A kiválasztás folyamata

A következőkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyekkel a sikeres pályázat elkészítéséhez nyújtunk segítséget.

Az itt leírtak az esetek többségére érvényesek, ám előfordulhatnak egyedi kiválasztási procedúrák is, hiszen a folyamatokat minden esetben maximálisan az adott pozícióhoz igazítjuk.

Pályázat

A kiválasztást a jelöltek összegyűjtése előzi meg. Meghirdetett pozícióinkra weboldalunkon keresztül jelentkezhet a Karrier/Állásajánlatok menüpont alatt, a Tapasztalt szakemberek, vagy Pályakezdők lehetőségre kattintva.

Előszűrés

Egy-egy pozícióra a hirdetés alapján általában nagyon sok pályázat érkezik, ezért az önéletrajzok válogatása során a HR-osztály és az adott terület vezetőjének szoros együttműködése szükséges.
A személyes interjúra való behívás előtt előfordulhat egy rövid, 5-10 perces telefonos interjú, amely elsősorban az önéletrajz pontosítását szolgálja, illetve előszűrési funkciót tölt be. Ez a telefonbeszélgetés azonban nem pótolhatja a személyes találkozást, és nem alkalmas a jelentkezők kompetenciáinak megismerésére.

Interjúk, tesztek, AC

A kiválasztás első lépcsője egy általános, strukturált interjú, amit egy HR-szakember és az adott terület vezetője közösen végeznek. Az interjúk első körében megismerik a jelöltet, feltérképezik az önéletrajzát, és – amennyiben szükséges – felmérik angolnyelv-tudását. A jelölt tájékozódhat a munkavégzés pontos feltételeiről, és felteheti a munkakörrel kapcsolatban felmerült kérdéseit. A második körbe a megadott szempontok alapján alkalmasnak talált jelöltek kerülnek be.
A második körben az interjúk folytatódnak, melyek az érintett szakmai területen dolgozó kollégák bevonásával, kompetencia alapú kérdések és szituációs feladatok keretében zajlanak. A második kört követően lehetséges egy harmadik kör is, az adott terület vezetőjével.
A legesélyesebbek a második körben interjúk helyett már egy képességfelmérőn (Assessment Center) is részt vehetnek. Ennek során egyéni készségeikről és képességeikről egy szakértőkből álló bizottság előtt, speciálisan kidolgozott szituációkban tesznek tanúbizonyságot. Az értékelő bizottság tagjai a szakmai területekről és a HR-osztály szakemberei közül kerülnek ki. Az AC időtartama 3-4 óra, a szituációkat a betölteni kívánt munkakör követelményprofiljai alapján állítják össze.
A kiválasztást az értékelő megbeszélés zárja, ahol a bizottság áttekinti a jelöltek eredményeit. A kiválasztott jelölt számára ajánlat készül, amelyet megbeszélés követ. Amennyiben a jelölt elfogadja az ajánlatot, úgy bővebb információkat kap az első munkanapról, illetve a munkába álláshoz szükséges tudnivalókról.

Visszajelzés

A keresés lezárásának részeként, miután a kiválasztott jelölt elfogadta ajánlatunkat, minden jelentkezőt értesítünk az eredményről. A pályázók számától függően e-mailben, postán vagy telefonon jelzünk vissza mindenki számára. A meghirdetett pozícióra sikertelenül jelentkezők önéletrajzai az adatbázist gyarapítják, így később is lehetőség nyílhat számukra egy-egy pozíció betöltésére. Az adatbázisba ezen kívül közvetlen jelentkezéssel és állásbörzék alkalmával lehet bekerülni.