szárítva vagy pürésítve, ami zöld színt ad a terméknek. Például a NESQUIK gabonapehely barna színét sem ételfesték, hanem a kakaópor adja, amely színező hatása mellett a termék ízére is hatással van – finom kakaós lesz tőle.

Megnyugodtál? Akkor ezt figyeld!
Tudtad, hogy a Nestlé volt az első gabonapelyheket gyártó nagyvállalat, ami teljes értékű gabonát adott a reggeliző pelyheihez? Ez 2003 óta összesen több mint 25 milliárd adag teljes értékű gabonát* jelent. A zöld pipával jelzett termékekben több teljes értékű gabona található, mint bármely más összetevő.

Garancia kell? A jobb felső sarokban található zöld pipa garantálja, hogy minden adag Nestlé gabonapehely (30 g) legalább 8 g teljes értékű gabonát tartalmaz.

Mivel minden nap 37 millió tányér Nestlé reggeliző pehely fogy el világszerte, elsődleges cél, hogy tápláló és finom reggeli kerüljön a gyerekek és felnőttek tálkájába egyaránt.

* egy adag teljes értékű gabona 16 g-ot jelent