Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Példaértékű összefogás a munkaerőhiány ellen

Önkormányzati támogatással három édesipari vállalkozás indít duális képzést Szerencsen. A példa nélkül álló összefogásnak köszönhetően tíz év alatt 300 fiatal szerezhet középfokú végzettséget és találhat helyben állást, miközben a képzésükben részt vevő cégek munkaerő gondjai is enyhülhetnek.

Back to Press releases
2018 okt 12

Három édesipari cég, a multinacionális Nestlé Hungária Kft., a magyar tulajdonú középvállalkozás, a Szerencsi Bonbon Kft., valamint egy hazai kisvállalkozás, a Halász Produkt Kft. összefogva próbál tenni az élelmiszeripart is sújtó munkaerőhiány enyhítéséért. Szerencs város önkormányzata - felkarolva a Nestlé kezdeményezésére létrejött paktumot – is támogatja a vállalkozások azon kezdeményezését, hogy a 2019/2020-as tanévtől kezdődően édesipari termékgyártó, elektronikai műszerész és gyártósori gépbeállító szakmákban duális képzés induljon a Szerencsi Szakképzési Centrum egyik tagintézményében, a Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A Nestlé már 2016-ban elindította duális képzését Diósgyőrben, ennek tapasztalataira alapozva indulna a szerencsi program is. A tervek szerint itt a következő 5-10 évben körülbelül 300 fiatal szerezhet majd középfokú végzettséget, a három édesipari cég pedig ennek akár 80 százalékát is tudná alkalmazni a nyugdíjba vonuló vagy egyéb okból távozó munkásaik pótlására.

A megállapodásban szereplő cégek vállalják, hogy szakembereik részt vesznek a tananyag összeállításában, valamint oktatási eszközöket és szaktudást biztosítanak a képzés hatékony megvalósításához. A szakoktatók ugyanakkor betekintést nyernek a vállalkozások legmodernebb gyártási folyamataiba, hogy tapasztalataikat beépíthessék az iskolai képzésbe. Az édesipari cégek a tanulóknak gyakorlati lehetőségeket is biztosítanak, valamint aktív szerepet vállalnak a képzés népszerűsítésében.

Nagyon örülök ennek a példaértékű kezdeményezésnek, hiszen térségünkben örvendetes módon egyre csökken ugyan a munkanélküliség, de a nálunk tevékenykedő vállalkozások részéről egyre nagyobb az igény a jól képzett szakemberek iránt. Erre az igényre mindenképpen reagálnunk kell, ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk a térségünkben régóta jelen lévő, éppen ezért komoly tapasztalatokkal bíró Nestlé kezdeményezését. - jelentette ki Nyíri Tibor polgármester. Hozzátette: a duális képzés elindításával az önkormányzat célja az, hogy a fiatalok helyben is vonzó állásokat találjanak, az itt működő vállalkozások fejlődését pedig ne akadályozza a munkaerőhiány.

 

Article Type