A Nestlé piacot teremt az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok számára és innovációs alapot hoz létre újfajta csomagolóanyagok fejlesztésére.

A Nestlé ma bejelentette, hogy megközelítőleg 2 milliárd svájci frankot ruház be, hogy áttérjen az újonnan gyártott műanyagokról az élelmiszeripari minőségű újrahasznosított műanyagok használatára és felgyorsítsa az innovatív fenntartható csomagolási megoldások fejlesztését.
Back to Press releases
2020 Jan 16

A Nestlé a 2018-as vállalását - miszerint a felhasznált csomagolóanyagainak 100%-a 2025-re újrahasznosítható vagy újrafelhasználható lesz - ma azzal egészítette ki, hogy 2025-ig egyharmadával csökkenti az újonnan gyártott műanyagok felhasználását, összefog másokkal a körkörös gazdaság előmozdítására, és törekszik az óceánokban, tavakban és folyókban található műanyaghulladék felszámolására.

A csomagolásnak kiemelt szerepe van az élelmiszerek minőségének megőrzésében és ezen keresztül a lehető legmagasabb szintű élelmiszerbiztonság megteremtésében. Jelenleg az élelmiszerekkel érintkező műanyag csomagolást rendkívül nehéz újrahasznosítani, ráadásul az újrahasznosítással előállított, magas minőségű műanyagokból rendkívül szűk a kínálat. A kettős probléma megoldásának elősegítése érdekében a Nestlé vállalja, hogy 2025-ig körülbelül két millió tonna, az élelmiszeripar igényeinek megfelelő, magas minőségű újrahasznosított műanyagot vásárol, mintegy 1,5 milliárd svájci frank értékben.

A hulladékmentes jövőbe vezető út másik nagy kihívása az új csomagolóanyagok-, újratöltőrendszerek- és újrahasznosítási megoldások fejlesztése. A Nestlé Csomagolástechnikai Intézetében végzett jelentős belső kutatások mellett a vállalat egy 250 millió svájci frankos fenntartható csomagolási megoldásokat célzó kockázati tőkealapot hoz létre, hogy olyan startupokba fektessen be, amelyek kimondottan ezekre a területekre fókuszálnak.

A két kezdeményezés kiegészíti a Nestlé jelenleg is futó kutatási, beszerzési és gyártási erőfeszítéseit, melyek segítségével újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá teheti a csomagolásait, és hozzájárulhat ahhoz a kitűzött céljához, hogy 2050-re teljesen megszüntesse a nettó üvegházhatású gázkibocsátását.

A vállalat csomagolóanyagokra vonatkozó vállalásának részeként a jövőben is rendszeresen beszámol a projektek előrehaladásáról.

A műanyagok körforgásos gazdaságának megteremtése

„Semmilyen műanyag nem végezheti szemétlerakóban vagy szemétként” – mondta Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója. „Hatalmas kihívást jelent az ágazat számára, hogy az újrahasznosított műanyagokat élelmiszeripari felhasználásra biztonságossá tegyük. Ezért a műanyag-felhasználás minimalizálása és a hulladékgyűjtés mellett szeretnénk egyfajta körforgást létrehozni, és minél több műanyagot a végtelenségig újrahasznosíthatóvá tenni. Határozott lépéseket teszünk azért, hogy szélesebb piacot teremtsünk a magas minőségű, élelmiszerrel érintkező újrahasznosított műanyagok számára és előmozdítsuk a csomagolóanyag-iparban végzett innovációt. Mindenkit szívesen fogadunk, aki csatlakozik erőfeszítéseinkhez.”

„Örömmel látjuk, hogy a Nestlé két milliárd svájci frankot ruház be a műanyagok körforgásos gazdaságának megteremtésébe, és vállalta, hogy 2025-ig egyharmadával csökkenti az újonnan gyártott műanyag csomagolóanyagok felhasználását. Ha a műanyagok újrafelhasználását segítő modellek és új alapanyagok területén innovációkat hajtunk végre, valamint a feleslegessé vált műanyagokat – a nagyobb kihívást jelentő élelmiszeripari alkalmazásokban is – újrahasznosítjuk, olyan gazdaságot hozhatunk létre, amelyben a műanyagból soha nem válik hulladék. A ma bejelentett vállalások teljesítése jelentősen hozzájárul ennek a jövőképnek a megvalósításához” – mondta Andrew Morlet, az Ellen MacArthur Alapítvány vezérigazgatója.

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezekkel a vállalásokkal összhangban Magyarországon is gyártunk újfajta csomagolású termékeket, hisz a szerencsi gyárban készülő NESQUIK All Natural kakaópor újrahasznosítható papírcsomagolásban kerül az európai piacokra.

A közlemény eredeti angol nyelvű verzióját itt tekintheti meg.

Article Type