1866-1905


A kezdeti évek


Történetünk 1866-ban kezdődött, amikor az Anglo-Swiss Condensed Milk Company megnyitotta első sűrített tej üzemét Svájcban. Henri Nestlé 1867-ben úttörő csecsemőtápszert dolgoz ki, az általa alapított vállalat 1905-ben egyesül az Anglo-Swiss vállalattal és ezzel megalakul a ma Nestlé Group néven ismert vállalatcsopot. Ebben az időszakban a városok terjeszkednek, a teherszállító gőzhajók elterjedésével az alapanyagárak csökkennek, s ez élénkíti a fogyasztói árucikkek nemzetközi kereskedelmét. 

1866 Charles és George Page amerikai testvérpár segítségével létrejön az Anglo-Swiss Condensed Milk Company. A Svájcban rendelkezésre álló hatalmas mennyiségű friss tej készletekre és a hazájukban megszerzett szaktudásra alapozva Chamban megalapítják Európa első sűrített tej gyárát. Megkezdik Milkmaid márkanéven forgalmazott, a friss tej biztonságos, hosszan eltartható alternatívájaként reklámozott termék terjesztését Európa iparvárosaiba. 


1867 A Nestlé alapítója, Henri Nestlé német születésű gyógyszerész piacra dobja a „farine lactée“-t (tejliszt) a svájci Vevey-ben. A tehéntejből, búzalisztből és cukorból álló terméket Nestlé azoknak a csecsemőknek a táplálására fejlesztette ki, akik nem jutottak anyatejhez, így csökkentve az akkoriban igen magas csecsemőhalandóságot. Ekkoriban kezdte el használni a mára szimbólummá váló „fészek“ emblémát. 


1871 

Az első Nestlé gyermektápszer-ügynök megkezdi munkáját Pesten. 


1875 Henri Nestlé három helyi üzletembernek eladja a Vevey-ben lévő vállalatát és gyárát. Az új tulajdonosok vegyészek és szakmunkások felvételével bővítik a termelést és az értékesítést. 


1878 Ádáz verseny alakul ki a Nestlé és az Anglo-Swiss között, amikor mindkét vállalat elkezdeni a másik társaság termékét – azaz a sűrített tejet és a csecsemőtápszert – is gyártani. Mindkét cég növeli külföldi értékesítését és gyártását. 


1882-1902 1882-ben az Anglo-Swiss az Egyesült Államokban terjeszkedik, de George Page halála meghiúsítja a tervet. A cég 1902-ben eladja amerikai érdekeltségeit, ami előkészíti a későbbi egyesülést a Nestlével. 


1895 

Az első Maggi hirdetések megjelennek Magyarországon 


1904 A Nestlé a Peter & Kohler export tevékenységének átvételével történetében először fog csokoládé értékesítésébe. 1985-től Henri Nestlé maga is kulcsszerepet játszott a tejcsokoládé kifejlesztésében, ugyanis ekkortól szállít Vevey-beli szomszédjának Daniel Peternek sűrített tejet, amit Peter az 1880-as években az első, kereskedelemben is kapható termék kifejlesztéséhez használ.