Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A Nestlé ifjúsági kezdeményezést indít Európában

Back to Press releases
Athén, Budapest,
2013 nov 15

A vállalat több mint 20 ezer európai fiatal munkaerőpiaci helyzetén segítene

A Nestlé a következő három évben 10 ezer fiatalnak nyújt álláslehetőséget Európa-szerte – jelentette be Laurent Freixe, a Nestlé európai vezetője pénteken Athénban. A Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés keretében a cég ezen felül további 10 ezer 30 év alatti fiatalnak kínál gyakornoki lehetőséget, iskolai tanácsadói programokat indít, valamint európai beszállítóit is felhívja a csatlakozásra. Magyarországon a Nestlé több partnere jelezte már, hogy részt vesz a kezdeményezésben.

Az európai fiatalok munkába kerülését segítő átfogó kezdeményezést jelentett be pénteken a Nestlé. A Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés keretében a vállalat összesen 20 ezer 30 év alatti európai fiatalnak biztosít munka- vagy gyakornoki lehetőséget a termelés, adminisztráció, marketing, pénzügy, kutatás-fejlesztés területén a következő három évben.

"Európában ma minden negyedik fiatal állásnélküli" – hívta fel a figyelmet a munkavállalókat és a vállalatokat egyaránt érintő problémára Laurent Freixe, a Nestlé európai vezetője a kezdeményezés bejelentésekor Athénban, ahol a 25 év alatti fiatalok több mint felének nincs munkája. "Miközben folyamatosan növekedünk és beruházunk Európában, minden tőlünk telhetőt meg akarunk tenni a fiatalok képességeinek erősítéséért, fejlesztéséért, és munkavállalási lehetőségeik javításáért” - mondta a vezető. Hozzátette: a vállalat a gazdasági válság ellenére is folytatja beruházásait, a most elindított program nagy részben erre a folyamatra támaszkodik. Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért felelős biztosa a vállalati szektor Európa talpraállásáért tett hozzájárulásaként üdvözölte a Nestlé kezdeményezését az eseményen.

A Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés pillérei

1. Álláslehetőség a termelés, adminisztráció, marketing, pénzügy, kutatás-fejlesztés területén tízezer 30 év alatti fiatal számára Európában 2016-ig.

2. Gyakornoki lehetőség tízezer 30 év alatti fiatal számára Európában 2016-ig.

3. “Készen a munkára”: álláskeresési tanácsadói program indítása Európa szerte közép- és felsőoktatási tanulók részére (önéletrajz írás, állásinterjú tréning, tanácsadás).

4. “Összefogás az Ifjúságért”: Nestlé beszállítóinak szövetsége a kezdeményezés céljainak támogatására, munkahely és munkatapasztalat biztosítására.

 

A négy pillérre épülő Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés részeként a vállalat iskolai és főiskolai tanácsadói programokat is indít a fiatalok álláskeresési képességeinek fejlesztésére. Ezen felül az "Összefogás az Ifjúságért" elnevezésű program keretében a Nestlé több mint 60 ezer európai beszállítóját is arra ösztönzi, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A kezdeményezés megvalósításában a Nestlé Csoport valamennyi európai vállalata részt vesz, köztük a magyarországi is.

A kezdeményezés Magyarországon
Az Ifjúsági Kezdeményezés budapesti bejelentésen elhangzott: már több hazai cég jelezte, hogy csatlakozni kíván a Nestlé törekvéséhez. Mike Nixon, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: “A vállalat az elmúlt évek során folyamatosan fejlesztette hazai kapacitásait, melynek eredményeként 2011-hez képest 25 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma.” Hozzátette: a most induló kezdeményezés részeként Magyarországon legalább 50%-kal emelik a gyakornoki pozíciók számát és a következő három év során 180 gyakornoknak biztosítanak munkatapasztalat szerzési lehetőséget.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár az eseményen elmondta: „Nagy öröm, hogy egy újabb multinacionális cég teremt munka- és tapasztalatszerzési lehetőséget magyar fiataloknak, és ezen belül megváltozott munkaképességűeknek. Ezzel is hozzájárulva a fiatalok munkanélküliségének csökkenését célzó kormányzati célkitűzésekhez, illetve, hogy 2014 első negyedévének végére további 5000 fővel emelkedjen a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága hazánkban."

Dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos a kezdeményezés bejelentésén elmondta: “A fiatalok munkanélküliségének problémája kizárólag együttműködésben oldható meg. A Nestlé Ifjúsági Kezdeményezés egy kiváló példája az üzleti szféra szerepvállalásának, mely által a Nestlé tevékenyen járul hozzá egy társadalmi probléma kezeléséhez.”

Dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem rektor-helyettese a program kapcsán elmondta: "Az egyetemek, főiskolák számára kiemelten fontos a nagyvállalati kapcsolat, hiszen egy-egy ilyen együttműködés jelentősen segíti a képzés minőségének javítását, és lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy az elsajátított tudást a munkaerőpiacon a gyakorlatban is hasznosítsák."

Article Type