Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Egyre többet költ hazai beszállítóknál a Nestlé

Back to Press releases
Budapest,
2012 Jun 28

Több mint 250 milliárd forint értékben vásárol magyar termékeket a cég

Évente közel 2000 hazai kis- és középvállalkozás (kkv) szállít árut vagy nyújt szolgáltatást a Nestlé Hungária Kft.-nek. A cég külső beszállítóinak közel 85 százaléka magyar. Az egyik kiemelkedő a Zalai Nyomda Zrt. A hazai nagyvállalat hamarosan nemzetközi sikereket érhet el egy, a Nestlé kérésére kidolgozott innovációjával.

A Nestlé magyar leányvállalata több mint 200 milliárd forint értékben szerez be árut hazai cégektől (telephely szerint). Közel 2000 hazai kkv szállít árut, vagy nyújt szolgáltatást a cégnek. A teljes külső (nem Nestlé társcégtől származó) beszállítói paletta közel 85 százaléka magyar.
Nem csupán az itthoni, hanem az élelmiszeripari vállalat globális hálózata is jelentős megrendelője a magyar kkv-knak. 2011-ben az elmúlt öt év átlagánál – 51,2 milliárd forintnál – közel 554 millió forinttal magasabb értékben vásárolt Magyarországról árut vagy szolgáltatást a nemzetközi cégcsoport.

Ahhoz, hogy egy cég a Nestlé beszállítójává váljon, szigorú kiválasztási folyamaton és auditon megy keresztül. „A követelményrendszerünknek való megfelelés ellenőrzése során adott visszajelzésekkel a beszállítók folyamatosan fejlődnek, és ez a nemzetközi piacon is növeli a versenyképességüket” – mondja Pletyák Mihályné, a Nestlé Hungária Kft. minőségbiztosítási menedzsere.

Az innováció terén kiemelkedő beszállítóként számontartott Zalai Nyomda Zrt. idén júniusban teszteli azt az egyedülálló csomagolási technikát, amelynek első terveit a Nestlé kérésére dolgozták ki év elején. „Az volt a célunk, hogy a fenntarthatóság jegyében optimalizáljuk a Nestlé szerencsi gyárában készülő Nescafé 3in1 dobozait. Az újítás lényege, hogy egy a piacon egyedülálló gépi ragasztási technológia kidolgozásával egyedi megjelenésű, ugyanakkor jelentősen kevesebb papírigényű dobozokat hozzunk létre – mondja Szegedi Ildikó, a Zalai Nyomda Zrt. értékesítési igazgatója. A június végi sikeres üzemi tesztelést követően a gyártás akár már idén ősszel elkezdődhet. A Nestlé ezzel az újítással várhatóan 20 százalékkal csökkenti a termékekhez használt csomagolóanyag mennyiségét.
Az éves szinten mintegy 5,5 milliárd forint árbevételű zalaegerszegi cég forgalmának 15 százalékát a Nestlé Hungária Kft. megrendelése adja. A helyi vállalat 20 éve szállít a Nestlének, 8 éve intenzívebb a kapcsolat: 2004 óta látja el papíráruval teljeskörűen a szerencsi kávé- és kakaógyárat. A dobozgyártás terén egyébként 17 ezer tonna éves kapacitással bíró zalai vállalat a kategóriájában a második helyen áll a hazai piacon. A Nestlével szoros együttműködésben most fejlesztett egyedi gyártási technológiának köszönhetően a cég újabb  nemzetközi sikerre számít.

További információ:
Solti Alexandra, Avantgarde Public Relations Kft.
Telefon: 06 1 476 35384, 06 30 226 3506 E-mail: [email protected]

Article Type