Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A Nestlé a Fair Labor Association (Tisztességes Munka Szövetség) első élelmiszeripari partnere

A Nestlé a Fair Labor Association (Tisztességes Munka Szövetség) első élelmiszeripari partnere

A Nestlé döntést hozott a Fair Labor Association (FLA) szervezettel történő együttműködésről, amelyben azt vizsgálják, hogy alkalmaznak-e gyermekeket azokon a kakaóültetvényeken, amelyek a Nestlé gyáraiba szállítják terményeiket.

Az FLA olyan nonprofit, több érintett érdekcsoportot átfogó kezdeményezés, amely nagyobb vállalatokkal társulva próbálja javítani a beszállítói láncoknál tapasztalható munkakörülményeket.

Januárban az FLA a Nestlé kakaó-ellátási láncolatának vizsgálatára független szakértőket küld az Elefántcsontparti Köztársaságba. 

Amennyiben bárhol gyermekmunkára utaló bizonyítékokat találnak, felkutatják azok konkrét kiváltó okait, és tanácsadással segítik a Nestlét abban, miként tudja ezeket fenntarthatóan és hosszú távon kezelni. 

Ebben a folyamatban az FLA biztosítja a szakértelmet, amellyel hatékonyabbá és átláthatóbbá tehetők a Nestlé erőfeszítései a gyermekmunka felszámolására.

Az FLA első élelmiszeripari partnere

A Nestlé az első olyan élelmiszeripari vállalat, amely tagságért folyamodik az FLA szervezeténél.

Az FLA kakaótermesztéssel kapcsolatos együttműködése a Nestlével a jövő év elején veszi kezdetét Elefántcsontparton, amely e nyersanyag tekintetében a világ legnagyobb exportőrének számít.

A munka első fázisában az FLA kiküldi az ország területére független szakértőkből álló csapatát, hogy feltérképezzék a beszállítói láncot.

Ezen felmérés eredménye, amelyet 2012 tavaszán tesz közzé a szervezet, határozza meg a későbbiekben a Nestlé további lépéseit.

„Ellátási láncunkban nincs helye gyermekmunkának,” jelentette ki José Lopez, a Nestlé Működésért felelős ügyvezető alelnöke. 

„Egyedül nem tudjuk megoldani a problémát. Azonban egy olyan partnerrel, mint az FLA, biztosak lehetünk benne, hogy a megoldásra irányuló erőfeszítéseink ott valósulnak meg, ahol leginkább szükség van rájuk.”

Az érintettek bevonása a probléma kezelésébe

Az FLA a társadalmilag felelős vállalatok, civil szervezetek és szakértők együttműködése, akiknek célja, hogy elősegítsék a nemzetközi munkaügyi szabványok maradéktalan betartását.

A második fázisban a Nestlé az FLA-val és más érintett érdekcsoportokkal együttműködésben – beleértve az elefántcsontparti kormányzatot is –kezelni fogja az előzőekben azonosított problémákat.

Ezen erőfeszítések hatásait az FLA folyamatosan felméri, és eredményeit rendszeres időközönként nyilvánosan közzéteszi.

A munkafeltételek javítása

Auret van Heerden, az FLA elnöke örömmel üdvözölte a lehetőséget, hogy a Nestlével is együttműködhet a munkakörülmények biztosításának területén.

„Megközelítésünk a hangsúlyt a vizsgálatról és a rendfenntartásról a probléma valódi felkutatására helyezi át”, fejtette ki. 

„Segíteni fogunk helyben,  Elefántcsontparton kiépíteni a lehetőségeket a  problémák kezelésére, majd felmérjük, valóban működnek-e a javító intézkedések.”

A Nestlé Kakaótervére építve

Az FLA-val végzett munka csak kiegészítése a Nestlé azon erőfeszítéseinek, amelyeket a Nestlé Kakaóterv vázol fel: javítani a kakaó-ellátási lánc fenntarthatóságát és az abban biztosított munkakörülményeket.

A Kakaóterv egy tíz évet átfogó, 110 millió svájci frank értékű elkötelezettségi terv, melynek célja, hogy jobb minőségű kakaópalántákat biztosítson a gazdák számára, valamint javítsa a szállítói lánc nyomon követhetőségét.

Ez egyaránt segíti a gazdálkodókat, családjaikat és a számukra otthont adó közösségeket.

Elefántcsontparton a Nestlé két másik szervezet, az UTZ és a Fairtrade együttműködésével biztosítja, hogy a gyáraiban felhasznált kakaó csak felelős, fenntartható forrásból származzon.

A Nestlé Kakaóterv jelenleg 22 mezőgazdasági együttműködést ölel fel az országban, azonban évente egyre többen csatlakoznak hozzá.

Hosszú és összetett beszállítói lánc

A kakaó ellátási láncolata hosszú és bonyolult.

Az élelmiszergyártók számára ezért különösen nehéz megállapítani, honnan is származik pontosan a feldolgozott kakaó, és milyen körülmények között termesztették azt.

Az olyan szervezetek által kiadott tanúsítványok, mint az UTZ és a Fairtrade, azt igazolják, hogy az együttműködésben dolgozó gazdák részesültek a képzésben, amelynek célja, hogy meggyőzzék őket: hagyjanak fel a gyermekek foglalkoztatásával.

Az együttműködésben résztvevők szabálykövetését folyamatosan figyelemmel kísérik, és évente egyszer külső fél ellenőrzi őket.

Bár a Kakaótervben megfogalmazott célok a Nestlét kiszolgáló számos országra kiterjednek, az FLA-val közösen indított projekt az Elefántcsontparton kezdi meg működését, mert a cég innen vásárolja a legtöbb kakaót.

Az országban több mint nyolcszázezer kakaótermelő ültetvény található, amelyek szinte egytől egyig kisméretű, általában családi tulajdonban és saját művelés alatt álló földek.

 „Mindezidáig nem találtunk olyan hiteles partnert, amely megfelelő kapacitással rendelkezne ahhoz, hogy egy ilyen projektben segíteni tudjon nekünk” tájékoztat José Lopez.  „Most ráakadtunk arra a szervezetre, amely képes segíteni a gyermekmunka problémájának megoldásában.”

Kapcsolódó információk:

A Kakaóterv

Fenntartható kakaó: Elefántcsontpart

A Nestlé útjára indítja a Kakaótervet