Perspektíva: nincs jövő fenntartható mezőgazdaság nélkül

máj. 1, 2012

2050-re bolygónknak több mint kilencmilliárd embert kell eltartania. Ennek teljesítéséhez a világ élelmiszer-termelésének a duplájára kell növekednie.

 

Mindez azonban nem új keletű probléma. Tíz évvel ezelőtt a Nestlé - két másik nagy élelmiszer-ipari gyártóval közösen - elindította a fenntartható mezőgazdasági kezdeményezését (Sustainable Agriculture Initiative, SAI), amely egyedülálló a maga nemében.

 

Tudatában voltunk annak, hogy a világ népességének növekedése és a fogyasztók millióinak egyre javuló anyagi helyzete a jó minőségű mezőgazdasági nyersanyagok hiánycikké válásához vezet, mindez pedig nem csupán vállalatunk működése, hanem a globális élelmiszertermelés számára is kockázatot jelent.

 

Tapasztalatcsere

A SAI platform 2002-es létrehozásakor az volt a célunk, hogy ismereteink és kezdeményezéseink kölcsönös megosztásával támogassuk a fenntartható mezőgazdasági tevékenységek fejlesztését és megvalósítását.  

Vállalatunkon belül már egy évvel korábban elindítottuk egy fenntartható mezőgazdasági kezdeményezést, azonban felismertük, hogy egymagunkban nem tudunk változást előidézni ebben a hatalmas ágazatban.

Úgy éreztük, hogy más vállalatokkal közös elveket megfogalmazva és ezeket a beszállítóinkkal betartatva leszünk képesek elkezdeni a közös problémák megoldását.

Együttműködés a gazdákkal

Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kellett néznünk, hogy hogyan biztosítsuk a nekünk beszállító gazdák együttműködését a kidolgozott fenntarthatósági elvek és szabványok betartásában.

Ezért az utóbbi 12 év során egyre nagyobb hangsúlyt helyeztünk arra, hogy olyan gazdálkodókkal dolgozzunk együtt, akik fenntartható mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

Jelenleg több mint 50 ország több mint 680 000 farmere tartozik a beszállítói hálózatunkhoz, akiknek nagy része kisméretű gazdaságot vezet.

Az őket célzó „farmerkapcsolati” programjaink során olyan ismeretekre tehettünk szert, amelyek segítettek abban, hogy más beszállítóink tevékenységére is pozitív hatással legyünk. 

Ezek az ismeretek képezik felelős beszerzési programunk alapját, amelyet immár minden fő beszállítónk előzetes értékelésében, valamint tevékenységük még fenntarthatóbbá tételének későbbi támogatásában is felhasználunk.

A beszállítóinkkal folytatott ilyen irányú együttműködés vállalatunk közös értékteremtés megközelítésének része. Hisszük, hogy egy vállalat csak akkor lehet sikeres, ha egyszerre teremt értéket részvényesei, valamint azon közösségek számára, amelyekben tevékenykedik.

Széleskörű elköteleződés

Egy évtized elteltével a SAI 40 tagot számlál, hozzánk hasonló multinacionális vállalatoktól a szövetkezeteken át egészen a gazdálkodói szervezetekig.

Ezen a platformon keresztül megtanultuk, hogyan működjünk jobban együtt a különböző érdekeltekkel, a civil és az államközi szervezeteket is beleértve.

A konkrét témákhoz kapcsolódó eszmecsere minden tag számára érthetőbbé tette vállalataink céljait, valamint azt a környezetet, amelyben tevékenységünket végezzük.

Krónikus vízhiány

Továbbra is számos kihívással nézünk szembe. Még sok nem fenntartható eljárásmódot kell megváltoztatnunk, sőt akár teljesen megszüntetnünk.

 

A legnagyobb kihívás a globális vízfogyasztás - ez korunk nagy kérdése, amelynek jelentőségét véleményem szerint még mindig alábecsüljük.

Jelenleg a világ vízfogyasztásának 70%-áért a mezőgazdaság a felelős. Ez az a terület, amely meggyőződésünk szerint az élelmiszer-termelés legnagyobb kockázatát hordozza: komoly hiányok tapasztalhatók a megfelelő nyersanyagmennyiség megtermeléséhez szükséges vízkészletekben.

Ugyanakkor ezen a ponton látunk óriási lehetőséget is az átalakításra. A mezőgazdaságban felhasznált víz mennyisége ugyanis közel 2,5-szer meghaladja a növények vízigényét, így jelentős megtakarításra van lehetőség - és szükség.

Ha valóban globális vízfogyasztás csökkenést szeretnénk elérni, helyi szinten kell kezdeményeznünk, de a motiváló erőnek kormányzati szintről kell érkeznie.

Hatékonyabb termelés - kevesebb hulladékkal

A másik nagy kihívást a hulladékok jelentik. A fenntartható mezőgazdaságba az is beletartozik, hogy természetes, megújuló erőforrásokat használunk, pazarlás, szennyezés és rombolás nélkül.

 

Éves szinten az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereknek nagyjából egyharmada a hulladék között végzi útját az egész világon az ellátási lánc minden szintjén. Ez a mennyiség több mint egymilliárd tonnát jelent.

Éppen ezért meg kell találnunk a mezőgazdasági termelésnek azokat a fenntarthatóbb módszereit, amelyek javítják a termelést, ugyanakkor kevesebb hulladékot eredményeznek, és nem igénylik további természetes ökoszisztémák mezőgazdasági területté alakítását.

A változások katalizátora

Bár összes közös problémánk megoldásától még mindig messze vagyunk, a SAI kezdeményezés bizonyította, hogy ha az élelmiszeripar szereplői felsorakozik a fenntarthatóság elvei mögé, hatékony ösztönzői lehetnek a változásoknak.

Az ágazati szereplők összefogása azonban önmagában nem elég. Többeknek vannak feladatai és lehetőségei e területen: a kormányok meghatározhatják az irányokat, a vállalatok befektetetéseket és újításokat hozhatnak létre, a civil társadalom pedig mobilizálhatja a közösségeket.

Ahogy előttünk álló tíz évre tekintünk, helytelennek tűnik „a fenntartható mezőgazdaság jövőjéről” beszélnünk. Valójában azt kellene mondanunk: nincsen jövőnk fenntartható mezőgazdaság nélkül.