Sort by
Sort by

Kicsi, de erős

Egy apró kocka a világ legnagyobb csendes gyilkosa ellen
Kicsi, de erős

Tetanye Ekoe professzor nagyon is jól ismeri a vashiány hatásait, ugyanis minden nap tapasztalja ezeket. A nyugat-afrikai orvos tudja, hogy milyen hatással lehet az anémia e fajtája különösen a nőkre és a gyermekekre.

Az anya terhesség alatti vashiánya rettenetes hatással lehet mind az anyára és a gyermekre – mondta a gyermekgyógyász professzor. A magzat csökkent agyfejlődése és az anya depressziója csak kettő a vashiányhoz kapcsolt problémákból – tette hozzá.

Ekoe professzor kameruni munkája során megtapasztalta, hogy annak is fennáll a veszélye, hogy a probléma egyik generációról a másikra öröklődik.

„Ha a terhes anyák nem kezelik a vashiányt, úgy a csecsemő is örökli. Ha ezt csecsemőkorban nem kezelik, akkor egész gyermek- és kamaszkorban is fennállhat. “

A probléma mértéke megdöbbentő: egy milliárd ember szenved vashiány okozta vérszegénységben, mely így a világ leggyakoribb táplálkozási betegsége. Évente 50 000 szülő nő halálához járul hozzá (pdf, 45Kb). Emellett több millió gyermek fizikai és szellemi fejlődését akadályozza.

Mégis valahol felcsillant a reménysugár. Tudjuk, hogy kétségkívül hatalmas a probléma. Mindazonáltal, Ekoe professzor munkája azt mutatja, hogy a küzdelemben lehetnek nagyon kis méretű, de annál hatékonyabb megoldások.

Egy elengedhetetlen elem

Az emberi testnek vasra van szüksége hemoglobin, a vérben oxigént szállító fehérje előállításához. A vashiány lassítja az agy működését és a testmozgást, valamint gyengítheti az immunrendszert. A súlyosabb esetek szervi megbetegedést és akár halált is okozhatnak.

A betegség hosszabb távú hatásai között van a gyengébb iskolai teljesítmény és teljesítőképesség. Ez családok, falvak és egész régiók fejlődési potenciálját erodálhatja.

Ezzel együtt a probléma mértékénél csak az a tény sokkolóbb, hogy egyáltalán előfordul. Tudjuk mi okozza a vashiányos anémiát, tudjuk hogyan lehet megelőzni és gyógyítani.

A téma megközelítése

Az alapvető élelmiszereket dúsító programok nagyon sikeresek a tápanyaghiány csökkentésében. Ennek részeként a főzőolaj A-vitamint tartalmaz, a kenyérben pedig cukor és folsav is található.

Ez ösztönözte a Nestlét arra, hogy új módszereket keressen a vasbevitel elősegítésére a fejlődő országokban. A megoldás végül egyszerre ragyogó és egyszerű.

A jó dolgok kicsiben történnek

Közép- és Nyugat-Afrikában hatalmas mennyiségű Maggi leveskocka fogy. Csak Nigériában naponta 80 milliót vesznek belőle. A térségben nagy problémát jelent a vashiány.

Petra Klassen-Wigger, A Nestlé Táplálkozás, Egészség és Jóllét részlegének tudományos tanácsadója szerint a Nestlé 2009-ben látta meg a megoldási lehetőséget. A Maggi leveskocka nagy mennyiségben fogy a térségben, így ideális vivőanyaga lehet a vasnak – meséli a tudományos tanácsadó.

Mégis, az egyszerű ötletek megvalósítása nem mindig olyan egyszerű. A tudósoknak meg kellett találni a módját, hogy úgy adjanak vasat a kockákhoz, hogy az ízük vagy színük ne változzon. Arra is ügyelni kellett, hogy a szervezet könnyen feldolgozza és, ami még fontosabb, ne növekedjen az ára. A Nestlé tudósai két éven át kutatták a vas különböző formáit, míg végül rátaláltak a megfelelőre.

A többi összetevő apró módosításával végül sikerült a leveskockákat vassal dúsítani anélkül, hogy drágábbá tették volna őket – magyarázza Petra Klassen-Wigger.

A vassal dúsított Maggi leveskocka 2012. óta kapható Közép- és Nyugat-Afrikában. Formára ugyanolyan, mint addig. Ízre is ugyanolyan, mint addig. Viszont több millió ember magasabb vasbevitelét biztosítja úgy, hogy nem kellett változtani a szokásaikon.

Betegség kontroll 

Természetesen az élelmiszerek dúsítása nem a vashiány kezelésének egyedüli módja.

A vérszegénységet súlyosbító más betegségek kontrollja ugyanolyan fontos. Egyes területeken a malária, HIV/AIDS és más fertőzések is hozzájárulnak a nagyszámú anémiás betegségekhez.

Az Egészségügyi Világszervezet a probléma kezelése érdekében más tápanyaghiányokat, így a B12, folát, A-vitamin hiányt is kezelni kíván.

Nagyobb teljesítőképesség

A jód, A-vitamin és cink mellett a vas a „négy nagy“ mikrotápanyag egyike. Ezek az anyagok elengedhetetlenek a növekedéshez és fejlődéshez, de a világon két milliárd ember szervezetébe nem jut elég belőlük.

Ideális esetben mindenki többféle, tápanyagban dús ételt fogyasztana. Ezek az ételek megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznának. A Föld sok, különösen legszegényebb országában azonban ez nem mindig lehetséges.

Az élelmiszertermelés apró módosításaival jelentős hatást lehet elérni. A vashiány esetében a kezelés visszaállíthatja a populáció egészségét és akár 20%-kal is fokozhatja a közösség teljesítőképességét.

Ez azt jelenti, hogy a gyerekek jobban teljesítenek az iskolában, az egészségesebb családok és közösségek pedig jobban kihasználhatják a lehetőségeiket.

Ez igen szép eredmény lenne egy egyszerű leveskockától. Afrikában mindenesetre a kis ízbomba már most nagy dolgokban segít.