Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sikeresen zárult a GYERE® Gyermekek Egészsége Program első fenntartó éve Szerencsen

A GYERE® Gyermekek Egészsége Program további folytatását a helyi pedagógusok gondjaira bízzák a szervezők.

A GYERE® Gyermekek Egészsége Program további folytatását a helyi pedagógusok gondjaira bízzák a szervezők.

Back to Press releases
2019 Jun 13

Júniusban véget ért Szerencsen a GYERE® Gyermekek Egészsége Program első fenntartó éve. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által létrehozott és a Nestlé támogatásával megvalósított kezdeményezés első három évében 2200, az első fenntartó évben pedig további 700 gyermeket ruházott fel egészséges táplálkozási ismeretekkel a szakmai szervezet.

A GYERE® Programot 2015-ben indította a városban az MDOSZ, a Nestlé kizárólagos szponzorálásával. A szakmai szervezet által összeállított tudásanyag az első három évben a 0-18 éves korig terjedő korosztályt fedte le, a 2018/19-es tanévben pedig már kifejezetten az általános iskolásoknak szóló új tematika mentén bővíthették tudásukat a szerencsi tanulók. Tavaly, a sikeres szerencsi programmal párhuzamosan Diósgyőrben is elindította a MDOSZ a GYERE® Programját, ugyancsak a Nestlé támogatásával, ahol stratégiai fontosságú üzemet működtet a svájci vállalat.

„A Nestlé Magyarországon több mint 15 éve tesz azért, hogy a felnövekvő generációk minél többet tudjanak az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról. Örömmel álltunk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége GYERE® projektje mellé, hogy a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért globális program részeként a gyárainknak helyet adó településeken, Szerencsen, illetve Diósgyőrben is a szakemberek átadhassák a táplálkozással összefüggő tudást a helyi gyermekeknek, fiataloknak.” – mondta el dr. Tompa Gábor, a Nestlé Hungária vállalati kommunikációs és közkapcsolati igazgatója.

A hosszabbításnak köszönhetően a Bolyai János Katolikus Általános Iskola, valamint a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei olyan egészségfejlesztési témákról tanulhattak az elmúlt tanévben, mint az élelmiszer-higiénia, a táplálkozással összefüggő pszichés tényezők, az élelmiszerpazarlás vagy a tudatos bevásárlás fontossága.

„A kutatások szerint táplálkozási szempontból a kamaszkor a leginkább veszélyeztetettnek tekinthető, éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyermekek az ő nyelvükön, nekik szóló példákon keresztül sajátíthassák el a tudásanyagot.” – mondta Kubányi Jolán, Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A projekt során több felmérés is készült a résztvevő gyermekek körében, melyből egyértelműen az a pozitív kép rajzolódott ki, hogy a fiatalok hasznos tudásanyagra tettek szert, elsajátították azokat az ismereteket, melyeket később a mindennapokban alkalmazhatnak egészségük megőrzése érdekében.

Napjaink egyik legégetőbb problémája a gyermekkori túlsúly illetve elhízás, ezért is fontos, hogy az érintett korcsoport hiteles forrásból tanuljon arról, hogyan lehet mindezt megelőzni, és miként követhető olyan kiegyensúlyozott étrend, ami egész életükben segíti őket az ideális testtömeg megtartásában.
A 2018/2019-es fenntartó év után kapott tudásszint felmérés eredményének egyike, miszerint a megkérdezett tanulók 92 százaléka tudja már, hogy bevásárló lista segítségével is tehetünk azért, hogy kevesebb élelmiszert vegyünk feleslegesen, míg a tanév elején a gyermekeknek csak 56 százaléka gondolta így.

Bár a GYERE® Program Szerencsen a Szövetség szakembereinek közreműködésével befejeződött, a kezdeményezés korántsem ért még véget. A tanárok számára további tematikával, ösztönző képzéssel készülnek a szervezők.

A 2019/2020-as tanévre az MDOSZ a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program további támogatásával egy új, 6 modulos tudásanyagot készít a szerencsi pedagógusok számára, annak érdekében, hogy a jövőben a tanárok tartsák fenn ezt a kiemelten fontos témát a szerencsi iskolások életében.

Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program
A kezdeményezéssel a Nestlé segíteni szeretné a szülőket és gondviselőket abban, hogy gyermekeik élete kiegyensúlyozottabb legyen. Célja, hogy kutatásokkal, termékfejlesztéssel, oktató programokkal és innovatív megoldásokkal 2030-ig 50 millió gyerek életét egészségesebbé tegye.
Article Type