Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Játékosság és több gabona kell a konyhába

Back to Press releases
Budapest,
2012 Apr 09

Válogatós, csak nassolna, nem eszik elég zöldséget, teljes értékű gabona helyett pogácsát akar – a legtöbb édesanyának ez mindennapos probléma. Ugyanakkor a szülők felelőssége, hogy a helyes ételválasztást, étkezési ritmust és ízlést a kezdeti években tudatosan kialakítsák. Egy brit szakértői csapat bizonyította, hogy fantáziával, játékosan mindent meg lehet kedveltetni a kicsikkel is. 

Ritka az olyan szülő, aki ne találkozott volna azzal a jelenséggel, amikor gyermeke egyszerűen nem, vagy csak fintorogva hajlandó megenni azt, amit a tányéron lát. Ez komoly dilemmát okoz akkor, ha a kicsik a kevésbé egészséges, tápláló ételeket kedvelik: hogyan lehet a csemeték ízlésén úgy változtatni, hogy azt ők is elfogadják, sőt, szeressék?

A Team Whole Grain nevű angol táplálkozási csapat arra a következtetésre jutott, hogy az egészséges étkezési szokások megalapozásának hatékony módszere, ha a kicsiket játékos módon bevonjuk az étrend megtervezésébe és a fogások elkészítésébe. Ezáltal sokkal könnyebben rá tudjuk venni őket arra, hogy már a nap elején teljes értékű gabonát egyenek, például a megfelelő gabonapehely kiválasztásával.

De hogyan érhetjük el ezt a mindennapokban? Az angol szakértők játékos módon hívták fel a figyelmet a teljes értékű gabona fontosságára, közös élménnyé téve az étkezést: látványos, a család számára könnyen elkészíthető recepteket alkottak gabonapelyhekkel. A legnagyobb sikert a szív alakú gabonapehely, a tányérra került bárányok, a bogyósgyümölcs szelet, az almás kebab és a málnás álom aratták.

„A teljes értékű gabona fogyasztása több szempontból kiemelten fontos: egyrészt a szervezet számára nélkülözhetetlen, az emésztés szempontjából elengedhetetlen rostokat tartalmaz, másrészt igazi energiaforrás, így ideális választás bármely napszakban” – mondta el Mihály Tekla, a Nestlé dietetikusa.
Ennek tudatosítása hazánkban is elsődleges, hiszen a magyar szülők 93 százaléka nincs azzal tisztában, hogy a teljes értékű gabonával készült élelmiszerek táplálóbbak a finomliszttel készülteknél[1].

A teljes értékű gabona ideális forrása lehet a gabonapehely, a hazai viszonyokat azonban jól tükrözi, hogy jelentősen le vagyunk maradva a nemzetközi átlagtól: míg Angliában az egy főre jutó éves gabonapehely fogyasztás 6 kg, addig hazánkban 0,9 kg[2] . Ezért is fontos a Team Whole Grain kezdeményezése. Bebizonyították, hogy gyermek és felnőtt játszva és izgalmassá téve viheti be étrendjébe a megfelelő gabonát.


További információ:
Beck Márton, Avantgarde Public Relations Kft.
tel: +36 30 860 8989 email: [email protected]


[1] A Magvas gondolatok a reggeliről felmérés alapját a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által 2011 októberében Magyarországon végzett kérdőíves felmérés képezi. A kutatás 500 édesanya megkérdezésével készült, akik legfeljebb 4-14 éves gyermeket nevelnek. A felmérés támogatója a Nestlé Hungária Kft.

[2] A Nestlé nemzetközi eladási statisztikái alapján.

Article Type