Sort by
Sort by

Változatos kezdeményezések a pályakezdők munkaerőpiaci beilleszkedéséért: 10 éves a Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért program

A Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért nevű programja Magyarországon is változatos kezdeményezésekkel támogatja a pályakezdők munkerőpiaci beilleszkedését. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemmel közös együttműködés mellett a Nestlé Hungária gyakornoki- és mentorprogramokkal, illetve duális szakképzésekkel karolja fel a hazai fiatalokat.
Vissza a sajtóközleményekre

A Nestlé 10 évvel ezelőtt, 2013-ban indította el a Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért elnevezésű programot Európában, amely 2016 óta már a világ szinte minden pontjára kiterjedő, globális kezdeményezésként működik, és azért jött létre, hogy a fiatalok a megfelelő tudással és készségekkel felvértezve vághassanak neki a munka világának. Célja, hogy 2030-ra világszinten 10 millió fiatalnak segítsen munkalehetőséghez jutni.

A kezdeményezéshez a Nestlé Hungária nem sokkal az indulás után csatlakozott, és Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért néven partnerprogramba kezdett, amely egy üzleti szektorokon, kormányzaton és oktatáson átívelő együttműködés, és amely az évek során újabb projektekkel bővült, ma már a felsőoktatási kezdeményezések mellett szakképzési programokra is kiterjed.

Karrierépítés felsőfokon

A Nestlé Hungária több szinten is támogatja a magyar egyetemisták érvényesülését. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel való szoros együttműködés már 2016 óta nyújt betekintést a vállalat működésébe az élelmiszeripar iránt érdeklődő hallgatóknak. Az egyetemmel közösen meghirdetett kurzusokon eddig mintegy 150 hallgató vett részt, és közel 20 Nestlé munkatárs oktatott vendégelőadóként. A fiataloknak emellett a vállalatnál lehetőségük nyílik gyakorlati szakmai tapasztalatokat is szerezni.

Az együttműködés részeként az egyetem néhány hallgatója végigkövetheti egy-egy magyarországi Nestlé felsővezető mindennapjait is, hogy betekintést nyerjen az általuk irányított terület működésébe. A Manager Shadowing program célja, hogy a Nestlé Hungária vezetőinek munkáján keresztül a diákok megismerhessék egy nagyvállalat napi működését, kihívásait. Az egyetemen elsajátított elméleti tudást így olyan gyakorlati tapasztalatokkal bővíthetik, melyek segítségükre lesznek karrierjük építése során.

Rendkívül fontosnak tartjuk a Nestlével létrejött, immár több területre is kiterjedő együttműködést, mert az egyetemen elsajátított tudás mellett elengedhetetlen, hogy a hallgatók iparági szereplőktől hallják, és akár a saját szemükkel is lássák, hogy az elmélet hogyan működik a gyakorlatban” – mondta el dr. Fehér Orsolya, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalati Gazdaságtan Tanszék egyetemi docense. Hozzátette: „Az pedig külön üdvözlendő, hogy a képzések után a Nestlé Hungária munkalehetőséget is nyújt az arra nyitott fiataloknak.”

Duális szakképzések a hiányszakmák betöltéséért

A Nestlé Hungária 2021-ben közel 50 millió forintot fordított büki duális szakképzésének elindítására. Az első évben villanyszerelő és elektronikai műszerész tanulók számára nyílt lehetőség képességeik továbbfejlesztésére, majd a program 2023-ben mechatronikus technikus szakmával bővült. Az oktatás hatékonyságát a modern gyári környezet és a kiscsoportos létszám mellett a felkészült oktatók biztosítják.

A tanulóknak nemcsak színvonalas képzést, de a sikeres szakmai vizsga után első munkahelyet is kínálnak a Nestlé büki üzemében. A jelenleg is folyamatban lévő duális képzéshez eddig közel harminc diák csatlakozott, akik közül tíz már Nestlé alkalmazottként dolgozik. A program nem áll meg ezen a ponton: a sikerre való tekintettel 2023 szeptemberében Szerencsen is elindítottak egy duális szakképzési programot, melyben 6 fiatal sajátíthatja el a villanyszerelő szakma alapjait.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlesszük a gyáraink térségében élő tanulók képességeit. Hiszünk benne, hogy a fiatalok oktatása nemcsak a gyári utánpótlás miatt fontos, de társadalmi szempontból is az egyik legfontosabb befektetés
Kiss Attila Műszaki képzésvezető, Nestlé Purina Bük