Újrahasznosítható csomagolóanyagé a jövő

A Nestlé 2025-re már csak 100%-ban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagokat fog használni.

Vevey, 2018. április 10. - A Nestlé kiemelten fontos feladatának tekinti környezeti lábnyoma folyamatos csökkentését, hogy a környezetet megóvja a jövő generációi számára. Ezért nagy figyelmet fordít a csomagolóanyagok környezetre gyakorolt hatásának minimalizálására. Ma bejelentett vállalása is ezt szolgálja: a vállalat arra törekszik, hogy 2025-re kizárólag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagot használjon. A Nestlé víziója szerint semmilyen csomagolóanyag nem végezheti hulladéklerakóban vagy szemétként, így a műanyagok sem.

Nestlé vállalások

Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója elmondta: „Jelenleg a műanyaghulladékok jelentik a világ egyik legnagyobb fenntarthatósági problémáját, a megoldás pedig közös fellépést igényel. Olyan technológiákat dolgozunk ki, amelyekkel egyre nagyobb mértékben mozdíthatjuk elő a hulladék csökkentését és újrahasznosítását. Célunk, hogy 2025-re kizárólag újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolóanyagokat használjunk.”

Ennek érdekében három kiemelt területen szándékozik lépéseket tenni a Nestlé: a vállalat megszünteti a nem újrahasznosítható műanyagok használatát, szorgalmazza a nagyobb mértékben újrahasznosítható anyagok használatát, illetve felszámolja vagy módosítja az összetett, kombinált használatú csomagolóanyagokat.

A körforgásos gazdaság kiépítésének jelentőséget felismerve a Nestlé az alábbiak mellett kötelezte el magát:

• Aktív szerepet vállal azon országok hatékony hulladékgyűjtést, kiválogatást és újrahasznosítást célzó megoldások kidolgozásában, ahol működik;
  • Együttműködik a teljes ellátási láncban résztvevő partnereivel és az iparági szövetségeivel a műanyag felhasználását csökkentő és az újrahasznosítást előmozdító különböző csomagolási megoldások feltárásában, valamint a műanyaghulladékok kezelésének új módszereinek kidolgozásában;
  • Megfelelő tájékoztatást biztosít az újrahasznosíthatóságról a termékcsomagolásokon, ezzel segítve a fogyasztókat a megfelelő hulladékgyűjtésben;
  • Támogatja az újrahasznosított műanyagok felhasználását a piacon azáltal, hogy magasabb arányban használ fel újrahasznosított műanyagot csomagolásaihoz;
  • További célkitűzése annak elősegítése is, hogy 2025-re Európában minden  PET palackja 25%-ban újrahasznosított műanyagból készüljön.

Infografika 1.

Infografika 2