Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gondoskodjunk együtt vizeinkről!

Back to Press releases
Budapest,
2014 Mar 24

Közel 200 diák ünnepelte az immár hagyománnyá vált Víz Világnapja rendezvényt Kékkúton, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében. A gyerekek játékos vetélkedők formájában ismerhették meg a vízről való gondoskodás fontosságát a Kékkúti Ásványvíz Zrt. ünnepségén. A Víz Világnapján tett vállalásaikat óriásplakátra írva hagyták hátra az eljövő generációk számára.

A Víz Világnapja egy nemzetközi rendezvény, amely az ENSZ gondozásában minden évben március 22-én kerül megrendezésre, hogy felhívja a figyelmet a tiszta ivóvíz fontosságára. Az idei évben a Nestlé Waters már 30 országban ünnepli a Víz Világnapját, összesen kb. 15 000 diák részvételével. A Kékkúti Ásványvíz Zrt. kiemelt feladatának tartja, hogy a felnövekvő generációk a pedagógusok segítségével tanuljanak a vizeinkről való gondoskodás és az egészséges folyadékbevitel fontosságáról.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, az ásványvíz-palackozó füvesített udvarán egymást érték a versenyek, rendezvények. Kékkúton mintegy 200 környékbeli diák vett részt a Víz Világnapja keretein belül megrendezett interaktív WET-program (Water Education for Teachers) játékaiban, amely hazánkban az „Egy cseppnyi tudás a vízről” elnevezést kapta. Az interaktív program 2013-ban újra megszerezte az akkreditációt így tovább folytatódhat a pedagógusok továbbképzési programja is. A vízről szóló komplex oktatási programtól azt remélik a létrehozói, hogy a résztvevő gyerekek felnőttként tudatos vízhasználókká válnak.

A diákok játékos vetélkedőkön ismerkedtek a víz fontosságával, így például földtörténeti időskálát készítettek, hogy megismerjék  a víz születését. Játékkocka segítségével követték a víz mozgását a annak körforgásán belül. Egy nagyméretű papírlapon körberajzolták a testüket, és bizonyos százalékát kiszínezték, hogy jól látszódjék, mennyi víz található az emberi szervezetben. A gyermekek kiszámolták a Földön rendelkezésünkre álló édesvíz- és ivóvízkészleteket, hogy kiderüljön: készleteink korlátozottak, és ezért védelemre szorulnak. A diákok végül összegyűjtötték saját, vízzel kapcsolatos üzeneteiket, amelyek hasznosak lehetnek a jövő generációi számára. A kisdiákok a vízzel kapcsolatos vállalásaikat a cseppekkel jelölt üzenetbuborékokba tudták beírni így figyelmeztetve társaikat a víz védelmének fontosságára. A kisdiákok vállalták, hogy a Víz Világnapján tett fogadalmaik betartásáról rendszeres időközönként tájékoztatást adnak majd a tanáraik segítségével.

A Kékkúti Ásványvíz Zrt. 5 éve vesz részt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) Happy-hét programjában, egy országosan meghirdetett egészséghéten, amelyen az iskolák egyéni foglalkozásokkal és előadásokkal hívják fel a tanulók figyelmét a vízfogyasztás fontosságára.
A Kékkúti Ásványvíz Zrt. idén három iskolát is támogat a Happy-hét program keretében, összesen több mint 2000 liter Nestlé Aquarel ásványvízzel. A szerencsés diákok az ajkai Borsos Miklós Általános Iskola, a balatonfüredi Református Általános Iskola és a sümegi Ramassetter Vince Testnevelés Tagozatos Általános Iskola növendékei.

A Víz Világnapja alkalmából gondolkozzunk el egy kicsit mindannyian, hogy egyénileg ki mit tud tenni vizeink megóvása érdekében. Például olyan apró dolgokkal , mint , hogy fogmosáshoz mindig elzárja a csapot ás fogmosó poharat használ.

 

Article Type