Vissza a Történetekhez
4 perc elolvasni

A Nestlénél célunk a jobb életminőség és az egészségesebb jövő elősegítése. E cél megvalósításához folyamatosan vizsgáljuk fogyasztóink táplálkozási igényeit - köztük tápláltsági állapotuk javítási lehetőségeit - és felmérjük, hogy miként tudunk segíteni nekik ezek elérésében.

Termékfejlesztéseinkkel szeretnénk támogatni fogyasztóinkat, hogy egyéni szükségleteiknek megfelelően, tudatosan táplálkozzanak. Mindezt abból a meggyőződésből tesszük, hogy az élelmiszereknek egyszerre kell ízletesnek és táplálónak lenniük, és az egészséges táplálkozás a változatosságon és a kiegyensúlyozottságon alapszik.

A helyi igényekre és elvárásokra alapozva 10 konkrét táplálkozási vállalást fogalmaztunk meg a termékfejlesztés, a tájékoztatás és az oktatás terén, különös tekintettel a gyermekek kiegyensúlyozott életmódjára.

 

Ásványi anyagokkal és vitaminokkal történő dúsítás

Az elmúlt években több mint 200 millió adag ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított élelmiszert tettünk fogyasztóink asztalára, köztük olyan, gyermekeknek szánt termékeket, mint a Nesquik kakaó italpor és a Nestlé reggelizőpelyhek.

A termékfejlesztés során a Nesquik kakaó italpor receptúrája (OptiStart) új, D-vitamint és vasat is tartalmazó vitamin és ásványi anyag összetétellel újult meg 2014-ben. Ugyanebben az évben a gyermekeknek szánt reggelizőpelyhek is dúsításra kerültek D-vitaminnal, segítve a gyerekeket elégtelen D-vitamin bevitelük növelésében.

Termékeink cukortartalmának csökkentése

2011-2013. között átlagosan 22%-kal csökkentettük a gyermekeknek szánt reggeliző pelyheink cukortartalmát, miközben növeltük azok teljes értékű gabona tartalmát. Reggeliző pelyheinkben minden egyéb összetevőnél nagyobb arányban − legalább 30%-ban − van jelen a teljes értékű gabona. A magyar lakosság teljes értékű gabonafogyasztása elmarad az ajánlottól, ezért fontos, hogy termékeink által is segítsük ezek fogyasztását.

 

2016 őszén új, cukorcsökkentett Nesquik kakaó italporral bővítettük termékportfóliónkat, amelynek hozzáadott cukortartalmát több mint 50%-kal csökkentettük. Így a zsírszegény tejjel elkészített kakaóital cukortartalma legalább 30%-kal alacsonyabb a piacon jelenleg megtalálható többi kakaóital átlagos cukortartalmához képest. Az új, cukorcsökkentett termékkel azokat a családokat szeretnénk segíteni az ajánlott napi cukorbevitel elérésében, ahol a kakaóital most válik a gyermekek étrendjének részévé.

A Nestlé Fitness gabonapelyheken, 2015 folyamán cukorcsökkentést hajtottunk végre. A pelyhekben lévő cukor egy részét teljes értékű gabonával és rizzsel helyettesítettük, így cukortartalmuk, pelyhektől függően 9-31% közötti hozzáadott cukorcsökkentést ért el.

 

Táplálékérzékenységgel rendelkező fogyasztóink számára is igyekszünk megoldásokat nyújtani. Gluténmentes Nestlé Corn Flakes pelyhünk áttörést jelentett a gluténmentes gabonatermékek területén. A receptúra fejlesztése után a Nestlé Corn Flakes változatlan tápértékkel és ízzel, glutén nélkül járul hozzá a változatos és kiegyensúlyozott étrendhez, natúr, kakaós és mézes-mogyorós ízesítésben is.

Termékeink sótartalmának csökkentése

2013 novemberében a Nestlé globális kötelezettséget vállalt a sócsökkentés felgyorsítására valamennyi sós terméke vonatkozásban annak érdekében, hogy támogassa az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott sóbevitel elérését (legfeljebb napi 5g mennyiség 2025-ig megvalósítva).

A 2013 végén kezdődött fejlesztéseknek köszönhetően a MAGGI fix alapok sótartalma (az ajánlott utánsózási mennyiséget beleszámolva) átlagosan több mint 30%-kal*, míg a főzős leveseink sótartalma átlagosan 5%-kal* csökkent. A fixek és a főzős levesek után a kockákon is jelentős termékfejlesztést hajtottunk végre, így a Maggi kockák sótartalma átlagosan 6%-kal* csökken 2013-hoz képest.

Termékeink a több millió gyermeket ellátó közétkeztetésben is jelen vannak, így 2014 során, a közétkeztetési rendeletben foglaltakhoz illeszkedve a Nestlé Professional új, csökkentett sótartalmú (hozzáadott NaCl-t nem tartalmazó) konyhai termékcsaládot vezetett be, ezzel segítve a konyhák munkáját.

* eladási mennyiségeket figyelembe véve

Telített- és transzzsírok csökkentése

A zsírok mennyiségén kívül, azok minősége is fontos egy kiegyensúlyozott étrendben. A magyar lakosság telített zsírbevitele meghaladja az ajánlott mennyiséget a telítetlen zsírok rovására, így mi is törekszünk termékeink telített zsírtartalmának csökkentésére.

A Maggi termékeinken további fejlesztéseket hajtottunk végre, amelynek eredményeképpen telített-zsírsav tartalmuk 2016 év végéig átlagosan 12,4%-kal csökkent 2014-hez képest. Ezen felül csomagolásainkon javaslatot adunk a zsírszegényebb húsokat és köreteket tartalmazó étkezésekre.

Már a rendelet hatálybalépése előtt minden termékünk megfelelt a hazai, élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségéről szóló rendeletben főszabályként meghatározott maximum 2 g transz-zsírsav / 100 g összes zsírtartalom értéknek.

2016 végéig – egy szezonális termékünk kivételével - valamennyi élelmiszerünkből kivontuk a részlegesen hidrogénezett olajokból származó transz-zsírsavakat. Az érintett termék esetében is hamarosan teljesül a vállalás.

 

A Nestlé a saját vállalások megtétele és teljesítése mellett aktív szerepet vállalt az iparági vállalási rendszer létrehozásában is (www.egyuttafogyasztokert.hu) mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a vállalatok ne elszigetelten működjenek ilyen társadalmi kérdésekben, hanem közösen fellépve járuljanak hozzá a megoldáshoz, ezáltal erősítve az iparág reputációját is.

A Nestlé Fenntarthatósági és Közös Értékteremtés Jelentésében részletesen beszámolunk arról, hogy az elmúlt évek során mit értünk el a termékfejlesztés, tájékoztatás, oktatás terén, valamint további konkrét vállalásokat teszünk a jövőre vonatkozóan.