Sort by
Sort by

NESCAFÉ: 75 éves a Nestlé márkája, mely elsőként fejlesztette ki az instant kávét

A NESCAFÉ története a kezdetektől fogva összeforrt az innovációval, a termékek megújításával. Így indult el útján 1930-ban, amikor a brazil kormány kérésére a Nestlé kutatói elkezdtek dolgozni egy olyan kávé kikísérletezésén, amely amellett, hogy hasznosítja a többlettermelésből származó kávémennyiséget, megtartja annak 100%-os kávé tartalmát és hosszú ideig eltartható.

Kedvelői több mint 3000 csésze NESCAFÉ instant kávét fogyasztanak el másodpercenként világszerte, különböző ízekben, igazodva az ízlésükhöz.

„A NESCAFÉ-nak, a világ vezető instant kávémárkájának gazdag történetét és örökségét ünnepeljük most, mely az évtizedek során megőrizte páratlan aromáját. Az eltelt 75 év alatt az egyszerű fémdobozos kávéból teljes portfólióval rendelkező márkává nőtte ki magát,” - mondja Carsten Fredholm, a Nestlé italok üzletágának stratégiai vezetője.

„A NESCAFÉ 180 országban van jelen, azzal az ígéretes kilátással, hogy a jövőben is folyamatosan növekvő, piacvezető márka marad a kategórián belül.” – tette hozzá.

Innováció a kezdetektől

1930 - Megszületett az instant kávé kutatásának gondolata
A 20. század elején még senki sem gondolta, hogy egyszer arra is lehetőségünk lesz, hogy a kávét kizárólag forró víz hozzáadásával, eszközök nélkül elkészítsük. 30 évvel később azonban a brazil kormány részéről megfogalmazódott az igény egy olyan kávé megalkotására, amely hordozza ezeket a tulajdonságokat. Az úttörő feladatra  a legendás kávé-gurut, Max Morgenthalert kérték fel.

1938 - A kezdetek
1938-ban megszületett a NESCAFÉ, a Nestlé történelmi jelentőségű újítása. Az instant kávét először Svájcban mutatták be, és Orbe városában megkezdték gyártását.

1940-es évek – A NESCAFÉ népszerűségének rohamos növekedése
A pillanatok alatt, minden különösebb felszerelés nélkül elkészíthető kávéfajta gyorsan népszerűvé vált az Egyesült Államokban. A második világháború kitörése megnehezítette a NESCAFÉ európai terjedését, azonban az Egyesült Államok hadserege gyorsan lecsapott az újdonságra, az instant ital így a frontra küldött katonák csomagjainak elengedhetetlen kellékévé vált. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1942-es amerikai termelés 100%-át a katonák kapták meg.

A gyors innováció korszaka

1950-es évek – Megjelenik az első koffeinmentes kávé
Az ötvenes években már mindenki élvezhette a NESCAFÉ minőséget, és a vásárlók éltek is a lehetőséggel, olyannyira, hogy egy vérbeli rock’n’roll buli elképzelhetetlen volt az egyik legnépszerűbb frissítő nélkül. A NESCAFÉ szakértőinek mindig is fontos feladata volt, hogy a termék jellemzőit az aktuális igényekhez igazodva fejlesszék tovább. A növekvő érdeklődés és a vásárlói igények kielégítése miatt folyamatosan jelentek meg a különleges változatok, mint a koffeinmentes, vagy a tejporral kiegészített NESCAFÉ.

1960-as évek – Új eljárások kifejlesztése
Az egyre növekvő fogyasztással egy új gyártási eljárást is kifejlesztettek, a fagyasztva szárítást, amelynek köszönhetően még intenzívebb aromájú és prémium instant kávék kerültek a boltok és háztartások polcaira. Majd 1961-től a csomagolás terén is megjelentek változások. Az eddigi bádogcsomagolást felváltotta a ma már közismert átlátszó üveg elődje, amely akkor még barna színű volt. Segítségével könnyebben nyithatóvá vált az üveg és emellett a kávé is jobban meg tudta őrizni finom kávé aromáját.

1962 - Már Magyarországon is!
Magyarországon bevezették a NESCAFÉ márkát.

1965 - Az „arany” éve
28 évvel az első NESCAFÉ megjelenése után 1965-ben jelent meg a NESCAFÉ GOLD. Karakteres illata és ízvilága, illetve gazdag aromája hamar az egyik a legnépszerűbb NESCAFÉ termékké tette, amely napjainkban is különleges élményt kínál a kávé szerelmeseinek.

1969 - NESCAFÉ a Holdon
1969. július 20-án korszakos tettet hajtott végre az emberiség, amikor az Apollo 11 fedélzetén Neil Armstronggal, Edwin Aldrinnal és Michael Collins-al, sikeresen Holdra szállt. A történelmi űrutazás a NESCAFÉ számára is jelentős áttörést jelentett, hiszen a NASA által a legénység számára összeállított csomagban a NESCAFÉ kávéi is helyet kaptak.

Az új ízek és az innováció diadala

1995 - 18 évvel ezelőtt jelent meg az első tasakos NESCAFÉ
Az ezredforduló előtti években a technológia fejlődése, és a mindennapok egyre gyorsuló tempója alapjaiban változtatta meg az emberek életét. A NESCAFÉ válaszolt a kihívásra, és óriási újítást vezetett be, amikor forgalomba hozta az első hagyományos tasakos kávékat, alkalmazkodva a vásárlók új igényeihez.

