Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A Nestlé 2017. évi eredményei

Back to Press releases
2018 Feb 16
 • A 2,4% nettó árbevétel-növekedés 1,6% volumen-növekedésből (RIG) és 0,8% árhatásból állt össze.
 • Az összes kimutatott forgalom 0,4%-kal 89,8 milliárd CHF-re nőtt (2016: 89,5 milliárd CHF). A vagyontárgyak eladásának nettó eredménye (főként a Froneri vegyesvállalat létrehozásának köszönhetően) 1,9% negatív hatást eredményezett.
 • A mögöttes profit ráta, felülmúlva a várakozásokat, árfolyam hatás nélkül számolva 50 bázisponttal, abszolút értékben pedig 40 bázisponttal emelkedett 16,4%-ra.
 • A profit ráta a 2017. októberi elvárásoknak megfelelően 60 bázisponttal csökkent 14,7%-ra. Ez tartalmazott egy, főként az átszervezésnek és a kapcsolódó költségeknek betudható 900 millió CHF növekedést 1,5 milliárd CHF-ra.
 • Az egy részvényre jutó hozam könyv szerinti értéken 4,6%-ot, árfolyam hatás nélkül 4,7%-ot erősödött 3,55 CHF-re.
 • Az egy részvényre jutó osztalék javasolt összege 5 centime-mel (2,2%) 2,35 CHF-re emelkedett.
 • A Nestlé bejelenti a Gerber életbiztosítási üzletre és a L’Oréal beruházásra vonatkozó igazgatósági határozatot.
 • 2018-as kilátások: 2-4% közötti nettó árbevétel-növekedést és a 2020-as terveknek megfelelő profit ráta erősödést prognosztizálunk. Az átszervezés várható költsége körülbelül 700 millió CHF.
 • Az árfolyamhatás nélkül számolt, egy részvényre jutó hozam és a tőkehatékonyság tekintetében pedig erősödéssel számolunk.

 

Mark Schneider, a Nestlé vezérigazgatója elmondta: „A 2017-es év nettó árbevétel-növekedése a céltartományba esett, bár alulmúlta a várakozásainkat, mely legfőképpen az év vége felé tapasztalt gyenge forgalomnövekedésnek tudható be. Az európai és ázsiai forgalomnövekedés bíztató volt, míg Észak-Amerikában és Brazíliában továbbra is kihívásokkal teli a környezet.
A költségek csökkentését célzó kezdeményezéseink a jelentős nyersanyagár-emelkedés ellenére a 2017-es várakozásokat meghaladó haszonkulcs növekedést hoztak.
Az elmúlt hónapokban nagyon kedvező eredményekkel valósítottuk meg a kezdeti portfólió korrekciókat. Az aktív portfólió-kezelést fegyelmezetten és a stratégiánkkal teljes összhangban folytatjuk.
Alapportfóliónk esetében a termékinnováció és renováció a növekedés felgyorsításának legfőbb eszköze.
A nettó árbevétel-növekedés 2018-ban is javulni fog és nagyon jó úton haladunk, hogy teljesítsük a 2020-as haszonkulcs-fejlesztési célunkat.”


Európa, Közel-Kelet és Észak-Afrika (EMENA-régió)

 • 2,3% nettó árbevétel-növekedés: 1,7% volumen-növekedés és 0,6% árhatás.
 • Nyugat-Európa kiegyensúlyozott volumen-növekedéssel és árhatással továbbra is pozitív nettó árbevétel-növekedést produkált.
 • Közép- és Kelet-Európában kizárólag a volumen-növekedésnek köszönhetően egyszámjegyű nettó árbevétel-növekedés történt.
 • Közel-Kelet és Észak-Afrika pozitív volumen-növekedés és árhatás mellett szintén egyszámjegyű nettó árbevétel-növekedést ért el.
 • A mögöttes profit ráta 80 bázisponttal, 18,1%-ra nőtt.

A két egymást követő negyedévben 3% feletti nettó árbevétel-növekedésnek és a lendületes évvégének köszönhetően a Zóna 2,3% éves nettó árbevétel-növekedést realizált. A volumen-növekedés stabilan 1,7% maradt, míg az árhatás a Nyugat-Európában ismét fellendülő árhatásnak köszönhetően 0,6%-ra javult. A vagyontárgyak eladásának nettó eredménye 8,0%-kal csökkentette a könyv szerinti forgalmat, amit a főleg a jégkrém üzletág Froneri vegyesvállalatba történő áthelyezése okozott. Mindazonáltal a devizaárfolyam hatások miatt a könyv szerinti forgalom 0,6%-kal nőtt. Az EMENA térség könyv szerinti forgalma 5,1%-kal 16,5 milliárd CHF-re csökkent.

Az EMENA térség minden alrégiója és kategóriája növekedést realizált, melyben az állateledel üzletág és a kávé jelentette a fő húzóerőt. Az állateledel üzletág teljesítményéhez az orosz és más feltörekvő piacok erős növekedése járult hozzá.

A Nescafé az év közben történt áremeléseknek köszönhetően szépen bővült Nyugat-Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Az édesség, tejtermék és konyhai termékek üzletág a sikeres termékbevezetéseknek köszönhetően nagyobb növekedést ért el. Az Egyesült Királyságban a nehéz évkezdést követően pozitív volumen-növekedést és árhatást felmutatva stabil növekedést értünk el.

A Zóna mögöttes profit rátája a magasabb nyersanyag költségek ellenére 80 bázisponttal nőtt. Ez a fejlődés az áremeléseknek, a portfólió-kezelésnek, működési hatékonyságunknak és a strukturális költségmegtakarításnak köszönhető.

További információkért keresse fel a www.nestle.com oldalt és a kapcsolódó cikket.

Article Type