Sort by
Sort by

A változás gyökerei

Avagy hogyan segít egy trópusi cserje a gyermekmunka kérdés megoldásában
Gyermekmunka
A maniókagyökér már-már a növényvilág szuperhőse. A világ egyik legszárazságtűrőbb terményeként félmilliárd ember fő táplálékát jelenti.

A maniókagyökér már-már a növényvilág szuperhőse. A világ egyik legszárazságtűrőbb terményeként félmilliárd ember fő táplálékát jelenti. A maniókának most új küldetése van: Nyugat-Afrika kakaótermesztő közösségeiben kell segítenie az asszonyokat, hogy kezükbe vegyék saját életüket, és eltörölni a gyermekmunkát. Ez nem kis elvárás egy cserjével szemben. 

Vissza a tanterembe 

Ahhoz, hogy megértsük, minek köszönhető a maniókának tulajdonított hatalom, először meg kell értenünk az iskola szerepét a gyermekmunka visszaszorításában. Azoknak a gyermekeknek, akik napjaikat a tanteremben töltik, jóval kisebb eséllyel kell nehéz és veszélyes munkát végezniük családjuk kakaóültetvényein. Ideális esetben az oktatás mindenki számára elérhető. Az Unicef szerint „e kihívás leküzdésében az egyetemes általános iskolai oktatás lehet az egyetlen igazán hatékony eszköz.” 

Az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak egyike az összes fiú- és lánygyermek teljesen ingyenes általános és középiskolai beiskolázása 2030-ig. Azokon a helyeken, ahol ez a célkitűzés még nem valósult meg, a megoldást az oktatás minél szélesebb körű hozzáférhetősége jelenti. 

Elefántcsontparton például a kakaó fő felvásárlójának számító Nestlé a kormánnyal és a beszállítókkal együttműködve igyekszik az oktatást szélesebb körben elérhetővé tenni. A Nemzetközi Kakaó Alapítvánnyal (World Cocoa Foundation) karöltve a vállalat több mint 40 iskolát épített vagy újított fel az országban. 

Ám sok gyermek még mindig nem részesül oktatásban. 

Lehetőség a változásra 

A kakaótermesztés Elefántcsontparton hagyományosan férfidolog, és a nők szerepe ebben gyakran elsikkad. A termelőszövetkezetek regisztrált tagjai férfiak, ők kapják meg a termésért járó fizetséget is. A nőkre eső részt a férfihoz fűződő viszonya határozza meg. 

Tanulmányok bizonyítják, hogy ahol a nők nagyobb szerepet kapnak a háztartás költségvetésének kezelésében, ott a család költései úgy alakulnak, hogy az a gyerekek javát szolgálja. Több pénz jut ételre és oktatásra, és kevesebb alkoholra és cigarettára. 

Ami azt illeti, a Világbank becslése szerint a nők jövedelmének 10 svájci frankos növelésével a gyermekek táplálkozása és egészsége annyival javulna, amennyi a férfiak esetében 110 frankos növekedést igényelne.

 Ebből tehát az következhet, hogy ha segítünk a nőknek, hogy tevékenységeikből nagyobb jövedelemhez jussanak, akkor jobb esély van arra, hogy azt a családra és a gyerekek iskoláztatására költik. 

Ennek előmozdítására a Nestlé egy különleges szövetséget hozott létre. 

A vállalat összefogott a Nemzetközi Kakaó Kezdeményezéssel (ICI), hogy fejenként két gyermek iskoláztatására elegendő keresethez segítsék hozzá a nőket. Az ICI szakszervezetek, helyi szervezetek és a csokoládéipar képviselőinek társulása, melynek célja a gyermekek életszínvonalának javítása és a gyermekmunka felszámolása a kakaótermesztő közösségeken belül. 

Jövedelemteremtés 

Ezzel vissza is jutottunk a jelentéktelen maniókához. Nyugat-Afrikában ez egy hagyományosan nők által termesztett növény. A nők hozzásegítése maniókatermesztő kisvállalkozások létrehozásához így illeszkedik a térség kulturális hagyományaihoz is. 

A családi fogyasztásra termesztett manióka mellett eladásra is termeszthetnek, amely a nők számára közvetlen jövedelmet jelent. Ez a háztartáson és a közösségen belül is erősíti gazdasági státuszukat. 

Ennek végrehajtása azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis a nők nehézségekbe ütközhetnek a szükséges földek megszerzése során. A közösségekkel gyakran meg kell értetni, hogy milyen sokat tesznek a nők a kakaó termesztéséért már most is, és ezek után már valószínűbb, hogy szabad utat kapnak több manióka termesztéséhez is. Egy-egy projekt elindítása sok hónapba telhet, és rengeteg párbeszédet igényel. 

Nick Weatherhill, az ICI ügyvezető igazgatója szerint azonban ez nagyon is megéri a befektetett munkát. Ahol már sikerült elindítanunk projekteket, ott a kezdeti eredmények biztatóak. „Az általunk támogatott asszonyok máris többet keresnek, mint ami két gyermek iskoláztatásához szükséges.“ 

Az erőviszonyok átrendezése 

Az, ha a nőket saját jövedelemhez juttatjuk, sem az ő, sem a közösségük életét nem forgatja fel fenekestül. Megingathatóak azonban azok a kulturális normák, amelyek a múltban korlátozták a nők kakaóiparban betölthető szerepét. 

A Nestlé ahol csak tudja, közvetlenül is elősegíti a változást. 

– Az ilyen kis változások nagyban segíthetik a gyermekmunka felszámolására tett erőfeszítéseinket, – mondta el a Nestlé globális csokoládé és édesség üzletágának vezetője, Sandra Martinez. – Létfontosságú, hogy a nőket lehetőségekhez juttassuk közösségeiken és családjaikon belül. 

2014-ben a Nestlé Kakaó Terv részeként létrehozott kakaóültetvények közül csak egyetlen élén állt női vezető. Egy évvel később a női vezetők száma már nyolc volt, és ez tovább emelkedik. 

Ezek a változások apránként növekedő gazdasági hatalmat jelentenek a közösségeken belül, aminek eredményeképpen egyre több gyermek jut iskoláztatáshoz. 

A manióka talán szokatlan hősnek tűnhet a gyermekmunka elleni küzdelemben. Ám azzal, hogy hatalmat ad a nők kezébe, a gyerekek és a közösségek is új lehetőségeket kapnak, és ez mindenkinek hasznára válik.