Sort by
Sort by

Etesd az Eszed

Közös egészségnevelési oktatóprogramot indít a Nestlé Hungária és az Okos Doboz
Etesd az Eszed

Egyedülálló kezdeményezéssel segítené az általános iskolás korú gyermekek ismereteit a helyes táplálkozási szokásokról és a mozgásról a Nestlé Hungária és az Okos Doboz.  Magyarország vezető digitális oktatási tartalomszolgáltatójának módszertanára és tapasztalataira építő, az Etesd az Eszed elnevezésű egészségnevelési oktatóprogram a 2021/2022-es tanévben – kísérleti jelleggel – Bő, Bük, Csepreg, Répcelak és Zsira általános iskoláiban hívja fel figyelmet az egészséges életvitel fontosságára.
 

Öt település általános iskoláiban indítja el kísérleti jelleggel Etesd az Eszed elnevezésű egészségnevelési oktatóprogramját a Nestlé Hungária és az Okos Doboz. A Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programhoz kapcsolódó kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek online és offline aktivitásokon keresztül játékos módon sajátíthatják el az egészséges és fenntartható életmódhoz kapcsolódó ismereteket.  A program elsőként Bő, Bük, Csepreg, Répcelak és Zsira általános iskoláiban valósul meg.
A félévet átívelő program élménydús online aktivitásokból, versenyekből, bajnokságokból, továbbá az iskola teljes közösségének szervezett egészségnapból áll. A résztvevő diákok és pedagógusok egyaránt hozzáférést kapnak az újonnan kifejlesztett digitális oktatási tartalmakhoz, módszertani útmutatókhoz. A díjazásos online versenyeken a tanulók játékos módon animációk megtekintésével és feladatok megoldásával, sajátíthatják el a kiegyensúlyozott táplálkozással, egészséges életvitellel kapcsolatos ismereteket. 

A négy fő fejezetből álló és 18 témakört feldolgozó programból a diákok rendkívül széles körben bővíthetik tudásukat: az általános táplálkozási tudnivalóktól (tápanyagok fajtái, folyadékfogyasztás) kezdve az egyes élelmiszercsoportok (gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, cukrok, tejek, húsok, halak, olajok, zsírok) megismerésén keresztül a táplálkozási és étrendi irányzatokig, az emésztő- és a kiválasztó rendszer működéséig. Az oktatóanyag része az egészséges testösszetétel, a táplálkozásfüggő betegségek, a diéták és étrendi irányzatok, a fenntartható táplálkozás, de van benne szó a tudatos vásárlás alapjairól, és az élelmiszercímkéken található információkról és azok megfelelő értelmezéséről. Jóllehet a témakörök azonosak az alsósoknak és a felsősöknek is, az ismereteket életkoruknak és tudásszintjüknek megfelelően kapják meg. 

A projektbe bekapcsolódó pedagógusok munkáját módszertani útmutató, szakmai összefoglalók és óravázlatok segítik. Ezekhez a közoktatás leglátogatottabb ingyenes portálján, az Okos Doboz weboldalán lehet hozzáférni, amelyen jelenleg 160 egészségnevelési videó és 600 egészségnevelési feladat mellett egy digitális Egészségkönyv is fellelhető. Az Okos Doboz meglévő digitális tartalmaiból, illetve annak digitális tartalomfejlesztési és pedagógiai tapasztalataiból merítő Etesd az Eszed elnevezésű program kialakításakor arra is ügyeltek, hogy a projekt keretében létrehozott digitális oktatási anyagok illeszkedjenek a 2020 szeptemberében felmenő rendszerben bevezetett NAT2020-ban meghatározott egészségnevelési célokhoz.