Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program

Ne a rossz minták öröklődjenek a táplálkozási szokásokban!

Magyarországon is útjára indította a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Programot, azzal a céllal, hogy jelentős mértékben támogassa a magyar családokat a kiegyensúlyozott életmód kialakításában, illetve felelős vállalatként további eredményeket mutasson fel a termékfejlesztés, a tájékoztatás és az oktatás terén. A Nestlé termékei 10 magyar családból 9 otthonában megtalálhatók, így Magyarország egyik vezető élelmiszergyártójaként elkötelezett amellett, hogy a nemzetközi összehasonlításban meglehetősen rossznak tekinthető hazai egészségügyi mutatók javulásához hozzájáruljon, különös tekintettel a kisgyermekek táplálkozására.

A vállalat a Nestlé az Egészséges Gyermekekért program keretében konkrét vállalásokat fogalmazott meg, reagálva a helyi igényekre és kihívásokra. Ezek a kezdeményezések magukba foglalják a gyermekek kiegyensúlyozott étrendjét támogató termékfejlesztést, például a vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő dúsítást, valamint a termékek cukortartalmának csökkentését. Másik kiemelt terület a gyermekek oktatása, de emellett nagy szerepe van a szülők folyamatos és egyértelmű tájékoztatásának is, hiszen fontos, hogy tudatos döntést hozzanak a család táplálkozásával kapcsolatban.

A Nestlé, számos szakmai partnerével közösen, köztük a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ) és a Magyar Gyermekorvosok Társaságával (MGYT), folyamatosan kutatja a gyerekek táplálkozási szokásait, hogy kiderüljön, milyen területeken szükséges lépni.

„A 4-10 éves gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló, a Nestlével közös reprezentatív kutatásunk eredményeiből látszik, hogy a korai túlsúly és elhízás problémája mellett egyes tápanyagok hiányos, vagy épp túlzott bevitele jellemző. Ez a felnövekvő generáció egészségi kilátásait jelentős mértékben rontja, sőt bizonyos betegségek egyre korábban jelenhetnek meg. Fontosnak tartjuk, hogy közösen tegyünk lépéseket ennek javítására, mert úgy látjuk, hogy valódi megoldást csak az élelmiszeripari gyártók és a szakmai szervezetek összefogása által tudunk elérni.” – mondta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A Nestlé programjának lényege, hogy tevékenységével hozzájáruljon az ország népegészségügyi mutatóinak javításához. Összhangban a szakmai szervezetek álláspontjával, a cég egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a felnövekvő generációk és szüleik körében szemléletváltozást tudjanak elérni és ne a rossz minták öröklődjenek a családok étkezési szokásaiban.

„2015-ben is folytatjuk a több mint 10 éves Nutrikid programunkat, hogy tovább népszerűsítsük az egészséges táplálkozás alapelveit az iskolás gyerekek körében. További kutatásokkal és az eredmények széles körű ismertetésével próbáljuk ráébreszteni a kisgyermekes szülőket a kiegyensúlyozott táplálkozás jelentőségére, továbbá megoldásokat kínálunk arra, hogy ők mit tudnak tenni ennek megteremtésére.– hangsúlyozta Gyovai Györgyi, a Nestlé Hungária kommunikációs és marketingigazgatója.

A Nestlé ennek szellemében az elmúlt években is jelentős lépéseket tett a kis és nagyobb gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozásának támogatása érdekében. Termékfejlesztési vállalása részeként ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsította félévesnél idősebb csecsemőknek és kisdedeknek szánt termékeit, amelyek összetételét és a hozzáadott probiotikumok mennyiségét a csecsemők szükségletei szerint alakították ki. Emellett az elmúlt években több mint 200 millió adag ásványi anyagokkal és vitaminokkal dúsított élelmiszert tett a fogyasztók asztalára, köztük olyan, gyermekeknek szánt termékeket, mint a Nesquik kakaó italpor és a Nestlé reggelizőpelyhek; utóbbiak kalciumtartalmát több mint 70%-kal növelte a cég látva, hogy a gyerekek kalciumfogyasztása elmarad az ajánlott napi beviteli mennyiségtől.

A termékfejlesztés során a Nesquik kakaó italpor receptúrája (OptiStart) új, D-vitamint, cinket és vasat is tartalmazó vitamin és ásványi anyag összetétellel újult meg tavaly, év végére pedig a gyermekeknek szánt reggelizőpelyheket D-vitaminnal dúsították, mivel D-vitamin fogyasztásuk messze az ajánlás alatt marad. 2011 és 2013 között átlagosan 22 százalékkal csökkentették a nekik szánt reggelizőpelyhek cukortartalmát, teljes értékű gabonatartalmukat pedig ezzel párhuzamosan növelték: ez mára eléri a 30 százalékos arányt.

A Nestlé az Egészséges Gyermekekért program keretein belül folytatjuk a megkezdett munkát, bevonva az orvostársadalom és a táplálkozástudomány jelentős képviselőit, partnerszervezeteinkkel közösen dolgozunk tovább egy egészségesebb Magyarországért.” – tette hozzá Gyovai Györgyi.