Sort by
Sort by

150 év táplálkozási hagyományai

150 év táplálkozási hagyományai

Svájcban, 1867-ben egy édesanya nem tudta szoptatni koraszülött csecsemőjét. Ez kifejezetten aggasztó volt ebben a korban, amikor számos csecsemő halt meg a megfelelő anyatej-pótló szerek hiányában kialakult alultápláltság miatt. Henri Nestlé, amikor tudomást szerzett az esetről az újonnan kidolgozott „farine lactée“ csecsemőtápszert kínálta a kicsinek. Ez volt az egyetlen dolog, amit az újszülött képes volt megemészteni, és ennek köszönhetően életben marad. Így indult a világ egyik vezető élelmiszergyártójának, a Nestlének a története 150 évvel ezelőtt.

Lássuk mi minden történt ebben a 150 évben az élelmiszerekkel!

A Nestlé igazi története az iparosodással köthető össze. 1866-ban az Anglo-Swiss Condensed Milk Company Európában elsőként jelent meg a piacon sűrített tejjel, amely életmentő lehetett abban a korban, még a hűtőszekrények feltalálása előtt, amikor a friss tej szállítás közben könnyen megromolhatott. Az Anglo-Swiss 1905-ben összeolvadt a Nestlével és létrejött a Nestlé & Anglo-Swiss Milk Company.

 

Az élelmiszeripar az egyre modernebb gyáraknak köszönhetően folyamatosan fejlődött, lehetővé vált, majd felgyorsult a tudományos kutatások alapján fejlesztett termékek hatékony előállítása. A vasúti hálózat fejlődése és a gőzhajók térhódítása világszerte újabb városok piacait nyitotta meg az élelmiszeripari cégeknek, többek között a Nestlé & Anglo-Swiss előtt is.

A Nestlé termékei ezek mellett egy további előnyt is nyújtottak: ez pedig a kényelem. Mindez különösen a második világháborút követően vált fontossá, amikor egyre több nő vállalt munkát és megnőtt a könnyen elkészíthető ételek iránti kereslet.

Míg rövidesen az okozhat problémákat, hogy nem terem elég kávé a növekvő igényeknek megfelelően, addig az 1930-as években éppen az jelentett gondot, hogy túlságosan sok termett belőle. A Nestlé kutatói a brazil kormány kérésére kezdtek el dolgozni egy olyan kávé megalkotásán, amely hasznosítja a többlettermelésből származó kávémennyiséget és hosszú ideig, a kávé minőségét megőrizve eltartható. Így született meg 1938-ban a világ első, egyszerűen csak forró víz hozzáadásával elkészíthető tökéletes, azonnal oldódó kávéja, a Nescafé.

 

1948-ban a hideg és meleg tejben egyaránt könnyen oldódó kakaópor, a Nesquik is megjelent a boltok polcain – elsőként az Egyesült Államokban – azonban csomagolásán még nyoma sem volt nyuszinak. A mára ikonikussá vált nagyfogú állat csak a hetvenes években tűnt fel egy tévéreklámban. 1957-ben pedig már biztos helye volt a családok konyhájában a nagy sikerű konzerv Maggi tészta készételeknek.

Ezek az új élelmiszerek hosszan tárolhatóak, könnyen melegíthetők, sőt még hidegen is ízletesek voltak. A konzerveket szállítani is egyszerűbb volt, így – akár egy bögre Nescafé mellett – még kempingezés során is fogyaszthatók voltak. Mindezek a termékek hozzájárultak a mai modern világ és életstílus kialakulásához és az élet már soha nem lett ugyanolyan.

A fagyasztott és hűtött élelmiszerek korszaka. Mindössze 11 éves volt Frances William Epperson, amikor egy véletlen folytán feltalálta a jégkrémet. 1905-ben történt, hogy a kis Frank házuk teraszán felejtette éjszakára édes üdítőitalát, sőt, figyelmetlenségből még a keverőpálcát is benne hagyta. Ám aznap különösen hideg volt az éjszaka, így a pálca belefagyott az üdítőbe. Először barátaival és családjával osztotta meg felfedezését, felnőttként azonban már üzleti lehetőséget is látott benne, ezért 1923-ban levédette szabadalmát. Az 1960-as évektől, már a Nestlé fagyasztott élelmiszereit és jégkrémeit is élvezhették a családok.

A vállalat, ahogy az elmúlt, úgy az elkövetkező 150 évben a táplálkozás iránti szenvedélyével dolgozik továbbra is azért dolgozik, hogy táplálkozás iránti szenvedélyével hozzájáruljon az emberek életminőségének javulásához.