Sort by
Sort by

A kiegyensúlyozott reggeli és a gabonapelyhek

Az elhízás megelőzésében segít a kiegyensúlyozott reggeli
A kiegyensúlyozott reggeli és a gabonapelyhek
Habár nincs világszerte elfogadott egységes álláspont a teljes értékű reggeliről, a szakértők egyetértenek abban, hogy: a kiegyensúlyozott reggeli a napi kalóriabevitel 20-25 %-át teszi ki (de ez 15-30% is lehet a különböző nemzetek étrendi szokásaitól és ajánlásaitól függően). 

Az ajánlások szerint egy kiegyensúlyozott reggeli gyümölcsöt vagy zöldséget, teljes értékű fehérjeforrásokat (pl. tej, tejtermék, sovány húsfélék, tojás), valamilyen folyadékot és teljes értékű gabonából készült kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet tartalmaz. Egy tál Nestlé gabonapehely zsírszegény tejjel, friss gyümölccsel és egy pohár folyadékkal tökéletes példája lehet egy kiegyensúlyozott reggeli alternatívának.

A Nestlé célja, hogy hozzájáruljunk az egyének és családok egészségesebb és boldogabb életéhez. Arra törekszünk, hogy segíteni tudjuk fogyasztóinkat abban, hogy egyéni szükségleteiknek megfelelően, tudatosan táplálkozzanak.  

Az elhízás megelőzésében segít a kiegyensúlyozott reggeli

A rendszeres és kiegyensúlyozott reggeli csökkentheti az elhízás kockázatát, amely nagyban hozzájárulhat a koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Hazánkban a szív-és érrendszeri betegségek a halálozási okok több mint 50 százalékáért felelősek, éppen ezért fontos, hogy már a nap első étkezésére olyan ételt fogyasszunk, amelyek segíthetnek elkerülni ezen betegségek kialakulásának kockázatát. Jó választás lehet például a Nestlé új OATS reggelizőpelyhe, amely a benne található teljes kiőrlésű zabbal segít csökkenteni a koleszterinszintet.

A zab természetesen gazdag béta-glükán rostban. 3 g zab béta-glükán napi bevitele csökkenti a vér koleszterinszintjét. Egy adag (40g) Nestlé OATS gabonapehely ennek a mennyiségnek kb. felét biztosítja. A szívkoszorúér-betegség kialakulásában a magas koleszterinszint kockázati tényező. A betegség kialakulásának több kockázati tényezője is van, és a kockázati tényezők egyikének megváltoztatása önmagában nem feltétlenül elégséges a kedvező hatás eléréséhez. Ügyeljen a változatos, kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra!

A cukor és a reggeli

A cukornak a táplálkozásban betöltött szerepéről igen eltérők a vélemények, és gyakran találkozhatunk azzal a kijelentéssel is, hogy a cukor káros a szervezetünkre. A táplálkozástudományi szakemberek ajánlása alapján azonban elmondható, hogy a mérsékelt cukorfogyasztás a kiegyensúlyozott étrend részeként gond nélkül beilleszthető a mindennapjainkba. „Az evolúció során ugyanis a DNS-ünkbe égett az édes ételek utáni vágy. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy a szénhidrát az ősidőktől kezdve a legalapvetőbb tápanyaga az emberiségnek, tehát az édesség a túlélést szolgálta. Emellett már a születésünktől fogva része az életünknek, ugyanis az anyatej egyik jelentős komponense a szénhidrát” – magyarázza Soponyai-Nagy Krisztina pszichológus. 

Az elmúlt évek élelmiszer cukorcsökkentései is ezen az elven alapszanak. „Minden nap 37 millió tányér  Nestlé reggeliző pehely fogy el világszerte, ezért is fontos, hogy tápláló és finom reggeli alternatívát biztosít mindenkinek a családban. Az évek óta tartó receptúrafejlesztés fontos pillére, hogy ételeink ne csak finomak, de megfelelő tápanyag összetételűek is legyenek. Az elmúlt években a Nestlé gyerekeknek szánt gabonapelyheit átlagosan 23%-kal, míg a Nestlé Fitness termékeit 24%-kal kevesebb cukorral készíti és emellett folyamatosan növeltük a termékek teljes értékű gabonatartalmát” – teszi hozzá Szarvas Veronika, a Nestlé dietetikusa. 

Fortifikáció

A Nestlé és az MDOSZ közös, 2014-es kutatásából kiderült, hogy a 4-10 éves magyar gyermekek kalciumfelvétele, valamint D-vitamin bevitele egyértelműen hiányos, melyet tovább ront a nátrium és a foszfor igen nagy mennyiségű fogyasztása. Ezen mikrotápanyagok hiányos bevitele súlyos egészségügyi kockázatokat jelenthet. A gyermekek egészségének megőrzése érdekében a Nestlénél a gyermekeknek szánt reggeliző pelyheinket vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítjuk, ezzel segítve a magyar gyerekek megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságát. Termékfejlesztéseink eredménye, hogy a gyermekeknek készült gabonapelyheinkben a teljes értékű gabona az első számú összetevő és emellett 9 hozzáadott vitamin és ásványi anyag is található bennük. 

Mitől lesz teljes értékű a gabona?

Amikor a gabonaszemet finomra őrlik, leválasztják róla a külső korpa réteget és a csírát, így végül a kukában landol a bennük található rost és más értékes tápanyagok. A teljes értékű gabona a gabonaszem teljes ehető részét tartalmazza. Megtalálható benne a korpa, a magbelső és a csíra is. A korpában rostok, antioxidánsok, B vitaminok és ásványi anyagok, a magbelsőben szénhidrátok, fehérjék és B-vitaminok, a csírában pedig fehérjék, B- és E-vitaminok, magnézium és zsírok találhatók. A Nestlé gabonapelyheinek az első számú összetevője a teljes értékű gabona, amelyet a doboz jobb felső sarkában található zöld pipa garantál. Minden egyes adaggal (30-40 g) legalább 8 g teljes értékű gabonát rágcsálhatunk el reggeli közben.

Amit az aromákról és színezékekről tudni érdemes

Az aromákat az illat és/vagy íz kialakítása miatt adják az élelmiszerhez. Forrásuk és előállítási módjuk szerint megkülönböztetjük a természetes és mesterséges aromákat. A természetes növényi, állati vagy egyéb eredetű anyagokból vonják ki úgy, hogy megőrizzék eredeti formájukat, míg a mesterséges aromákat vegyi úton állítják elő. A fogyasztói elvárásokhoz igazodva a NESQUIK, CINI MINIS és CHEERIOS gabonapelyhekben lévő aromák már természetesek.

A színezéket élelmiszerekből és más természetes eredetű ehető alapanyagokból fizikai vagy kémiai eljárásokkal vonják ki. Használatukkal felerősíthetjük vagy helyreállíthatjuk az adott élelmiszer színét. annak úgynevezett színező hatású élelmiszerek is, amelyeket tényleges formájukban, koncentrátumként vagy kivonatként használnak fel, és eredeti jellegüket megőrizve színezik meg élelmiszereinket.. Ilyen lehet például a spenót nyersen, szárítva vagy pürésítve, ami zöld színt ad egyes terméknek. A NESQUIK gabonapehely barna színét a kakaópor adja, amely színező hatása mellett a termék ízére is hatással van – finom kakaós lesz.