Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A Nestlé felgyorsítja az éghajlatváltozásra vonatkozó intézkedéseit és vállalja, hogy 2050-ig nullára csökkenti üvegházhatású gázkibocsátását

Back to Press releases
2019 szept 12

A Nestlé ma bejelentette, hogy 2050-ig nullára kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátását, ezzel a Párizsi Egyezmény legambiciózusabb célját, a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 °C-ra szorítását támogatja. Cégünk az e hónapban megrendezésre kerülő ENSZ Éghajlat-politikai Csúcstalálkozója előtt írja alá a ’Business Ambition for 1.5°C’ (1,5 °C-os üzleti célkitűzés) vállalást. 

A bejelentéssel a Nestlé fokozza az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítéseit, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló egy évtizedes munkán alapul. 
Az elmúlt négy év során a cégünk azokhoz a tudományosan megfogalmazott célokhoz igazította saját célkitűzéseit, melyek a hőmérséklet-emelkedés mértékét 2°C alá kívánják szorítani. Vezető szerepet kívánunk betölteni az éghajlatváltozás kezelésében, és a következő két évben az 1,5°C-os korláttal összhangban álló, köztes célokat is megfogalmazó, határidőhöz kötött tervet határozunk meg. Évente áttekintjük az elért eredményeket, ezzel is biztosítva, hogy a kijelölt úton haladjunk vállalásainkkal kapcsolatban.  

„Az éghajlatváltozás a társadalmat érintő egyik legnagyobb fenyegetés, és az egyik legnagyobb kockázati tényező a tevékenységünk jövőjére nézve” mondta Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója. „Egyre kevesebb időnk van arra, hogy elkerüljük a globális felmelegedés legrosszabb hatásait. Ezért is tűztük ki azt a merész célt, hogy a jövőben nullára csökkentsük a nettó kibocsátásunkat. A Nestlé világszerte rendelkezésre álló erőforrásaival és ágazati szaktudásával jelentős változásokat érhetünk el. A nulla kibocsátáshoz vezető úton már elindultunk, most azon vagyunk, hogy gyorsítsunk,” tette hozzá.

A 2050-ig kitűzött célok eléréséhez cégünk többek között a következő konkrét intézkedéseket fogalmazta meg: 

  • A termékek átalakításának felgyorsítása a fogyasztói trendekkel és preferenciákkal összhangban. A Nestlé több olyan termékkel – így növényi alapú ételekkel és italokkal – jelenik meg a piacon, melynek kisebb a környezeti lábnyoma, és jobban hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez.  A jelenlegi termékek is környezetkímélő összetevőkkel kerülnek átalakításra. Az ilyen termékek iránti fogyasztói kereslet gyorsan nő, a Nestlé alapvető stratégiája pedig igazodik ehhez a változáshoz. Egyre inkább áttérünk az alternatív csomagolóanyagokra is. 
  • Több szénmegkötést célzó mezőgazdasági kezdeményezések támogatása. A Nestlé szorosabbra fűzi kapcsolatát a gazdákkal a földek helyreállítását és az üveghatású gáz kibocsátásának korlátozását célzó közös programjaiban, aminek része a tej- és tejtermék ellátási lánc fejlesztése. Fatelepítésekkel és a biodiverzitás elősegítésével fokozzuk az erdők védelmében tett lépéseinket is. Ezek a kezdeményezések hozzájárulnak a flexibilis mezőgazdasági közösségek fejlődéséhez.
  • 100%-ban megújuló villamosenergia használata a Nestlé gyáraiban, raktáraiban, logisztikai egységeiben és irodáiban. A Nestlé gyárak harmada (143) már most 100%-ban megújuló villamosenergiát használ. A vállalat a jövőben tovább növeli a megújuló erőforrásokból termelt energia alkalmazását, ezzel is lehetővé téve a szállítók számára, hogy akár szél- és naperőműveket létrehozó új infrastrukturális beruházásokat hajtsanak végre. 


A globális felmelegedés 1,5 °C-ra korlátozása az összes iparágtól, a kormányzatoktól és a társadalom egészétől is átalakító erejű változást kíván meg. A Nestlé továbbra is támogatja azokat a kormányzati szakpolitikákat, melyekkel biztosítható, hogy az összes ágazat hatékony intézkedéseket tegyen a 1,5 °C-os cél elérése érdekében. A támogató jogszabályok elősegíthetik a bővülő megújuló energia piacokat gátló tényezők csökkentését, ösztönözhetik a több szén megkötését célzó innovációkat a mezőgazdaság és erdészet területén, és hozzájárulhatnak a szén-dioxid árazás meghatározásához. 

Magdi Batato, a Nestlé elnökhelyettese és operatív igazgatója elmondta: „Átalakítjuk az üzemi tevékenységünket, hogy illeszkedjen a 1,5 °C-os célkitűzéshez. Ennek eredményeképpen jelentősen megváltozik a termékeinkhez használt összetevők termelése és beszerzése. Fontos, hogy a szállítóink velünk együtt induljanak el ezen az úton. A feladat hatalmas, de eltökélt szándékunk, hogy megoldjuk.”  

A Nestlé 2050-re kitűzött célja kiegészíti vállalatunk értékláncának egészében az üvegházhatású gázok csökkentését célzó erőfeszítéseit. A szállítási útvonalak optimalizálásával csökkentjük az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid kibocsátást, ezzel is növelve disztribúciós hálózatunk hatékonyságát. A Nestlé 100 legnagyobb disztribúciós központjában az elmúlt négy évben közel 40%-kal csökkent az üvegházhatású gáz-kibocsátás. Fokoztuk az irányú tevékenységünket, hogy biztosítsuk a nyersanyagok felelős beszerzését, és jelentős haladást értünk el az erdőirtás megállítása terén. A teljes értékláncban elért üvegházhatású gázkibocsátás 1,2 millió autó gázkibocsátásának megfelelő mennyiséggel csökkent 2014 óta.

A közlemény eredeti angol nyelvű verzióját itt tekintheti meg.

Article Type