Szerencs legerősebb bástyája lehet a Nestlé gyár

Szerencs legerősebb bástyájává válhat a Nestlé gyár, mondta el Koncz Ferenc polgármester az üzemben 2012. június 7-én megtartott informális képviselőtestületi ülésen. A gyár több mint 17 országba szállít kakaó- és kávékészítményeket, 362 helybélit foglalkoztat és emellett számos alvállalkozónak és beszállítónak biztosít megélhetést a térségben.

Szorosabb együttműködést tervez a szerencsi városvezetés és a Nestlé helyi gyárának vezetősége – hangzott el a gyáregységben csütörtökön megtartott informális testületi ülésen.

Jean-Pierre Polanen igazgató kiemelte, hogy az 1991 óta a Nestlé tulajdonában lévő gyáregység immár a kakaó- és kávékészítmények európai régiós központja, hiszen a Szerencsen fejlesztett, előállított és csomagolt élelmiszerek döntő többségét 17 országba, és jelenleg még az arab országokba is szállítják. „Nem csupán a gyártás folyik itt, hanem Szerencsen van a régió érzékszervi vizsgálóközpontja is, amelynek köszönhetően a különböző országok fogyasztói ízlését is ki tudjuk szolgálni” – tette hozzá Jean-Pierre Polanen.

Koncz Ferenc polgármester hangsúlyozta: „A szerencsi gyár a város legnagyobb foglalkoztatójaként 362 helyi és környékbelinek biztosít állandó megélhetést. A mostani egyeztetés még inkább erősítheti a svájci cég és Szerencs együttműködését”.

Párbeszéd helyi érintettekkel

A Nestlé kezdeményezésére májusban érintetti fórumot tartottak Szerencsen. Mivel a vállalat a helyi közösség aktív részeként szeretne működni, meghívta a meghatározó helyi intézmények képviselőit, hogy személyesen egyeztessenek a működésével kapcsolatban felmerülő kérdésekről és javaslatokról. A fórum nagy érdeklődés mellett zajlott le: mintegy 20 helyi közigazgatási szerv, hatóság, oktatási intézmény, civil egyesület és sajtóorgánum képviselői vettek részt az eseményen, amely nem egyszeri kezdeményezés volt, hanem egy folyamatos párbeszéd első állomása.

A kerekasztal-beszélgetésen a szerencsi és a diósgyőri gyár igazgatója, illetve a Nestlé ügyvezető igazgatója és budapesti központjának vezetői képviselték a vállalatot. Elsősorban a Nestlé régióban betöltött szerepéről, lehetőségeiről és terveiről, valamint helyi közösségi szerepvállalásáról esett szó a fórumon.

Szerencsen közel 200 fajta, összesen több mint 30 ezer tonnányi terméket gyártanak. A szerencsi gyár nem csupán Magyarországot, hanem közép-kelet-európai gyártóközpontként a környező országokat is ellátja kávékeverékekkel, azonnal oldódó kávéval és kakaótartalmú azonnal oldódó italporokkal. Az automata gépsorról percenként 2100 darab 18 grammos kávékeverék gurul le, ez naponta 2,5 millió, évente 900 millió darabot jelent.