Sort by
Sort by

A víz maga az élet.

Gondoskodjunk róla együtt!
2018. évi Víz Világfórum
Paul Bulcke, a Nestlé igazgatóságelnökének beszéde.

A Brazília fővárosában, Brasíliában tartott 2018. évi Víz Világfórumon több ezer szakértő gyűlt össze, hogy fenntartható megoldásokat keressenek a vízzel kapcsolatos kérdésekre. Az összegyűltek célja,  hogy biztosítani tudják,a világon mindenki, mindenhol hozzáférhet az élet legértékesebb forrásához, a vízhez.

A víz maga az élet. A víz nélkülözhetetlen, de már most is a világ számos részén vízhiány alakult ki. Az ENSZ becslései szerint a világ vízigénye 2030-ra 40%-kal meghaladja majd a rendelkezésre álló vízkészleteket. A népesség és a fogyasztás növekedésével a Földünk már így is szűkülő vízkészletei az emberiség élelmezési és higiéniai igényeinek kielégítése folytán még jobban megcsappannak. A jelenlegi vízellátás és infrastruktúra egyszerűen már nem elégíti ki a társadalmi igényeket. Ezért is elengedhetetlen, hogy az emberek tudatában legyenek a problémának és mindenki együtt dolgozzon a világ vízkészleteinek megóvásán.

A Nestlénél azt valljuk, hogy az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. A világon mindenhol mindenkinek joga van tiszta és biztonságos édesvízhez jutni, mind fogyasztás, mind tisztálkodás céljából.

Az ENSZ számítása szerint naponta és fejenként 50-100 liter vizet jelentene. Ennek biztosítása  az egyének, a társadalom és a bolygónk számára elsődleges prioritás. A vízbiztonság olyan globális probléma, amely helyi szinten érezteti hatását. Hiszünk abban, hogy a kihívásokat ezért leghatékonyabban a helyi és regionális közösségek valamennyi érintettjével együttműködve kezelhetjük. A vízhiány kezelése céljából összefogunk azokkal a közösségekkel, amelykben működünk,  és együtt dolgozunk a helyi vízgyűjtők fenntartásán és fejlesztésén. Emellett egyezményesen kialakított feltételek mentén támogatjuk és segítjük a közösségeket saját vízforrások kialakításában.

Víz Világfórum
A Nestlé és én is személyesen elköteleztük magunkat ezen égető kérdés mellett és másokat is felszólítunk a csatlakozásra, hogy biztosítsuk a jövő nemzedék számára a vízkészleteket. A vállalatok e tekintetben számos konkrét lépést tehetnek, például bevezethetik az Alliance for Water Stewardhip (Felelős Vízgazdálkodás Szövetség - AWS) normáit. Ez a modell biztosítja az édesvíz felelős felhasználására vonatkozó bevált gyakorlatot. A Nestlénél a Szövetséggel karöltve értékeljük a kockázatokat és igényeket, így azokra a területekre koncentrálhatunk, ahol tevékenységünk a legjelentősebb hatást fejti ki és ahol a legnagyobb hatást érhetjük el. Négy kulcsterületet határoztunk meg ezek mentén: gyárak, vízgyűjtők, mezőgazdasági ellátási lánc és közösségek. Örömmel jelentem be, hogy az amerikai kontinensen mind a négy gyárunkban megkezdődtek a felelős vízgazdálkodási felmérések. Európában, Afrikában és Ázsiában egyaránt kiemelt felelős vízgazdálkodási projektekbe kezdtünk a vízellátási problémákkal küzdő piacokon.

 

Bár jól haladunk, tudjuk azt is, hogy mások bevonásával és az együttműködéssel sokkal nagyobb hatást érhetünk el. 2008-ban a kormányzatok, a magánszektor és civil társadalom közös együttműködésében létrejött 2030 Water Resources Group (WRG) célja, hogy az édesvízfelhasználást a fenntartható vízellátással újra összhangba hozza. A kezdeményezés jelenlegi gazdája a Világbank Water Global Practice területe.

Az AWS-hez hasonlóan a 2030 WRG a helyi kérdésekkel foglalkozik és a kormányzatok, vállalatok és civilszervezetek közötti országos szintű együttműködés támogatásával dolgozik a vízbiztonság kialakításán. A 2030 WRG jó példája az ENSZ 17. számú fenntartható fejlődési céljára (SDG 17.), mely a fenntarthatósági célok elérését célzó globális együttműködést szorgalmazza.

Víz Világfórum

A 2030 WRG 14 országban vagy államban van jelen. Latin-Amerika területén Mexikóban, Peruban, illetve a brazíliai São Paoloban működik. A 2030 WRG a résztvevő országokban a társadalom minden területéről 642 partner 46 különböző munkacsoportban foglalkozik a vízellátással kapcsolatos konkrét kihívásokkal. Büszke vagyok, hogy a 2030 Water Resources Group társelnöke lehetek, és szeretnék mindenkit arra bátorítani, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Csak néhány példát villantottam fel a tennivalókból, de ennél sokkal többre van szükség. A víz, bár nem szabadna, hogy így legyen, mégis hatalmas problémát jelent. Nagyon sok olyan intézkedés van, amellyel hozzájárulhatunk a kihívások kezeléséhez. Fogjunk összes és biztosítsuk együtt a vízhez való hozzáférést, valamint az eredményes és fenntartható jövőt mindenki számára.