Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Betekintés: A nagyobb átláthatóság elérése előtt álló kihívások

Janet Voûte, a Nestlé globális public affairs igazgatója
A Nestlénél úgy gondoljuk, hogy a tettek ékesebben beszélnek minden szónál.  Be kell tartanunk ígéreteinket.  Vállalati működésünknek átláthatónak kell lennie, ha meg akarjuk győzni az érintetteket, partnereinket és bírálóinkat, hogy vállalatunkat hosszú távon is fenntartható módon építjük. 

Jelentős lépés
Ebben a hónapban jelentős lépést tettünk az átláthatóbb működés irányába: a Közös Értékteremtésről szóló globális éves jelentésünk megfelelt a Global Reporting Initiative (GRI, Globális Jelentéskészítési Kezdeményezés) A+ követelményrendszernek. 

A GRI a legjelentősebb non-profit szervezet a nem pénzügyi jelentések területén, melynek célja a gazdasági fenntarthatóság előmozdítása.  Ez a szervezet szigorú követelményrendszert állított fel az ilyen típusú jelentések számára, aminek nem könnyű megfelelni.  Mi vagyunk az első globális élelmiszeripari vállalat, amelynek sikerült teljesítenie az A+ követelményeket.

Értékteremtés
Mit is jelent ez?  Tekintsék át globális Közös Értékteremtés Jelentésünket. A Nestlé munkatársai hisznek abban, hogy a hosszú távon sikeres vállalat mind a társadalom számára, mind pedig részvényesei számára értéket teremt.  Ezt nevezzük Közös Értékteremtésnek - angol rövidítéssel CSV-nek.

Nagyobb társadalmi érzékenység
Idei jelentésünk minden eddiginél átfogóbb.  Olyan területekről tájékozódhatnak, amelyekről korábban sosem készítettünk részletes jelentést. 

A GRI-szabvány elvárásainak megfelelően a vállalat nagy erőfeszítéseket tett, hogy új információkat gyűjtsön olyan kérdésekről, mint az emberi jogok, a sokszínűség és nemek szerepe, az éghajlatváltozás, a biodiverzitás vagy a korrupció.  Ezeket az adatokat közzétettük jelentésünkben, és a jövőben minden évben meg fognak jelenni, így nyomon követhetik majd fejlődésünket ezeken a területeken is.

Ez természetesen nem volt könnyű feladat.  Tisztességes elvégzése rengeteg időt és energiát igényelt.  Hadd emeljem ki azonban ismét: működésünk átláthatósága létfontosságú, ha meg akarunk felelni a működésünk által érintett csoportok elvárásainak. 

A Közös Értékteremtés nem PR-akció vagy úgy nevezett „zöldrefestés”, hanem központi eleme működésünknek.

Tevékenységünk a világban
Ez a film, amelyet a CSV két alkotója, Michael Porter és Mark Kramer által vezetett tanácsadó cég készített, pontosan megfogalmazza, miről is szól ez az egész.  A Nestlé legalapvetőbb üzleti stratégiájának részeként kezeli a Közös Értékteremtést.  És ami a legfontosabb: meg is valósítjuk a Föld minden országában, ahol csak jelen vagyunk.  

Tréningek keretében oktatjuk a gazdákat, akiktől alapanyagaink származnak, segítünk termelékenységük növelésében, és közösségeik fenntarthatóbbá tételében.

Healthy Kids (Egészséges Gyermekek) Programunk több mint 60 országban – így Magyarországon is a Nutrikid program keretében - tart táplálkozástani alapoktatást, és támogatja a sporttevékenységeket.  Elérhető áron kínálunk mikrotápanyaggal dúsított termékeket azokon a piacokon, ahol erre igény mutatkozik.  Világszerte egyre több terméket állítunk elő, ám közben egyre csökken az általunk felhasznált víz mennyisége.  A Közös Értékteremtés nagyon is kézzelfogható a Nestlé működésében,  és munkatársaink valóra váltják ezeket a célkitűzéseket.

Felelősségvállalás
Sosem fogunk tudni megfelelni minden bírálónknak, ám remélem, hogy a GRI-től kapott A+ minősítés jelzi, hogy komolyan vesszük felelősségünket a közös értékteremtés területén, és tevékenységünket fenntartható módon végezzük. 

A jelentésünkből nyert információk segítségével összehasonlíthatja vállalatunkat a GRI által meghatározott követelményekkel.  Már most dolgozunk a jövő évi Közös Értékteremtés Jelentésen, és azon, hogyan tehetnénk még kiemelkedőbbé a jelentést.

Vegyen részt Ön is a társadalmi vitában vállalatunk globális Facebook oldalán.