Sort by
Sort by

Gigaberuházással erősíti tovább büki gyártókapacitásait a Nestlé Purina

A két éve bejelentett 50 milliárdos, majd a tavaly elindított 35 milliárd forintos beruházás után ismét nagyvolumenű fejlesztés indul a Nestlé Hungária büki állateledel gyártóbázisán. A most bejelentett közel 140 milliárd forintos új beruházásból ultramodern automata raktár és nedves állateledelt előállító üzem épül, ami további 250 munkahelyet teremt a kőszegi járás második legnépesebb településén.
Vissza a sajtóközleményekre

A több mint 35 ezer négyzetméteres új gyártóterülettel és ultramodern, automata üzemű raktárral bővíti kapacitásait büki Purina gyárában a Nestlé Hungária. A nedves állateledelt előállító üzemegységre és a mellette épülő önműködő, számítógéppel vezérelt tároló- és visszakeresési rendszerű (ASRS) raktárépületre 140 milliárd forintnyi saját forrást fordít a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója. Ez még azok után is óriási összeg, hogy Európa egyik legnagyobb, jelenleg is közel 1400 főnek munkát adó állateledelgyárának számító büki Nestlé Purina 2020-ban egy 50, 2021-ben pedig egy másik 35 milliárd forintos beruházási csomaggal 250 új munkahelyet teremtett a térségben. Így a most bejelentett beruházással együtt 5 év alatt több mint 500 új munkahely létesül a gyárban.

„Az új beruházásnak nemcsak munkahelyteremtő, de keresletélénkítő hatása is van, hiszen ezzel tovább emelkedik magyar beszállítóktól érkező mezőgazdasági alapanyagok mennyisége” – közölte Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója, aki a sorozatos fejlesztéseket azzal is indokolta, hogy az állateledelek iránti kereslet itthon ugyanúgy folytatódhat, mint azon a több mint ötven külföldi célpiacon, ahová a büki termékek eljutnak. Hozzátette: az évente több mint 100 ezer tonnás kapacitású új üzemrész a térség egészére is jótékony hatást gyakorol majd a közvetett munkahelyteremtés hatása révén.

„A magyar gazdaság jól vizsgázott, és minden nehézség ellenére növekedési pályán tudott maradni. A büki gyár 140 milliárdos beruházásának és 30%-os kapacitásbővítésének köszönhetően az üzem eddigi 90%-os exportaránya 95%-ra nő. Ez azért is nagy dicsőség Magyarország számára, mert a vállalat 30 éves jelenlétének köszönhetően Bükön Közép-Kelet-Európa legnagyobb állateledelgyártási kapacitása jött létre. Így az állateledelek exportjában a világ 13. legnagyobb exportteljesítményét nyújtjuk”
Szijjártó PéterKülgazdasági és külügyminiszter

A korábban elindult két fejlesztési ütemhez hasonlóan a mostaniban is kiemelt figyelmet kap az innováció és a környezetbarát megoldások alkalmazása. A most épülő új gyáregységekben kizárólag zöld árammal működő elektromos bojlerek fogják biztosítani az energiaellátást, ami tovább javítja majd a gyár szén-dioxid emissziós értékeit.

Az anyavállalat globális célkitűzéseinek megfelelően a Nestlé Purina gyárban már hat éve megújuló forrásokból származó áramot használnak, az ipari hulladékot pedig vagy anyagában hasznosítják újra, vagy hőenergia formájában.