Sort by
Sort by

Kutyások kontra kutyátlanok: van, amiben mindkét tábor egyetért

A stressz-csökkentés négylábú mesterei a munkahelyeken is tabukat döntenek
Állatbarát iroda
Vissza a sajtóközleményekre

Egyre több gazdi gondolja úgy: szeretne minél kevesebb időt kedvenc négylábúja nélkül tölteni, és ha lehetősége nyílik rá, magával viszi a munkahelyére is. Azok a kollégák, akik nem tartanak háziállatot, talán idegenkednek ettől és számos sztereotípia él a fejükben.

Ám mint az a Purina Magyarország szeptemberi reprezentatív kutatásából kiderült: egy négylábú jelenléte az irodában még a kutyátlanok jelentős része szerint is csökkenti a munkahelyi stresszt, növeli a motivációt és javítja a munkatársak közötti kapcsolatot és kommunikációt.

Aki nem járt még kutyabarát irodában, talán el sem tudja képzelni, milyen hatással lehetnek az állatok a hangulatra és munkamorálra. A 18-39 éves korosztály 54 százaléka véli úgy, hogy az irodai kutyák révén barátságosabbá válik a munkahelyi légkör, nem beszélve arról, hogy 51 százalékuk szerint a mindennapi hajtásban a kis kedvencek stresszoldóként segítik a jó közérzet megőrzését – mutat rá a Purina Magyarország friss kutatása. A nagyobb motiváció és a kollégák közötti ideális kommunikáció szintén a kutyabarát munkahely előnyei közé sorolható: az említett korosztályban a magyarok 44-44 százaléka látja úgy, a négylábúak ezekben is kiválóan teljesítenek, így téve hatékonyabbá a munkával töltött időt.

Ez is számít, kit választanak

Egy kutyatartónak mindenképp szimpatikusabb egy munkahely, ha hozzá hasonló állatbarátokkal lehet körülvéve. A kutatás szerint jelenleg a 18-65 éves lakosság tekintetében minden 9. 11. irodai munkavállaló dolgozik olyan helyen, ahová magával viheti házi kedvencét. Pedig amennyiben munkáltatója engedélyezné, mintegy 48 százalékuk élne ezzel a lehetőséggel! A 18-39 éves korosztály számára a munkahelyválasztás során is kritérium, hogy kutyáját nap mint nap otthon kell-e hagynia, vagy az vele tarthat az irodába: ha két, közel hasonló feltételeket kínáló pozíció közül kellene választaniuk, a megkérdezettek 16 százaléka esetében a kutyabarát munkahely fontos szempont lenne a döntés során.
Mindez persze nem csak a kutyusoknak és a gazdiknak fontos, hanem a munkaadók számára is mérhető üzleti előnyöket tartogat. A boldog munkatársak sikeresebbek a munkavégzésben, ha nem azon kell aggódniuk, négylábú kedvencük épp mit csinál nélkülük. 61 százalékuk úgy véli, háziállata jelenlétében nem csak hatékonyabban dolgozik, de 56 százalékuk szerint bűntudatot sem kell éreznie, így teljes nyugalommal és odafigyeléssel végezheti a feladatát.

Az állati jó munkahelyekért

A kutyák nem csak otthon lehetnek a társaink – véli dr. Márton Kinga, a Purina Magyarország állatorvosa. A Pets at Work program célja, hogy a kutyabarát munkahely legyen az általános, és ne a különleges, és minél többen megtapasztalhassák az élményt, melyet egy négylábú kedvenccel együtt töltött munkanap tartogat. Erre is szeretnék felhívni a figyelmet az október 4-i Állatok Világnapja kapcsán, arra ösztönözve az állattulajdonosokat és a munkahelyeket, hogy közös együttműködéssel elinduljanak ezen az úton.