Sort by
Sort by

Hamarosan elkészül a Nestlé új, ultramodern raktára

Egyedülálló, automata magasraktárat épít a Nestlé Hungária az 2023-ban bejelentett, 140 milliárd forint értékű gigaberuházás részeként.
Purina magasraktár

A fejlesztéssel a büki üzem megduplázza a raktárkapacitását, amire szükség is van, hiszen több mint 50 országot látnak el az itt készülő állateledel-márkákkal. 

Rubik Ernő híres találmányáról kapta nevét a Nestlé Hungária új többemeletes raktára, hiszen eredetileg a Rubik-kocka is azért született meg, hogy megoldja az elemek egymástól független mozgatásának strukturális problémáját. 

Az önműködő, számítógéppel vezérelt tároló- és visszakeresési rendszerű raktárépület különlegessége, hogy 44 méteren magasodnak benne a tárolóegységek. Viszonyításképpen: ez majdnem másfélszer annyi, mint egy tízemeletes panelház magassága.

Ennek létrehozásához speciális építészeti eljárást alkalmaznak: először a raktárszerkezetet építik meg, és csak utána magát az épületet. A kivitelezéshez több mint 800 tonna betonacélt és 4000 köbméter betont használnak fel; egy átlagos családi ház esetében ez körülbelül 9 tonna betonacélt és 60 köbméter betont jelentene. A beruházás mértékét az is jól szemlélteti, hogy a 4682 négyzetméteren történő alapozás 410 cölöpöt igényelt, míg a büki 1100 négyzetméteres sportcsarnok esetében „csupán” 90 cölöpre volt szükség. 

Mivel a gyár a magyar és az osztrák piacok regionális elosztóközpontjaként is működik, ezért növelni kellett a kamiondokkolók mennyiségét, hogy minél több termék indulhasson innen útnak. Így a projekt elkészültével megháromszorozódik a dokkolók a száma, melyhez egy kibővített kamionparkoló is épül majd. A modern, innovatív technológiájú belső mellé pedig esztétikus külső jár. Az épület megjelenésére nagy gondot fordított a tervezőcsapat: a dinamikus, piros-fehér dizájnt a város javaslata alapján véglegesítették. 

Az Európa egyik legnagyobb, jelenleg is közel 1400 főnek munkát adó állateledelgyárának számító büki Nestlé PURINA 2020-ban egy 50, 2021-ben pedig egy másik 35 milliárd forintos beruházási csomaggal 250 új munkahelyet teremtett a térségben. Az 2023. év elején bejelentett beruházással együtt 5 év alatt több mint 500 új munkahely létesül a gyárban.

A korábban elindult két fejlesztési ütemhez hasonlóan a mostaniban is kiemelt figyelmet kap az innováció és a környezetbarát megoldások alkalmazása. A magasraktár high-tech berendezése speciális kezelőszemélyzetet igényel, ezért nagyszerű munkalehetőséget biztosít majd a megfelelő tudású hazai szakembereknek.
További információk és jelentkezés a Nestlé Hungária karrieroldalán