Sort by
Sort by

Zéró hulladék-kibocsátás

Állateledel gyárak, ahol a nulla hulladékkibocsátás már nem csak a jövő
Zéró hulladék-kibocsátás

A dolgok néha szeméttel járnak: legyen szó akár egy gyors vacsoráról vagy egy több hónapos lakásfelújításról, valószínű, hogy nem ússzuk meg hulladék nélkül.

Gondolkozzunk egy kicsit nagyban és képzeljünk el egy hatalmas adag állateledelt. Képzeljük el, hogy annyi macska- és kutyaeledelt és almot gyártunk, ami évente több millió kedvencünk szükségleteit képes kielégíteni.

Aztán próbáljuk meg ugyanezt úgy elképzelni, hogy semmilyen, szemétlerakóba való hulladékot ne termeljünk... Így megérthetjük, hogy mekkora kihívást jelent a zéró hulladék-kibocsátás biztosítása a Purina gyár számára.

Kevesebb hulladék

Tudjuk, persze, hogy attól, hogy valami nehéz, még nem lehetetlen. Sőt, a Nestlé, mint a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata vállalta, hogy 2020-ig nullára csökkenti a hulladéklerakóba kerülő kibocsátását.

Húsz észak-amerikai Purina gyárból hét már most megvalósította ezt a vállalást. Az üzemek hulladéka gondos mérlegelést követően ökológiai és gazdasági értékkel bíró hulladék hasznosítására specializálódott telepekre kerül.

A hulladék-felhasználás módja lehet újrafelhasználás, újrahasznosítás vagy energiatermelés égetés útján. A lényeg, hogy megtalálják a különböző anyagok legjobb felhasználási módját, amivel elkerülhető a hulladéklerakók további terhelése. Még a papírhulladék újrahasznosítására is találtak megoldást, így kerülhetett a polcokra a Yesterday's News márkájú macskaalom, amivel a cicák környezeti lábnyoma is csökken.

Fenntarthatóság

A hulladék-kibocsátás csökkentése a Purina azon tervének fontos eleme, mely a vállalat gyártási tevékenységeihez kapcsolódó környezeti hatások minimalizálását célozza.

A Purina további tervei között szerepel a nagyobb fokú megújuló-energia felhasználás és a takarékos vízgazdálkodás. A Nestlé észak-amerikai Purina gyárainak vízfelhasználása 2007 óta 28%-kal csökkent.

„Az értéklánc minden szakaszán törekszünk a fenntarthatóságot célzó folyamatos fejlődésre és arra, hogy jobbá tegyük a világot a kis kedvencek és gazdáik számára” – mondta John Bear, a Nestlé Purina észak-amerikai termelési vezetője.

Siker három lépésben

A Purina három módon csökkenti a kibocsátott hulladékmennyiséget.

Először is, a dolgozókkal együttműködve mindenkit aktív részvételre ösztönöz. Másodszor, felülvizsgálja a folyamatait, hogy a teljes gyártási rendszert tekintve találhasson megoldásokat a hulladék-kibocsátás minimalizálására. Harmadszor, együttműködik a hulladékot komposztáló, újrafelhasználó, újrahasznosító, vagy abból energiát termelő vállalatokkal.

A vállalat 2014 óta több mint 34%-kal csökkentette a lerakóhelyekre kerülő hulladék kibocsátását.

2014 óra egyharmadával kevesebb hulladék a lerakóhelyeken

A Nestlé USA – az anyavállalat – ugyanezt a háromlépéses módszert alkalmazva már mind a 23 élelmiszergyárának hulladék-kibocsátását nullára csökkentette. Ennek megfelelően az édességeket, tejtermékeket, fagyasztott élelmiszereket, jégkrémet és italokat gyártó létesítményekből egyetlen gramm hulladék sem kerül a lerakóhelyre!

A Purina összes gyára ugyanezt a célt tűzte ki maga elé, amely jól bizonyítja a Nestlé fenntartható működés melletti elkötelezettségét, a vállalat tevékenységének minden területén.