Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kiderült: az elhízásra való hajlam nem a génjeinkben van megírva

Back to Press releases
Budapest,
2015 Mar 22

A gének csak 1%-ban befolyásolják az egészségünket, a csecsemőkori táplálás minősége viszont akár több generáció életminőségére is kihathat.

Először rendezett nemzetközi konferenciát a Nestlé Nutrition Institute (NNI) Budapesten és a kelet-közép-európai régióban, amelynek témája az élet első 1000 napjának táplálkozása volt. A legújabb kutatási eredmények szerint, az első 1000 napban elfogyasztott tápláléknak meghatározó szerepe van az elhízásban, és az ehhez kötődő betegségek felnőttkori kialakulásában. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a gének mindössze 1%-ban befolyásolják a túlsúlyra való hajlamot.

A fehérje az egyik legfontosabb makrotápanyag, amely szükséges az emberi test fejlődése és egészsége szempontjából, de túlzott bevitele csecsemőkorban növeli a felnőttkori elhízás kockázatát. Ugyanakkor a konferencia egy másik fontos bejelentése volt, hogy a gének csupán 1%-ban befolyásolják a felnőttkori egészségi állapotunkat, az elhízásra való hajlamunkat – szemben a korábbi elmélettel -, életünk első 1000 napjának táplálkozása viszont befolyással lehet a fiatal- és felnőttkor életminőségére.

A táplálkozástudomány legnevesebb kutatói, 187 gyermekorvos és kutatóorvos érkezett Kelet-Közép-Európából és a Baltikumból Budapestre az NNI által szervezett tudományos eszmecserére. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarország és a közép-kelet-európai régió otthont adhatott a nemzetközi táplálkozástudomány egyik legfontosabb eseményének, amely a hazai táplálkozáskutatás elismerésének is tekinthető.

Az előadók egyetértettek abban, hogy a magas fehérjetartalmú korai táplálás nemcsak a felnőttkori, krónikus, nem-fertőző megbetegedések kockázatát növeli meg, hanem akár több generáció egészségi állapotát is negatívan befolyásolhatja.

A konferencia egyik leginkább várt előadása a német táplálkozáskutató, Dr. Berthold Koletzko professzoré volt.  Előadásából kiderült, hogy a felnőttkori elhízás az esetek 30 százalékában a túl gyors csecsemőkori súlygyarapodásra vezethető vissza, amely összefüggést mutat a korai magas fehérje bevitellel – az elhízás szövődményei pedig minden ötödik elhalálozásért tehetők felelőssé a világon.

A Nestlé elkötelezett minden olyan tudományos kezdeményezés támogatása mellett, amely a csecsemőkori táplálás korszerűsítését, a lakosság felvilágosítását célozza. Ez összhangban van a kormány egészségpolitikájával, amely a csecsemőkori táplálást a népegészségügy legfontosabb területének tekinti – hangzott el a konferencia fővédnöke, Zombor Gábor egészségügyi államtitkárnak a konferencia résztvevőinek írt köszöntő leveléből.


NNI – Nestlé Nutrition Institute: Az NNI 1981 óta fogja közös szervezetbe a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakembereket, akik nem csupán fontos, tudomány felismerésekkel, hanem az egészséges táplálkozás népszerűsítésével is sokat tesznek az emberek életminőségének javítása érdekében.
Ez a szervezet büszkélkedhet a világon a legnagyobb számú publikációval, kutatási, oktatási anyagaival. 
http://www.nestlenutrition-institute.org/

Article Type