Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Intő jelek a kávé világnapján

Csak sci-fiben látunk majd kávét?<br />

Back to Press releases
2015 szept 29

A kávé világnapja alkalmából összegyűjtöttük a filmtörténelem 5 emblematikus kávés jelenetét, de ha nem sikerül úrrá lenni a globális kávéhiányon, könnyen elképzelhető, hogy unokáink már csak a sci-fikben láthatnak kávét. A NESCAFÉ már dolgozik a megoldáson. 

Számos kultikus filmben kapott szerepet a világ egyik kedvenc itala, a kávé. Azonban – ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak – néhány évtized múlva már csak a tudományos fantasztikus alkotásokban találkozhatunk vele. Ennek oka, hogy Földünk lakossága folyamatosan nő – az elmúlt 10 évben évente 2,5 százalékkal –, míg az élelmiszerforrások nem tudják ennek sebességét követni. Egyre többen innának kávét, ám egyre kevesebben termesztenek. Ezt a kedvezőtlen folyamatot igyekszik megfordítani a NESCAFÉ, amely olyan megoldásokat kínál a termesztőknek, amelyekkel egyre jobb minőségben és növekvő mennyiségben szüretelhetik a kávéjukat. A Nestlé világszerte 220 millió magas hozamú, a növényi betegségeknek ellenálló kávépalánta átadásával támogatja a farmereket 2020-ig. A kávé világnapja alkalmából összegyűjtöttük a filmtörténelem 5 emblematikus kávés jelenetét.


PAPÍRPOHÁRBÓL IS STÍLUSOSAN 

Álom luxuskivitelben 

A filmtörténet egyik klasszikusa az Álom Luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s), amelynek nyitó jelenetében a mindig tökéletesen elegáns Audrey Hepburn elviteles papírpohárból issza a kávéját, miközben alaposan szemrevételezi a legendás Ötödik sugárúton található Tiffany ékszerpalota kirakatát, és felcsendülnek a Moon River dallamai. 


KÁVÉBÓL AZTÁN VAN VÁLASZTÉK 

L. A. Story - Az őrült város 

Harris K. Telemacher, a bohém időjós (Steve Martin) és asztaltársasága kávét rendel egy éttermi vacsora végén. A legendás jelenetben körbeszalad a kamera a kör alakú asztalnál helyet foglaló vendégek körül, akik sorban adják le rendelésüket. „Kérek egy koffeinmentes kávét!”, „Én koffeinmentes espressót kérnék”, „Hozzon kérem egy koffeinmentes dupla cappuccinót!”, „Egy fél dupla koffeinmentes félkávét kérnék pár csepp citrommal”


KÁVÉ MINT UTOLSÓ KÍVÁNSÁG 

A bakancslista 

Két gyógyíthatatlan beteg, Edward (Jack Nicholson) és Carter (Morgan Freeman) úgy döntenek, hogy életük utolsó hónapjaiban pótolnak minden olyan élményt, amire valaha vágytak. A kávébarát Edward inna még egy csészével kedvenc kávéjából, a Kopi Luwakból, amely a világ legdrágábbja, mivel a Szumátra szigetén élő cibetmacska által megemésztett kávészemekből készül. A Bakancslistában Carter a halálos ágyán osztja meg barátjával a Kopi Luwak sajátos eredetének történetét, amely egyben a film egyik legmegindítóbb jelenete. 


A KÜLÖNLEGES ÍZEKET MINDENKI ÉRTÉKELI 

A Ponyvaregény 

Quentin Tarantino legendás alkotása nem csak a sajtos negyedfontos szendvicsnek állít örök emléket, hanem a kávénak is, amelyet épp a rendező által alakított Jimmy otthonában fogyaszt el a két főhős, Jules (Samuel L. Jackson) és Vincent (John Travolta). Jules fel is kiált, hogy „Cseszd meg, Jimmy, nem semmi ez a gourmet cucc!” A stílusos gengszterek hangulatos kávézását az sem tudja beárnyékolni, hogy épp egy eltüntetendő hulla társaságában keresték fel Jimmy-t. 


A KÁVÉ ÖSSZEHOZ 

Amélie csodálatos élete 

A francia Jean-Pierre Jeunet formabontó és gyorsan kultikussá vált filmjében a kávé jelenléte folyamatos, hiszen a főhős, Amélie Poulain egy kávéházban dolgozik. Ám a kávénak komoly dramaturgiai szerep jut abban a jelenetben, amelyben kolléganőjét, Georgette-et egy kisebb munkahelyi baleset segítségével összehozza annak nagy szerelmével, Joseph-fel. A kerítés sikeres és eredményes lesz, ahogy a jelenetből kiderül… 

Míg napjainkban a világ a csökkenő kávétermesztés miatt aggódik, a NESCAFÉ születése éppen a túltermelés idejéhez köthető. Az 1930-as években a brazil kormány a Nestlét kérte fel, hogy segítsen egy olyan technológiát kidolgozni, amellyel hasznosítani lehet a többlettermelésből származó kávémennyiséget, megőrizve annak minőségét és biztosítva hosszú eltarthatóságát. Az azonnal oldódó kávégranulátum 100 százalékig kávé, csupán a vizet vonták ki belőle. Így kezdődött a Nescafé, a világ első azonnal oldódó kávéjának története. 

A NESCAFÉ a kávé világnapja alkalmából megszervezi az ásításmentes napot. A bezárt Jégbüfé mellett (Ferenciek tere) szeptember 29-én kedden reggel fél 8 és fél 10 között Elek Ferenc, a Katona József Színház művésze ásítozik majd hatalmasakat, az arra járók pedig kipróbálhatják, hogy meg tudják-e állni ásítás nélkül. Egyetlen eszközzel vehetik fel a harcot a színész ellen, egy csésze kávéval. Aki legyőzi az ásítást, ajándékot kap a helyszínen.

Article Type