Sort by
Sort by

Táplálkozási szükségletek, nehézségek és megoldások

A táplálkozási szükségletek felmérése az első lépés ahhoz, hogy később megfelelően étkezzünk
Táplálkozási szükségletek
A Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program egyik legfontosabb küldetése, hogy a gyerekeket kiegyensúlyozottabb étkezésre ösztönözzük, motiváljuk őket a több zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, illetve hogy a  fehérje források közül is változatosan válasszanak. Programjunk egyik legfontosabb célja az alultápláltság csökkentése.

Írta: Henri-Pierre Lenoble
Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért Programmenedzser



Kezdeményezésünkkel olyan hasznos információkkal szeretnénk segíteni a a szülők és gondviselők munkáját, melyekkel egészségesebb táplálkozásokat alakíthatnak ki a családban. Termékfejlesztéseinkkel és gyakorlati tanácsainkkal 2030-ig 50 millió gyermeknek szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy egészségesebb életet élhessenek. 

Programunk azért is szívügyünk, mert az alultápláltság sajnos továbbra is globális probléma. A nem kielégítő táplálkozás és a mikrotápanyagok (nyomelemek és vitaminok) hiánya sok fejlődő országban továbbra is kockázati tényező a betegségek és a csecsemőkori halálozás szempontjából.

A WHO adatai szerint a túlsúly és az elhízás mértéke továbbra is növekszik a lakosság körében, világszerte több mint 340 millió gyermeket és tinédzsert érint a probléma. Ez a szám azért is aggasztó, mert a túlsúly növeli a cukorbetegség, szívbetegség és magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A kutatás a legjobb szövetségesünk

Az alultápláltság kezelése összetett feladat, és olyan holisztikus megközelítést igényel, mely túlmutat a táplálkozáson. Noha az étkezési szokások nyilvánvalóan kritikusak a probléma kezelésében, számos más tényező is szerepet játszhat: a testmozgás hiánya, a 5rossz viselkedési szokások, valamint a genetika és a társadalmi-gazdasági tényezők is bekerülhetnek az egyenletbe.

Termékinnovációinkkal és a táplálkozásokkal kapcsolatos gyakorlati tanácsainkkal az étkezési szokások javítására összpontosítunk, felhasználva az e téren szerzett jelentős szakértelmünket.  

Az innovációk mellett kiemelten kezeljük a kutatásokat is, aminek eredményeképpen betekintést nyerünk a gyermekek étkezési és életmód szokásaiba a világ különböző részein. Megállapításaink a táplálkozási hiányosságok széles skálájára hívják fel a figyelmet, és rámutatnak arra is, hogy az étkezési szokások nagyban különböznek a földrajzi viszonyok függvényében is.

Terítéken az étkezési szokások 

Az Egyesült Államokban például azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek 16% -a rendszeresen kihagyja az ebédet. Ez megakadályozza, hogy szervezetük hozzájusson az egészséges fizikai és kognitív fejlődésük szempontjából kritikus vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Kínában a gyerekek csak az ajánlott tejtermék mennyiség 16% -át fogyasztják, míg Oroszországban a gyerekek 30% -a nem eszik naponta zöldséget.

A táplálkozási hiányosságok lehetnek országspecifikusak, de át is léphetik a határokat. A brazil, filippínó, orosz és kínai gyermekek túlnyomó többsége például kevés kalciumot fogyaszt. Az amerikai és mexikói gyermekek 70–80% -a többet fogyaszt telített zsírokból az ajánlottnál, míg az ausztrál és kínai gyerekek esetében ez az arány 20–40%. 

Mit tehetünk a helyzet javításáért?

A megfelelő tápanyagbevitel érdekében a Gerber (USA) és a NaturNes (Európa) márkáinknál a bébiételek termékcsaládjának receptúráiba olyan értékes organikus összetevőket építünk be, mint a zöldségek és a rostban gazdag gabonák. Miló és NESQUIK márkáinkhoz csökkentett cukortartalmú receptúrákat fejlesztünk, a MAGGI esetében pedig olyan tésztaételeket, melyeket kevesebb zsiradékkal lehet elkészíteni.

A fentiek csupán példák arra, hogy milyen szerteágazó az egész Nestlé csoportra kiterjedő receptúra átalakítási folyamatunk. Folyamatosan fejlesztjük a receptúrákat, csökkentjük a cukor-, só- és zsírtartalmat, és növeljük a zöldségek és rostok mennyiségét. 

2019 végére 2,76 milliárd adag zöldséget és 403 millió adag rostban gazdag magvat, hüvelyest, diófélét adtunk termékeinkhez a 2016. évi mennyiségekhez viszonyítva. 185,4 milliárd adag dúsított ételt és italt juttattunk el a boltok polcaira, amelyek legalább egyet tartalmaztak a négylegfontosabb mikrotápanyag (vas, jód, A-vitamin és cink) közül.

Mindezt 64 olyan országban, melyeknél jellemző a tápanyaghiányos helyzet a mikrotápanyagok tekintetében. 
A tavalyi év során tovább bővült a bio- és organikus termékek részaránya portfóliónkban. Egyre inkább fókuszálunk a növényi alapanyagokra, mivel egyre több kutatás emeli ki a növényi étrend egészségügyi előnyeit.

Tudj meg többet a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkról, melynek célja, hogy kutatásainkkal, termékfejlesztéseinkkel, oktató programjainkkal és innovatív megoldásainkkal 2030-ig 50 millió gyermeknek nyújtsunk segítséget abban, hogy egészségesebb életet élhessenek.