Sort by
Sort by

A siker kulcsa az oktatás

Kakaótermesztők gyerekei iskoláztatása
„Az iskola egyenlő a sikerrel” – mondja Paul, az Elefántcsontpart déli részén élő 54 éves kakaótermesztő gazda. „Azért iskoláztatom a gyerekeimet, mert azt akarom, hogy sikeresek legyenek.”

A gyerekek iskoláztatása azonban nem volt mindig könnyű. Paulnak 11 gyereke van, ami bizony meglehetősen felemészti a család erőforrásait. Ennek ellenére, gyermekei taníttatását az egyik legfontosabb céljának tartja. Ennek egyik oka, hogy Paul maga is iskolázott, és jól látja, hogy az oktatás hosszú távon milyen lehetőségeket nyit meg gyermekei előtt.

Az élet a faluban azonban nehéz. Sok a munka, és az, hogy a gyerekek segítenek a földeken, a helyi hagyományok szerves része. A gyermekmunka visszaszorítása a Nestlé kiemelt célkitűzése, ezért a Nestlé Cocoa Plan (Nestlé Kakaóterv) keretében 1 640 közösségi kapcsolattartó rendszeresen ellátogat Elefántcsontpart kakaótermelő családjaihoz, hogy ellenőrizze, dolgoznak-e valahol gyerekek a földeken.

A kapcsolattartó legutóbbi látogatása alkalmával Paul három gyereke mesélte, hogy az előző fél évben nehéz terheket kellett cipelniük, ami a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az elefántcsontparti törvények szerint is gyermekmunkának minősül.

Nehéz terhek

A különböző veszélyes feladatok közül a gyerekek leggyakrabban nehéz terheket, például kakaót, fát, vizet vagy élelmiszert cipelnek, ami súlyos problémákat okozhat gerincük fejlődése során.

Paul egyik fia, a nyolcéves Ezechiel - aki szintén ilyen feladatokról számolt be – nagyon szeret az édesanyja ölében könyvet olvasni. A szülei azonban nem tudták iskolába iratni, mert nem volt születési anyakönyvi kivonata.

Gyerekek iskoláztatása Kakaóterv

Ez Elefántcsontparton gyakori probléma. Az ENSZ 2013-as becslése szerint az országban 2,8 millió gyermeknek nincs születési anyakönyvi kivonata, ami nélkül azonban a gyerekek nem tehetnek vizsgát az általános iskola végén és nem iratkozhatnak be középiskolába. Így az otthon maradt gyerekek sokkal inkább ki vannak téve a gyermekmunka kockázatának.

Születési anyakönyvi kivonatok

Ezechiel esetében a Nestlé segített megszerezni a születési anyakönyvi kivonatot, így a fiú beiratkozhatott a falu öt iskolájának egyikébe. Az egyik iskola építését cégünk támogatta azzal a céllal, hogy enyhítse a többi, erősen túlzsúfolt intézményre nehezedő nyomást.

Ezechiel igazgatója, Denis elégedett a fiú előmenetelével.

„Jó fiú, és figyel az órákon. Mint minden szegény családból származó gyerek, ő is csak korlátozott támogatást kap otthon, mert a szüleinek nincs sok pénzük, de látszik rajta, hogy nagyon akar tanulni. Kedves gyerek, társaságkedvelő és sokat játszik a barátaival, egy kis támogatással szerintem elég messzire juthatna a tanulmányaiban.”

Egy évvel azután, hogy Ezechiel megkapta a születési anyakönyvi kivonatát még mindig iskolába jár, és nem végez gyermekmunkát, ahogyan 16 éves testvére, Ghislain sem, akinek az iskoláztatásához a Nestlé tanszerekkel, iskolatáskával, tankönyvekkel, írószerekkel és geometriai szerkesztő készlettel járult hozzá.

E hozzájárulások eddig sikeresnek bizonyultak és a család bizakodva tekint a jövőbe. Paul azt szeretné, hogy Ghislain tanár legyen. Ezechielnek azonban saját tervei vannak: „Ha felnövök, irodában szeretnék dolgozni, hogy vehessek egy kocsit és meglátogathassam a szüleimet” – mondja.

Paul elmosolyodik. Ezechiellel kapcsolatban még nincsenek konkrét elképzelései. „Még túl kicsi, de remélem, hogy sikeres lesz.” – mondja. 

A Nestlé elfogadhatatlan gyermekmunka megállítására tett erőfeszítéseiről bővebben A gyermekmunka felszámolásáról szóló 2019. évi jelentésben olvashat.