Gyakori interjúkérdések

Öt gyakori interjúkérdés és megválaszolásuk

Megcsináltad! A pályázatod nagyszerű benyomást keltett, így most személyesen is akarnak találkozni veled. Természetes, hogy izgulsz, de észre fogod venni, hogy minél felkészültebb vagy, annál kevésbé idegeskedsz.

1. ’Mit tud vállalatunkról?’
Itt az interjúztató annak a megerősítését várja, hogy megcsináltad a házi feladatodat, és jó okod van arra, hogy a hozzájuk való jelentkezést választottad. Mielőtt bármilyen interjúra mennél, meg kell ismerned a szervezet méretét, termék- vagy szolgáltatéskínálatukat, az utóbbi időben megvalósult fejlesztéseket az adott területen, tisztában kell lenned a cég történetével, céljaival és nyilvános megjelenéseivel - benne voltak a hírekben mostanában?

2. ’Mi motiválja önt?’
Ennél a kérdésnél fontos kifejezésre juttatni, hogy önmagadból meríted a motivációdat. Gondolj bármilyen kihívásra, amelyet vállaltál, és arra is, hogy milyen nagyszerű volt elérni a kitűzött célt. Lehetséges például, hogy egy rendezvényt szerveztél, ami jól sikerült, - ebben az esetben a többieknek történő örömszerzés vágya és a jól végzett munka megtapasztalása motivált.

3. ’Mik a gyengeségei?’
Egyértelműen ez az a kérdés, amelyre a legjobban fel kell készülnöd. Mit tanácsolunk? Válaszd ki egy korábbi gyengeségedet, és mutasd be, hogy milyen lépéseket tettél a kijavítása érdekében. Például előfordulhat, hogy nem vagy nagyon jó prezentálásban. Ismerd ezt be, aztán mondd el, hogy otthon gyakorolsz a barátaid előtt, akik videózzák a próbálkozásaidat, a felvételeket pedig további okulásra és teljesítményjavításra használod.

4. ’Milyen pozícióba képzeli magát öt év múlva?’
Mint már a ’Hat dolog, amit ajánlatos megtenned mielőtt álláskeresésbe fognál’ című bejegyzésünkben is említettük, az a legjobb, ha mind a rövid, mind a hosszú távú céljaidat végiggondolod. Beszélj arról a karrierútról, amely a szemed előtt lebeg, az eléréséhez megteendő lépésekről, a mostani interjúval elnyerni remélt pozícióval való összefüggéséről.

5. ’És végezetül: mit szeretne megkérdezni az interjúztatójától?’
A ’ Van kérdése? ’gyakran felkészületlenül éri az embereket, és a kérdés még akkor is elhangozhat, ha már kijöttél az interjú helyszínéül szolgáló tárgyalóból. Ggondolj ki előre olyan kérdést, amely megmutatja a lelkesedésedet, egyben konkrétan az adott szerepre és/vagy a szervezetre vonatkozik. Jó kérdés lehet például: „ Pillanatnyilag milyen projekteken dolgozik az osztály?”