Sort by
Sort by

Energiahatékonysági fejlesztéseink büki gyárunkban

Dráviczki Ferenc Bük
A nettó zéró kibocsátás felé vezető úton elsősorban arra összpontosítunk, hogy csökkentsük a fosszilis energiahordozóktól való függésünket. Emellett célunk, hogy megóvjuk a rendelkezésünkre álló erőforrásokat, és fokozatosan visszaszorítsuk, illetve hatékonyabbá tegyük az energiafelhasználásunkat. Arról, hogy ezt milyen módon valósítjuk meg, a büki gyárunk beruházási főmérnöke, Dráviczki Ferenc mesélt. 

A Nestlé munkatársai világszerte döntő szerepet játszanak abban, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátási célkitűzésünket. Ismerd meg azokat a szakembereket, akik a Nestlé Hungária fenntarthatósági céljaiért dolgoznak, és akiknek köszönhetően valódi változásokat idézhetünk elő! 

Dráviczki Ferenc munkájának tetemes része abból áll, hogy fenntarthatósági szempontból vizsgálja a tervben lévő beruházásokat a Nestlé Hungária büki gyártóegységében. Emellett folyamatosan felügyeli az energiaellátó berendezések teljesítményét, hogy javítani tudjanak az egész gyár energiahatékonyságán. 

„A hűtőtornyaink a Nestlé összes európai gyárával összehasonlítva a legjobb teljesítményt nyújtják. Büszke vagyok rá, hogy az üzem régebbi egységeinek energiafelhasználása mindig is referenciaértékként szolgált minden más gyártóegységünk számára. Most azon dolgozunk, hogy az új gyártóegységekben is elérjük ezeket az eredményeket.” 

A büki üzem — hasonlóan a Nestlé összes magyarországi gyárához — már 2017 óta csak zöldáramot használ, aminek köszönhetően teljesen megszűnt a villamosenergiához kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátása. Ezek fontos eredmények, de a csapat itt nem áll meg: épp most indítottak egy átfogó energiacsökkentési projektet a nettó zéró kibocsátás elérése érdekében. 

„Ez egy hosszú távú, nagy lélegzetvételű átalakulás lesz, melynek eredményeként 2050-re teljesen megszüntetjük a tevékenységünkhöz fűződő karbonkibocsátásunkat” — mondja Dráviczki Ferenc. – „Ennek első lépése, hogy átstrukturáljuk a belső energiahálózatokat, és hőszivattyúkat üzemelünk be, szükségtelenné téve a melegvizes kazánt. Az átalakulás célja, hogy megújuló energiával biztosítsuk a melegvizes rendszerek táplálását”.

Második lépésként a gyár tovább növeli az állateledel-gyártás során használt sterilizáló készülékek energiahatékonyságát azáltal, hogy fenntarthatóbb technológiára és hőszivattyúra váltanak. Ugyanez a tervük a szárazüzemben használt szárítókkal is: „Már léteznek azok a technológiák, melyekkel ki tudjuk váltani a fosszilis energiával működő gépeket, de az, hogy ezeket nagyipari környezetben, itt a Nestlénél is alkalmazzuk, még előttünk álló feladat.” 

„Van egy mondás, miszerint gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan. Ha világszerte sikerülne a szén-dioxid-kibocsátásunkat olyan szintre csökkenteni, ahol a bolygó felmelegedése megállítható vagy akár még visszafordítható lenne, az óriási fegyvertényt jelentene" — mondja a szakember, aki a személyes motivációiról is mesél:
Fontos, hogy egyenként is átlássuk, hogy mit miért teszünk, és hogy egy olyan ügyért dolgozunk, ami túlmutat saját magunkon. Nekem személy szerint az lebeg a szemeim előtt, hogy az unokáim érezhessék majd az erőfeszítéseim eredményeit.
Dráviczki FerencBeruházási főmérnök, Nestlé Purina Bük