Sort by
Sort by

Milyen gazdi vagy?

Mit mondana a macskád, ki az úr a háznál? 
Érdekességek a macskákról

Mit mondana a macskád, ki az úr a háznál? A Macskák Világnapja alkalmából több témában is megkérdeztük a hazai macskatartókat. Összegyűjtöttük a reprezentatív kutatásunk legérdekesebb eredményeit. 

Talán nem meglepő, hogy a megkérdezett cicás gazdik nagy része - 76%-uk - igazi családtagként tekint cicájára, és kiemelten figyel arra, hogy házi kedvence egészséges legyen. Érdekes, hogy míg a férfiak 68 százaléka, addig a nők 82 százaléka tartja igazán fontosnak, hogy kisállata minden szükségletét kielégítse. Emellett felmerül a kérdés, hogy ki mennyire megengedő macskájával, mekkora szabadságot élveznek a cicák egy-egy háztartásban. Itt elég kiegyenlített a válaszok aránya,  a megkérdezettek 54%-a tartja magát megengedő gazdinak. 

Kutatás a Macskák Világnapja alkalmából

Kinti cica, benti cica

A macskatartók több mint a fele úgy tartja, hogy jót tesz a cicájának, ha nem mindig csak a lakásban tartózkodik. Budapesten jellemzőbb a szobacicák tartása, de még az alapvetően bejárós macskák közül is sokan élveznek némi szabadságot a ház körül. Azért azt a luxust, hogy bármikor jöhessen-mehessen kedve szerint, csak a macskák negyede élvezheti. 

Kutatásunkból kiderült, hogy a férfi macska gazdik nagyobb szabadságot engednek a cicáiknak.

Megfelelő táplálás a cicák egészségéért

A válaszadók számára a macskaeledel választásnál egyértelműen állatuk egészsége az első szempont. Ezt követi a változatos ízesítés és összetétel, valamit az, hogy a táplálék macskájuk ízlésének is megfeleljen. 

Dr. Márton Kinga, a PURINA állatorvosa azt tanácsolja, hogy az adott állateledel fehérje-, zsír- és energiatartalmán túl vizsgáljuk meg az összetevők listáját is: „A nem speciális táplálásra szánt eledel esetében jó, ha állati eredetű fehérjeforrás szerepel az első helyen, és hasznos, ha az összetevők között találunk diétás rostok biztosítására szolgáló növényi összetevőt is.”

A felelős állattartók úgy gondolják, hogy macskájuk jóllétét első sorban helyes és minőségi táplálással biztosíthatják. Válaszadóinkat arról is kérdeztük, hogy miből következtetnek cicájuk egészségére. Többségük macskájuk viselkedését figyeli, de sokan tisztában vannak azzal is, hogy az egészséges, csillogó szőrzet, kedvencük energikussága és élénksége is a jó közérzet jele.

A macskák koruktól, egészségügyi állapotuktól, tartási módjuktól és aktivitásuktól függően más és más étrendet igényelnek. „A szabadban többet mozgó, aktívabb cica számára magasabb energiatartalmú eledelre van szükség, míg a napjai nagy részét a kanapén szundikálással töltő macska számára moderált energiatartalmú, megfelelő rosttartalmú eledel javasolt” – javasolja Dr. Márton Kinga, a Purina állatorvosa.

További érdekességekért és táplálási tanácsokért olvass tovább kapcsolódó írásunkban!