Mit üzen a testbeszéd?

Hét testbeszédre vonatkozó tipp, amely segít az állás megszerzésében

Szóval sikeresen eljutottál  a jelentkezési folyamat  interjú fázisába? Készen állsz-e azonban a legpozitívabb, munkaadót leginkább meggyőző oldalad megmutatására? A testbeszéd  hatalmas szerepet játszik abban, hogy mások milyennek látnak minket – a csoszogás, esetlen testtartás vagy a karok összefonása nyilvánvalóan elkerülendő megoldások, de mi van a kevésbé nyilvánvaló jelzésekkel? Ezeknek az apró változtatásoknak a végrehajtásával egyértelműen nőni fog az esély arra, hogy megkapod az állást, amelyre pályázol.

1. Mit mond a kezed?
A hajad vagy a nyakkendőd babrálása, a táskád vagy egy pohár indokolatlanul hosszú szorongatása  feszültnek és idegesnek mutat téged. Tartsd fel a nyitott tenyeredet, hogy őszinteséget  és befogadókészséget mutass, és jól jegyezd meg, hogy egy határozott kézfogás az összhang kialakításának a leggyorsabb módja.

2. Olyannak látsszál, amilyennek szándékozol látszani!
A közvetlen szemkontaktus felvétele zavarba ejtő is lehet; a trükk abban rejlik, hogy mégis meg kell próbálni, el kell engedni magad és figyelmesen hallgatni kell. Ha száz százalékig arra fókuszálsz, amit az interjúztató mond neked, teljesen természetesen fog a szemed is az ő szemére fókuszálni, és teljesen természetesen fogsz érdeklődést és éberséget mutatni.

3. Dőlj előre, amikor az interjúztatót hallgatod! 
A legenyhébb szögű előredőlés is  kifejezésre juttatja, hogy érdeklődsz és összpontosítasz.

4. Lassan haladj!
Gondolkozz, mielőtt a kérdésekre válaszolsz, próbálj ne végigrohanni a válaszaidon. Ha egy pillanatnyi megállásra van szükséged, akkor állj meg. Tarts szünetet, gondolkozz, válaszolj – fontos, hogy kézben tartsd a helyzetet, ahelyett hogy oda nem illő fecsegésbe bocsátkoznál.

5. Válassz követendő szerepmodellt!
Melyik médiaszemélyiség testbeszéde különösen jó a te véleményed szerint? Nézd meg az interjúit, és vizsgáld meg, tudsz-e tanulni valamit belőlük.  A nyerő mosoly azonban általában kulcsfontosságú!

6. A megpályázott  munkakör szerint öltözz fel!
Az interjú előtt szerezz információt a cég öltözködési előírásairól, és ennek megfelelően  válassz ruhát! Míg a túlöltözködés nem fogja károsan befolyásolni az állás elnyerésének esélyeit, addig az alulöltözködés majdnem biztosan igen.

7. Gyakorolj!
Állj a tükör elé, és gyakorold a bemutatkozást, illetve egyszerű interjúkérdések megválaszolását, mint például: „Ön szerint mennyire jól tudna beilleszkedni  szervezetünkbe?”  Azonnal észre fogod venni, mikor szorulnak testnyelvi jelzéseid erősítésre, illetve gyengítésre.
És ha mindez túl sok észben tartandó tanács lenne számodra, még egy kézenfekvő tippel  tudunk szolgálni:  finoman utánozd azokat a testnyelvi jelzéseket, amelyeket az interjúztató mutat. Ha mosolygós és oldott, ajánlatos megpróbálnod ugyanígy viselkedni. Bár a jó testbeszéd önmagában nem lesz elegendő álmaid állásának elnyeréséhez, mindenképpen segíteni abban, hogy magabiztos és professzionális képet mutass magadról.