Sort by
Sort by

Nestlé: Nyíltan a kötelezettségvállalásokról

 

 

 

ELŐREMUTATÓ: A Nestlé számos, a táplálkozást előtérbe helyező kötelezettségvállalást tesz 

A Nestlé központja kiadta 2013. évi jelentését Nestlé in society címmel, melyben a társadalmi szerepvállalással kapcsolatos területeken tett kötelezettségvállalásait teszi közzé.

A 35 vállalás olyan területeket érint, mint a táplálkozás, vízügy, vidékfejlesztés, fenntarthatóság és jogszabályi megfelelés.

A Nestlé célja, hogy a vállalt célkitűzéseket legkésőbb 2020-ra elérje. Az érintettektől az elmúlt 12 hónap folyamán kapott visszajelzések alapján idén tíz új és hat aktualizált vállalásunk van.

A jelentés kiemeli a Nestlé azon alapvető meggyőződését, hogy egy vállalatnak a társadalom számára is értéket kell teremtenie, ha hosszú távon kíván sikeres lenni és értéket teremteni a részvényesei részére. A kötelezettségvállalásaink mutatják ez irányú eltökéltségünket.

A vállalások közé tartozik, többek között, a táplálkozás és egészségügyi kutatások terén játszott ágazatvezető szerep, valamint, hogy a gyerekek számára készült, tápértékben gazdag termékekkel legyen jelen a világban.

Hosszú távú kilátások

„Hiszünk benne, hogy a Nestlé 2013. évi Közös Értékteremtés jelentése jelentős lépést jelent a nyílt kommunikáció útján“ - mondta Peter Brabeck-Letmathe, a Nestlé elnöke.

„Egy ilyen vállalat virágzásához hosszú távra kell gondolkodnunk és elképzeléseinket a tiszteleten alapuló elvek és értékek mentén kell megvalósítani“ - tette hozzá.

 

   

EGYÜTT, ERŐSEBBEN: A kenyai kávétermelő gazdák oktatásával javul a megélhetésük és a termés minősége

 

 

Paul Bulcke, a Nestlé vezérigazgatója elmondta, hogy a jelentésnek köszönhetően a részvényesek és az érintettek felelősségre vonhatják a vállalatot, valamint útmutatást és visszajelzést adhatnak.

„Ezek a jövőbe mutató kötelezettségvállalások a tevékenységünk minden részére vonatkoznak, világosan mutatják a követendő stratégiai irányt, illetve azokat a normákat, melyekkel szemben elszámoltathatóak vagyunk“ - mondta a vezérigazgató.

„Vállalásaink valóságosak és hitelesek, és mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy teljesíthetőek is legyenek. Mindazonáltal, mivel tudjuk, hogy ezen az úton is lesznek kihívások, készek vagyunk azokat is megosztani Önökkel.“

Középpontban a táplálkozás

A Nestlé a termékekben lévő só, cukrok és telített zsírsavak mennyiségének csökkentésére és a részlegesen hidrogénezett olajokból származó transzzsírok kivonására irányuló megújult irányelvei a közegészségügy iránti globális szintű elkötelezettségét mutatja.
A Nestlé elkötelezte magát termékeinek nátrium- (só) és cukortartalmának csökkentése mellett.
A telített zsírsavak csökkentése és a részlegesen hidrogénezett olajokból származó transzzsírsavak eltávolítása során a Nestlé kiemelten kezeli a gyermekek és családok által fogyasztott termékeket, mint például a leveseket, snackeket, pizzákat és készételeket.
A kutató-fejlesztő központ hálózatba történő folyamatban lévő beruházások, valamint a központok külső együttműködései és partneri kapcsolatai hozzásegítik a Nestlét a kitűzött célok eléréséhez, emellett folyamatosan és pozitívan járulnak hozzá a társadalom táplálkozással, egészséggel és jólléttel kapcsolatos hosszú távú igényeihez és szükségleteihez.

Az idei évben kiadott jelentésben szereplő új kötelezettségvállalások az érintettekkel a 2012. évi jelentéssel kapcsolatban folytatott párbeszéd során megfogalmazott konkrét javaslatok és ajánlások eredményei.

Ezekből öt érinti a Nestlé jelenlegi W.A.T.E.R. kötelezettségvállalásait, nagyobb hangsúlyt fektetve azokra és nyilvánosan felelősségre vonhatóvá téve a vállalatot azok megvalósításáért.

A vállalat további kötelezettségvállalásainak középpontjában az emberek állnak, kezdve a Nestlé tevékenységében és ellátási láncában uralkodó emberi jogi hatások értékelésétől és javításától a gyermekmunka felszámolásán át a nemek egyensúlyának elősegítéséig.

Tények

2013 legfontosabb eredményei
• 7 789 termék újult meg táplálkozási vagy egészségügyi indokokból.
• Több mint 67 millió adag tápanyagokkal dúsított termék készült.
• A csomagolóanyag felhasználás 66 594 tonnával csökkent, ami 158 millió CHF megtakarítást eredményezett.
• 2005 óta terméktonnánként 33%-kal csökkent a teljes vízfelhasználásunk.
• 300 000 gazda részesült képzésben a kapacitás-növelő programok segítségével.
• 2005 óta abszolútértékben 7,4%-kal csökkent a közvetlen üvegházhatású gáz kibocsátásunk.

W.A.T.E.R. kötelezettségvállalások
• A vízfelhasználás hatékonyságának javítása minden területen.
• Hatékony vízügyi irányelvek és felelős vízgazdálkodás előmozdítása.
• A kibocsátott víz hatékony kezelése.
• Beszállítók bevonása, különösen a mezőgazdaság területén.
• A vízellátottság és takarékosság tudatosítása.

Külső elismerések
• Az Oxfam segélyszervezet 2013-as „Márkák mögött“ programjában első helyen végeztünk.
• A felelős táplálkozást előtérbe helyező "Access to Nutrition Index" rangsorában a Nestlé az első három élelmiszeripari és italgyártó vállalat között van.
• A Dow Jones 2013-as Fenntarthatósági Indexén az ágazati csoport vezetője.
• Továbbra is az egyetlen csecsemőtápszer gyártó az FTSE felelős befektetési indexén.
• A CDP Climate Performance Leadership Indexén maximális pontszámot értünk el.

Kapcsolódó anyagok:
Röviden a Közös Értékteremtésről
Éves Jelentés 2013 angol nyelven
Közös Értékteremtés Jelentés 2013 angol nyelven

Nemzetközi Közös Értékteremtési tevékenységünkről további angol nyelvű cikkeket olvashat:
Nestlé first major multi-national to launch human rights white paper
Nestlé’s Creating Shared Value Forum: A coffee farmer’s story
Nestlé USA one of 16 firms which cut calories sold by 6.4 trillion
Nestlé tops global corporate responsibility survey
Nestlé inaugurates experimental farm in Côte d’Ivoire