
Sajnos senki számára nem garantálható, hogy élete során nem válik allergiássá valamire. Arra sincs semmilyen bizonyíték, hogy az egyes allergén élelmiszerek (pl. tej, tojás vagy mogyoró) kerülése a terhesség alatt megvédi a gyermeket az ételallergiától. Az allergia kialakulásának kockázata azonban csökkenthető, ha a kisbaba a születést követő első hat hónap során kizárólag anyatejet kap. Más ismert módja azonban az ételallergia megelőzésének nincs, leszámítva azt, ha a leggyakrabban táplálékallergiát kiváltó élelmiszereket óvatosa, előre meghatározott protokoll szerint (például glutént csak 6 hónapos kor után) építjük be a csecsemő étrendjébe. A már kialakult táplálékallergia csak megfelelő (az adott allergéntől mentes) étrenddel kezelhető, a szervezet tűrőképessége pedig immunterápiával javítható.
A teljes hírlevelet Csajkovszky Krisztinánál igényelheti a [email protected] e-mail címen.