1998 - NESCAFÉ a világ minden pontján
1998-ban indult útjára a NESCAFÉ globális reklámkampánya, az Open Up kampány. Ez a globális és átfogó reklámkampány összekötötte a világ különböző nemzetiségeit a közös kávézás és a NESCAFÉ élmény révén.

2002 - Áttörés az instant kávék világában a NESCAFÉ 3in1 termékkel
2002 szeptemberében jelent meg Magyarországon a NESCAFÉ 3in1 Classic, ami gyökeresen megváltoztatta a kávézási szokásokat. A NESCAFÉ szakemberei hosszú kutatások eredményeképpen fejlesztették ki azt az ízvilágot, ami legjobban tükrözi a magyar kávéfogyasztók ízlését. Így a NESCAFÉ 3in1 a számunkra ideális kávé minden összetevőjét tartalmazza, és ennek köszönhetően ma már bárhol és bármikor élvezhetjük a minőségi kávézás élményét. Ezek után nem is meglepő, hogy megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend a hazai piacon.

2005 - A NESCAFÉ 3in1 sok arca
A NESCAFÉ 3in1 hatalmas sikert aratott, és rövid idő alatt a fogyasztók egyik kedvenc termékévé vált. 2005-ben a 3in1 kedvelők nagy örömére bevezették a termék „strong” ,cukormentes és 2in1 változatát is, mely ez által még jobban alkalmazkodott a változatos fogyasztói igényekhez. Két évre rá pedig a tejesebb ízvilágú kávék kedvelői számára megjelent a 3in1 „mild” is .

2006 – Cappuccino
Ebben az évben jelent meg a piacon a NESCAFÉ Premium Cappuccino, amely kávéházi élményeket varázsol otthonunkba. A termék változatos ízvariációi és a finom, hamisítatlan fehér cappuccino hab a kávé tetején különleges élményt nyújt azoknak is, akik szeretik kiélvezni a kávézás minden pillanatát.

2009 – 70 éve ébred velünk a világ!
Ekkor ünnepelte 70. születésnapját a NESCAFÉ, amelyet Magyarországon új termékcsalád bevezetésével, a NESCAFÉ Dolce Gusto-val koronázott meg. A 15 bar nyomásra képes gépekkel a kapszulákba zárt minőségi alapanyagokból kávéházi minőségű kávét, kakaót vagy forró csokit készíthetünk, a formatervezett gépek közül pedig minden háztartásba kiválaszthatjuk a leginkább odaillő darabot. A kávégépek nem csak a kávé, hanem a dizájn szerelmesei számára is a legjobb választást jelentik. A készülékek közül forma, szín és minta alapján is válogathatunk – ráadásul a NESCAFÉ Dolce Gusto időről időre különleges, egyedi, dizájner darabokkal is jelentkezik.

2011 – Zöld kávéval a természetességért
2011-ben megjelent a NESCAFÉ Green Blend, egy igazi kávékülönlegesség a zöld kávé természetességével és a pörkölt kávé gazdag aromájával.

2013 – 75 éve az innovációk szolgálatában
Ebben az évben újabb újdonsággal lepte meg magyarországi rajongóit a NESCAFÉ, mostantól csak egy pillanatunkba telik, hogy az olasz kávézók világa beköltözzön otthonunkba. Az új NESCAFÉ Classic Crema magában hordozza az igazi eszpresszók minden pozitív tulajdonságát, így pillanatok alatt igazi aranybarna habréteggel és intenzív aromával rendelkező eszpresszó kerül az asztalunkra.

Tudta-e, hogy:
• a Magyarországon elfogadott általános irányelv szerint napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása ajánlott; ekkora mennyiség jótékony hatású lehet az egészségi állapotra. Nemzetközi kutatási eredmények viszont felvetik az ennél nagyobb, napi 3-5 csészényi kávé elfogyasztásának táplálkozási előnyeit
• a NESCAFÉ instant kávé 100% valódi kávét tartalmaz
• sem hozzáadott tartósítószert, sem mesterséges adalékokat nem tartalmaz

A NESCAFÉ terv

A Nestlé jelentős lépéseket tett a felelős növénytermesztés, az alapanyagok beszerzése, a kávétermékek gyártása és fogyasztása terén is, a teljes ellátási láncon belül.

2010-ben, Mexikóvárosban a vállalat nyilvánosságra hozta a „NESCAFÉ tervet”, melynek keretében a Nestlé vállalta, hogy 2020-ig 500 millió svájci frankot invesztál kávéval összefüggő projektekbe.

A tervben globális célokat állítottak fel, melyek a kávé ellátási lánc további optimalizációját hivatottak segíteni, úgy a közvetlen beszerzéseken, mint a kávégazdák munkáját segítő programok létrehozásán keresztül.

A NESCAFÉ terv égisze alatt a vállalat 170.000 gazdálkodótól több mint 180.000 tonna fenntartható forrásból származó kávé megvásárlását tervezi 2015-ig bezárólag.

További érdekességek, információk:
• NESCAFÉ Facebook oldal
• NESCAFÉ Dolce Gusto Facebook oldal
Nestlé Életmód Központ