Sort by
Sort by

Gyakrabban ebédel együtt a család a karanténban

Derült ki a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program keretében készített országos reprezentatív kutatásunk eredményéből. 
Együtt eszik a család
A Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért program keretében a magyar családok körében készült reprezentatív kutatásunk célja az volt, hogy megvizsgálja az étkezési szokások átalakulását a járvány idején.

A koronavírus-járvány ideje alatt több idő jut a családi étkezésekre, 10-ből 5 háztartásban pedig a gyerekek is kiveszik a részüket a konyhai munkából – derült ki felmérésünkből, mely a magyar családok étkezési szokásait vizsgálta a karantén ideje alatt. A megkérdezettek negyven százaléka szerint nem történt változás a járvány előtti időhöz képest, ők többségében férfiak és közel kétharmaduk vidéken lakik.  

A karantén, illetve az otthoni oktatás ideje alatt sok családban jut több idő a közös étkezésekre, mint korábban, a válaszadók egyharmada együtt ebédelt a családjával, náluk ez lett a nap fő étkezése.

Tízből öt családnál hetente többször is közreműködnek a gyerekek a sütés-főzésben, napi szinten viszont már kevesebben segítenek. Sok háztartásban a gyerekek döntenek a menüről, így közvetetten bár, de ők is hozzájárulnak a család táplálkozási szokásainak alakításához.

Ha közös sütés-főzésről van szó, az országban egyértelműen a palacsinta a sztár, a receptválasztásnál legtöbbször már az interneten keresünk, a menü összeállításánál pedig a családtagok ízlése a legfontosabb szempont. A szülők közel fele vonja be a gyerekeket a menü elkészítésébe, akár a fővárosról, akár vidékről legyen szó. Nagyon népszerűek még a különböző édességek és péksütemények, ezek elkészítésénél szintén szívesen segédkeznek a kisebbek.

Általánosan az jellemző, hogy a felnőttek bevonják a gyerekeket az ételkészítésbe, legyen szó a recept kiválasztásától kezdve a tojások feltörésén át az alapanyagok előkészítésééig. Mindössze a válaszadók 23 százaléka mondta azt, hogy náluk semmilyen konyhai feladatot nem látnak el a gyerekek.

"Azok a gyerekek, akik részt vesznek a főzésben több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, nyitottabbak egészségesebb étkezési szokások kialakítására, kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, a közös főzés során jobban megismerik az összetevőket, fogásokat, alapanyagokat.
Vezető élelmiszeripari vállalatként arra törekszünk, hogy minden lehetséges platformon edukáljuk a szülőket és a gyereket, illetve irányt mutassunk abban, hogy ne csak együtt főzzenek, de egészségesebb fogásokat is készítsenek. Kiemelten fontosnak tartjuk a gyerekek támogatását a megfelelő táplálkozási szokások kialakításában, ezért is indítottuk el 2018-ban a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért programunkat." -
mondta Tompa Gábor, a Nestlé vállalati kommunikációs igazgatója

A receptválasztáshoz mindenféle segítséget igénybe vesznek a szülők, de a gyerekek kívánsága a megkérdezettek közel 80 százalékánál döntő szempont. A kutatásból az is kiderül, hogy bár vidéken az ebéd többségében a családi recept szerint készül, összességében már elsősorban az interneten vadászunk receptek után.

A napi menü kiválasztásánál legtöbbször a család ízlése mérvadó: a válaszadók 72 százaléka úgy főz, hogy az étel mindenki szerint finom legyen, és csak ezt követő szempont, hogy egészséges és tápláló étel kerüljön az asztalra.

A megkérdezettek kicsit több mint felének fontos, hogy az otthoni alapanyagok felhasználásával készüljön az ebéd. Összességében a szülők inkább főznek, mint rendelnek: utóbbi opcióra csak 7 százalékuk szavazott.