Sort results by
Sort results by

Adalékanyag ABC

A közhiedelemmel ellentétben nem minden adalékanyag szintetikus, sőt valójában számos adalékanyagot természetes alapanyagokból állítanak elő. Az alma például pektint (E440) tartalmaz, amely lekvárok és egyéb termékek zselésítő anyaga, a céklakivonat (E162) pedig tésztafélék vagy cukorkák színezésére alkalmas a rózsaszíntől egészen a bíbor mély árnyalatáig. Sok adalékanyag tehát olyan élelmiszereknek is alkotóeleme, amelyek akár otthon a kertünkben is nőhetnek.
Az élelmiszergyártás során kis mennyiségben a nyersanyagokhoz kevert összetevők az adalékanyagok, amelyek megakadályozhatják az élelmiszer romlását, javíthatják ízét vagy színét, fokozhatják tápértékét vagy segíthetik a gyártási folyamatot. A leggyakrabban tartósítószerek, színezékek, édesítőszerek, ízfokozók, emulgeálószerek, sűrítőanyagok és stabilizálószerek formájában találkozunk velük.

A teljes hírlevelet Csajkovszky Krisztinánál igényelheti a [email protected] e-mail címen.