Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pécsi prevenciós központ megnyitása

Back to Press releases
2015 nov 17

A Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program támogatásával nyílt gyermek prevenciós-központ Pécsett

Ma Magyarországon a legsúlyosabb népegészségügyi probléma az allergia és az elhízás, és az ennek következményeképpen kialakuló civilizációs betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség. Ezek a betegségek sajnos már egyre fiatalabb korban jelentkeznek, már a gyermekek között is egyre több a túlsúlyos, elhízott, ennek következtében pedig a betegségek is megjelennek náluk.

 

A gyermekgyógyászat és betegségmegelőzés legismertebb szakmai szervezetei – a Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Egyesülete és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet – Molnár Dénes, a PTE egyetemi tanára kezdeményezésére a közelmúltban közös nyilatkozatban kötelezték el magukat amellett, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésére és súlyos következményeire. Az Összefogás feladatának tekinti, hogy oktatási programokat dolgozzanak ki a gyermekorvosoknak, védőnőknek és szakembereknek.

Összhangban a szakmai szervezetek álláspontjával, a közel 150 éves Nestlé egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a felnövekvő generációk és szüleik körében szemléletváltozást tudjon elérni, hogy ne a rossz minták öröklődjenek a családok étkezési szokásaiban. Ezért is támogatja Nestlé az Egészséges Gyermekekért programjával a szakmai szervezetek „Összefogás a gyermekek egészségéért” kezdeményezését is.

A kezdeményezés résztvevői most megtették az első fontos gyakorlati lépést a gyermekkori betegségek megelőzéséért: támogatásukkal létrejött a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján Magyarország első, regionális gyermek-prevenciós központja. A létrehozók szándéka szerint a központ elindítása egy mintaprojekt lesz, így – a tapasztalatok tükrében – a kezdeményezést a jövőben az egész országra kiterjesztenék.

A gyermek-prevenciós központ feladata lesz a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, egy egységes nemzeti koncepció kidolgozása, a szakmai továbbképzés biztosítása, valamint oktatási anyagok összeállítása és egészségfejlesztési modulok kifejlesztése a gyermekek életének első 1000 napjára. Az első ezer nap azért kapott kiemelt figyelmet, mert ez az az életszakasz, amely alapvető befolyással van a fiatalkori és felnőttkori elhízásra. Ekkor zajlik le az úgynevezett metabolikus programozás, és alakul ki – egy életre szólóan – a zsírsejtek száma.

Az Összefogás támogatójaként a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program a mintaprojekt megvalósulását kiemelt fontosságúnak látja. A vállalat annak érdekében, hogy a központ mindennapi munkáját is aktívan segítse, egy speciálisan a gyerekek számára kifejlesztett, két karon egyszerre mérő vérnyomásmérő készüléket adományozott a prevenciós központ részére.

Article Type