Sort by
Sort by

Zöld energia

Nulla hulladékkibocsátás egy több száz éves eljárás segítségével
Zöld energia: Nulla hulladékkibocsátás egy több száz éves eljárás segítségével

Olyan, mint egy háziállat. Szeretnünk kell, gondoskodnunk kell róla, és ez meghálálja magát.“

Azt túlzást lenne állítani, hogy Andrew Griffiths elérzékenyül, de széles mosoly terül el az arcán, ahogy a Nestlé fawdoni gyárának új részlegéről beszél.

Az általa említett „háziállat“ nem valami irodai cicus vagy az üzem melletti füvet legelő kecske. Andrew, a Nestlé UK környezetvédelmi fenntarthatóságért felelős vezetője egy anaerob lebontást végző növényről beszél, amely naponta több százezer liter folyékony hulladékot csendben átrágva alakítja azt zöld energiává.

Csokoládé leves

Az észak-kelet Angliában található üzem gyártja a Nestlé legismertebb édesség márkáit a Rolost és a Fruit Pastillest. Az édességgyártás elkerülhetetlenül hulladékkibocsátással jár. A vezetők arra kerestek megoldást, hogy miként lehetne újrahasznosítani a hulladékot ahelyett, hogy kidobják, és ekkor fordultak egy több száz éves eljárás, az anaerob lebontás felé.

Az üzem elsődlegesen a gyártásból származó folyékony hulladékot kezeli. Emellett az étkezési célra alkalmatlan, selejt csokoládét és más édességet, valamint a maradékokat, például a keményítőt és cukrot apróra törik. A belőlük készült keveréket ezt követően az üzem tisztítási folyamatából származó szennyvízzel összekeverve készül el a „csokoládé leves“ (ami egyáltalán nem olyan finom, amilyennek hangzik).

Ezután a „leves“ egy légmentesen záródó tartályba kerül. A tartályon belül megy végbe az anaerob lebomlás, melynek során a baktériumok természetes úton lebontják a biodegradálható anyagokat. Pont ezért tekint Andrew Griffiths a baktériumokra, mint háziállatra: élő organizmusok ezek, preferenciákkal, illetve dolgokkal, amiket szeretnek, és amiket nem.

Elég nyugtalanok, ha hirtelen megváltozik az étrendjük. Növekednek és fejlődnek, ahogy múlik az idő.

A mezőgazdaságban már évszázadok óta használják ezt az eljárást, de a fawdoni rendszer különlegessége, hogy sokkal gyorsabban dolgozza fel a folyékony hulladékot.

Hulladékból meleget

Az anaerob bomlás során biogáz, azaz metánt tartalmazó megújuló tüzelőanyag keletkezik. A Fawdonban termelt biogázból annyi energiát lehet előállítani, amely a létesítmény energiaszükségletének 5-8%-át fedezi.

Az energiatermelés mellett a baktériumok a gyárból kilépő szennyvíz tisztításában is szerepet játszanak.

Nagyszerű esély ez a hulladékkibocsátásunk és ezzel a környezeti lábnyomunk csökkentésére – mondta Andrew Griffiths.

Bár az alapelv egyszerű, a biogáz rendszer megfelelő megvalósítása pénz- és időigényes volt. A létesítményben három hónapig tartott a próbaüzem a végleges anaerob iszapkezelő kisebb változatával.

Bár a 4,7 millió svájci frank értékű fawdoni beruházást nem nevezhetjük olcsónak, az általa megvalósított költségmegtakarítás azt mutatja, hogy a rendszer gazdaságilag életképes.

Hulladékmentes üzem

A fawdoni csak egy a Nestlé számos hasonló projektje közül.

A társaság nemrégiben kis méretű anaerob iszapkezelővel látta el a panamai állattenyésztőket. A kis üzemekben állati hulladékból előállított biogázt főzésre és folyékony trágyához használják. A gazdáknak így immár nem kell fával tüzelniük, melynek következtében a környező területek erdőirtásának a mértéke is csökken.

A Nestlé hasonló projekteket indított útjára az együttműködő farmerekkel többek között Kínában, Mexikóban és Pakisztánban.

Ez csak néhány példája annak a törekvésnek, melynek értelmében a Nestlé 2020-ig minden gyártóegységében nulla hulladék-kibocsátást igyekszik megvalósítani.

Emberi reakció

Andrew Griffiths számára a „zéró hulladék” projekt egyik váratlan eredménye a kezdeményezés dolgozókra tett hatása. Ahogy látták, hogy az üzemi hulladék energiává alakul, mindenki elkezdett azon gondolkodni, hogy mit tehetne még a saját területén ez ügyben.

Ez katalizátorként hatott mindenkire az üzemben, s így az emberek többet tudnak mindarról, amit a környezeti lábnyomunk csökkentéséért teszünk.

Bár a baktériumok apró élőlények, mégis hatalmas eredményekkel járulhatnak hozzá az energiafogyasztás csökkentéséhez, a hulladékkezeléséhez, sőt az emberek szemléletformálásához.