Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mikulás-rekord

Back to Press releases
Budapest,
2013 nov 25

Több mint tízmillió csoki Mikulást gyártanak idén a diósgyőri Nestlé-üzemben

Idén Chilétől Finnországig Diósgyőrben gyártott minőségi csokoládé figurákkal készülnek az ünnepekre. A Nestlé üzemében évek óta folyamatosan növekszik a termelés és a foglalkoztatás: idén 66 millió darab csokifigura gördül le a futószalagról, aminek 88 százalékát exportra termeli a cég.
       
A Nestlé egyetlen, kizárólag csokoládéfigurákra specializálódott gyártóegységében – a Diósgyőri Gyárban – 2010 óta folyamatosan növekszik a gyártás volumene. Idén várhatóan 10 százalékkal több – összesen 66 millió darab – minőségi csokoládé figura készül a csokigyárban, mint 2012-ben.


TUDTA-E?
Érdekességek a Diósgyőri Gyárról

A diósgyőri gyár éves termelése 66 millió darab figura. Ez összehasonlításképpen azt jelenti, hogy ha Franciaország teljes lakossága kaphatna egy-egy csoki figurát, még mindig maradna néhány darab.

A kézi csomagoló helységben becsomagolt figurák közül a legbonyolultabb figurákat (Jegesmedve, Smarties tyúk) alig egy percen belül becsomagolják a rendkívüli kézügyességű dolgozók.

A 70 éves, Szabó Béláné Aranka néni csomagoló a magyarországi Nestlé legrégebbi munkatársa, aki idén már több mint 46 éve dolgozik a diósgyőri gyárban.

Míg tavaly közel 1600 tonna karácsonyi figura készült, idén több mint 1880 tonna szezonális csemege hagyja el a gyárat. "A kereslet folyamatos növekedése és az ezzel arányos volumenbővülés miatt újabb beruházások váltak szükségessé a gyárban, ezért idén egy új, a 18-30 g-os termékek csomagolására alkalmas csomagológép sort telepítettünk, amely 600 tonna termék becsomagolására képes éves szinten" – mondta Jean-Pierre Polanen, a szerencsi és diósgyőri Nestlé gyárak igazgatója.

Chilében és Finnországban is diósgyőri csokoládéfigurával várják a Mikulást

A több mint 50 éves üzem idei termelésének 88%-a exportra történik. A Nestlé a világ 24 országába exportálja a Diósgyőrben készült üreges csokoládéfigurákat éves szinten. Idén először olyan távoli helyekre is eljutnak a borsodi gyár termékei, mint Chile. Érdekesség, hogy míg december 6-án a finnországi Lappföldről érkezik hozzánk az igazi Mikulás, addig Diósgyőrből 2013-ban először Finnországba is jut a karácsonyi időszakra készült termékekből.

Magyarországon továbbra is a valódi csokoládéból készült termékeket keresik az ünnepek alatt, legyen szó akár üreges vagy táblás csokoládéról. E két változat között kizárólag a formában van különbség, a minőség mindkét termékcsoport esetében azonos. Itthon a Boci Mikulás-figura a legnépszerűbb a diósgyőri termékek közül, a kedvencek listája azonban országról-országra változik. Nagy Britanniából például a Smarties termékcsaládot rendelik leginkább Diósgyőrből az ünnepekre, a németeknél viszont a színes csokidrazsékkal töltött figurák mellett az olyan különlegességek vezetik a listát, mint pl. a mentolos After Eight Mikulás-figurák. Az évről-évre növekedő gyártás eredményeként idén már több mint 10 millió csoki Mikulást gyártanak Diósgyőrben.  

infografika.jpg

A legintenzívebb időszakban már közel 600 helyi dolgozik a gyárban

A termelési eredmények javulását a foglalkoztatás területén is jelentős bővülés kíséri. Idén több mint 100 állandó alkalmazottal bővült a foglalkoztatottak száma, így az év végétől a legintenzívebb időszakban már közel 600 dolgozó vesz részt a gyártásban, ami 37 százalékos növekedést jelent a 2010-es foglalkoztatási adatokhoz képest. "A Diósgyőri gyárban 100 százalékban megyei lakosok dolgoznak" – mondta Jean-Pierre Polanen. A gyárigazgató hozzátette: A gyár 2007 óta működik együtt egy megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztató helyi céggel, melyen keresztül további 100 főnek biztosítanak munkát az üzemben csomagolási feladatokra.

Article Type