Bolognai spagetti, rántott hús és pizza a magyar gyerekek kedvenc étele

Nem biztos, hogy minden jó, amit a gyerekek finomnak találnak. A szülői példa segíthet abban, hogy a gyerekek táplálkozása sokszínű és kiegyensúlyozott legyen. És ha így van, abba akár egy-egy szelet rántott hús is belefér.

A gyermekelhízás okait kutatta a táplálkozási szokások felmérésével a NESTLÉ a gyermekeket nevelő magyar családok körében. A vizsgálat apropóját egy korábbi kutatás eredménye adta. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a NESTLÉ közös felmérése szomorú képet mutat: a magyar gyerekek negyede túlsúllyal küzd.

A NESTLÉ friss kutatása során arra is kitértek, mik az óvodás és kisiskolás 4-8 éves, illetve a 9-12 éves korosztályhoz tartozók kedvenc ételei. A kisebbek és a nagyobbak esetében is a bolognai spagetti lett az egyértelmű győztes. Az óvodások és a kisiskolások java a milánói makarónit és a rántott húst is a kedvenceik között említette, de nem kevesen nevezték meg a palacsintát és a pizzát is mint kedvelt fogásaik.

Érdekes megfigyelni az elutasított ételek listáját is. A legtöbb kisgyereket gombával, főzelékkel (különösen tökfőzelékkel) és spenóttal lehet kikergetni a világból, a nagyobbak esetében a spenót és a tökfőzelék tekinthető a fő ellenségnek.

Kiss-Tóth Bernadett, a NESTLÉ dietetikusa szerint a tésztaételeknek, vagy a rántott húsnak lehet helye egy kiegyensúlyozott étrendben, amennyiben a mértékletességet szem előtt tartjuk. „Nem mindegy, hogy milyen gyakran, milyen mennyiségben, milyen körettel kerülnek a gyerekek tányérjára ezek a fogások. Ha egy gyereknek a pizza a kedvenc étele, azzal önmagában nincs probléma, csak azzal, ha ezeken a kedvenc ételeken él. Néhány kisebb módosítással pedig az ízélmény megtartása mellett egészségesebbé válhat egy kedvenc fogás. Ha például a bolognai spagettihez zsírszegény húsból készül a szósz, a rántott hús mellé pedig salátát vagy egyéb zöldségköretet is adunk, máris sokat tettünk azért, hogy gyermekünk étrendje változatosabb és kiegyensúlyozottabb legyen, ami hosszútávon csökkentheti az elhízás kockázatát is” – figyelmeztet.

„Az elutasított spenót, gomba, a többi zöldséggel egyetemben ugyanakkor fontos tápanyagokat, köztük ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz, így fontos, hogy a gyerekek étrendjét színesítsék nap mint nap. Ezért is kell odafigyelni rá, hogy szülőként mi is jó példát mutassunk a kicsiknek. A közös főzések és a közös étkezések például alkalmat teremtenek arra, hogy megismertessük velük a különböző hozzávalókat, így nyitottabbakká váljanak, többek között a zöldségek iránt is” – tette hozzá Kiss-Tóth Bernadett.

Az RTLII népszerű főzőműsorának zsűritagja, Fördős Zé szerint a főzés kreativitást, koncentrációt, szabadjára engedett fantáziát igényel, de megvannak a körülírható szabályai is. Egy élénk fantáziájú, energiával teli gyerek tehát könnyen magára találhat a konyhában. A Konyhafőnök Junior gasztroblogger arca is megerősíti: a szülői példa szerepe jelentős a táplálkozási szokások kialakításában. „Minden azon múlik, hogy a környezet - leginkább a szülők, de ideális esetben az iskola is - milyen gasztronómiai világot mutat meg a gyerekeknek. Ha esténként a közös családi főzéseknél előkerül egy-egy érdekesebb fűszer vagy ritkábban használt zöldség, a gyerek hamar rájön, hogy a dínó formájú csirkefalatokon túl is van élet illetve étel” – véli Fördős Zé, aki a friss minőségi alapanyagok fontosságára is felhívja a figyelmet. „A versenyzők minden nap egy friss alapanyagokkal csodásan megpakolt piactérről szerezhetik meg a hozzávalókat, és mi zsűriként el is várjuk, hogy a minőségi alapanyagokból egészséges, friss ételek szülessenek” – meséli Fördős Zé, aki azt is elárulta, hogy hogyan állítaná össze azt a reggelit, ami egyszerre kiegyensúlyozott és ízlik is gyermekünknek. „Nem egy-egy napra, hanem a folyamatos változatosságra fókuszálnék. Hétvégén simán süthetünk amerikai palacsintát baconnel és juharsziruppal, de a hétköznapokon kerüljön az asztalra teljes értékű gabona, friss zöldség-gyümölcs, tejtermék, és lehetőleg legritkábban bolti felvágott, cukrozott készétel. A változatosság nem csak egészséges, de gyönyörködtet is: ha minden nap valami más kerül az asztalra, a gyerekek és a felnőttek is szívesebben reggeliznek!” – hangsúlyozza.

Magyarországon is útjára indította a NESTLÉ az Egészséges Gyermekekért Programot, azzal a céllal, hogy jelentős mértékben támogassa a magyar családokat a kiegyensúlyozott életmód kialakításában, illetve felelős vállalatként további eredményeket mutasson fel a termékfejlesztés, a tájékoztatás és az oktatás terén. A NESTLÉ termékei 10 magyar családból 9 otthonában megtalálhatók, így Magyarország egyik vezető élelmiszergyártójaként elkötelezett amellett, hogy a nemzetközi összehasonlításban meglehetősen rossznak tekinthető hazai egészségügyi mutatók javulásához hozzájáruljon, különös tekintettel a kisgyermekek táplálkozására.

További információ:
Benes Beáta